DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.04.08. 10:04

Az árpák jó állapotban vannak, de késés itt is tapasztalható, most válik különösen fontossá, hogy a még ki nem juttatott műtrágyák gyorsan elérhetővé váljanak az őszi árpának. Nagy kérdés, hogy mostani árszínvonal megmarad-e illetve milyen irányt vehet.

China’s resurgent demand and lower global barley production are driving prices to their highest point in nearly 3 years. Demand has particularly surged in the Chinese province of Guangdong (the origin for half of China’s imports) where imported barley is used as a profitable energy component relative to other feedstuffs. Robust malting demand in interior provinces has also contributed to resilient imports. In addition to China, Saudi Arabia’s relatively inelastic demand and the lowest projected global stocks in more than 30 years are also driving prices upward. Saudi Arabia, typically the world’s largest barley importer, is expected to continue its Strong presence by accounting for nearly a third of world imports this year.

Kína újjáéledő kereslete és az alacsonyabb globális árpatermelés közel 3 éve nem látott magasságba emelte az árpa árát. A kereslet különösen megugrott a kínai Guangdong tartományban (mely a kínai import feléért felel), ahol az import árpa jövedelmező alapanyaga a helyi energiatermelésnek, jövedelmezőbb, mintha takarmányként használnák fel. Az erőteljes sörárpa kereslet a belsőbb tartományokból szintén hozzájárult az impornövekményhez. Az egyébként viszonylag rugalmatlan kínai és a szaudi kereslet és a várhatóan több, mint 30 éve nem látott mélységbe zuhant készletek emelik az árakat. Szaud-Arábia, tipikusan a világ legnagyobb árpa importőre, várhatóan továbbra is erőteljes szereplője marad a piacnak és globális import közel harmadát fogja felvásárolni.

Elemzés:

Az árpa piaca több, mint sajátosan alakult, néhány évente egyszer megtörténik ilyen. Elsőként a 2018. január 27-ei publikációnkban jeleztük, hogy a felfelé tendáló árak nem csupán a búzát, hanem igazán az árpát fogja érinteni. Az USDA – az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma – összefoglalója jól ragadja meg a lényeget, miszerint

  • egy új, pótlólagos kereslet jelent meg a piacon Kína részéről a sztenderd kínai és szaudi keresleten túl egy olyan időben

 

  • amikor csökkent a globális vetésterület és ez a vetésterület is jó esetben csak a sokéves átlagot fogja hozni

 

Mivel már nem lehet növelni az árpa vetésterületét az északi félgömbön – idén már csak Ausztráliában lehet, de az is majd csak télen kerülhet a piacra -, ezért az erős kereslet tartósan fenn fog maradni. Ez tartósan relatíve magas árakat fog jelenteni. Mivel a vetésterületet már nem lehet növelni, csak intenzív technológiával növelhető a hektáronkénti hozam. Azaz most éri meg költeni arra az árpára – 2018. április 1. , mely növényre egyébként nem nagyon szoktak költeni az agrárvállalkozások, hiszen vonzereje is ebben rejlett mindig, hogy majdnem szinte képes azt teremni, mint a búza, de 30-40%-kal alacsonyabbak a termelési költségei. Ugyanez vonatkozik a tavaszi árpára is. Az általánosan pozitív kilátások miatt, ami különösen érinteni fogja a kukoricát, majd később a többi a kalászost, egyben az olajosokat is – őket kicsit lassabban, repcét jobban, napraforgót majd csak később -, megéri mindegyik növényre most többet költeni.

Nem szabad elfelejteni, ahogyan a katonai terminológia is mondja, hogy ne az előző konfliktusra készüljünk – „öreg tábornok az előző háborúra készül”, szó szerint. Korábbi években, amikor a jól informált agrárvállalkozások számára lehetett látni, hogy menni fognak lefelé a terményárak akkor még mindig sokan másokköltöttek a növényekre, számítva arra, hogy az árak fennmaranak, így egy olyan helyzet alakult ki, amikor a költségesen termelt növényeket aztán alacsonyabb árszínvonalon kellett eladni. Ezt követően, mindenki óvatossá vált és most a még mindig alacsony árak mellett szintén nem mernek költeni és intenzívebb technológia mellett termelni, miközben már világos, hogy más szintre fognak helyeződni az egyes termények árai, persze és ami azért elég fontos, eltérő időbeli ütemezéssel. 

 

USDA/AgriMarket.hu

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.