DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.09.16. 22:09

Az árpa az utóbbi években mostoha növénnyé, mivel tartósan nyomottá vált az ára. Másrészről azonban az egyik legköltséghatékonyabban termelhető növény és sokan specializálódtak rá, hiszen a modern technológiai fegyelem betartása mellett a legújabb fajták közel azt a volument tudják hozni, mint a búza, ámde alacsonyabb költségek mellett.

The prices of feed barley increased in Russion sea port of Azov

According to APK-Inform figures, in the current week in Russia the prices of feed barley in Sea Port of Azov have been gradually increasing due to the rise of the buyers’ demand after the latest tender in Saudi Arabia. The prices are also supported by the conjuncture of the global and domestic markets.

In particular, as of September 13, morning, the bid prices of feed barley were declared at the level of 205-210 USD/t FOB in terms of September – first decade of October delivery in the Sea Port of Azov which is 5-10 USD/t higher against the previous week.

Az azovi-tengeri orosz kikötőben nőtt a takarmányárpa ára

Az APK-Inform számai alapján, a mostani héten az azovi-tengeri kikötőben a hajóba rakott ár (FOB) fokozatos növekedésnek indult köszönhetően a vevői oldalon megnőtt keresletnek a legutóbbi Szaud-arábiai tenderen. Az árak emelkedéséhez hozzájárult a hazai és a globális árupiaci konjunktúra is.

Különösen, szeptember 13-án reggel, a takarmányárpa árak 205-210 $/tonnás hajóba rakott ár körül mozogtak szeptemberi szállításra, azonban október első hétére az azovi-tengeren már 5-10 $/tonnával magasabbak az árak, mint az  azt megelőző hétre.

Elemzés:

Külön az árpára legutóbb a késő tavasz folyamán tértünk ki, mivel általában nem szükséges külön írni, mert gyakorlatilag teljes mértékben leköveti a takarmánybúzát az ártrendben. Azonban tavasszal változás állt be, aminek a magyar agrárvállalkozások is a tanúi voltak.

Most is azért kell róla írni, mivel kivételesen az elemzések rámutattak arra már egy hete, hogy mind a kukorica, mind a búza a technikai sávon (+/- 10-12 euró/tonna) egyelőre az alsó végéhez igyekszik majd közeledni – 2018. szeptember 10. – és az árpa a nemzetközi piacokon ettől eltérően emelkedik. Azaz ismét kezd kiütközni a hiány, azaz felár kezd kialakulni az irányadó gabonákhoz képest (kukorica, takarmánybúza, stb.).

Az árpára várhatóan mindig lehet majd egyedi ügyleteket kötni akár kisebb tételekben is az elkövetkező hónapokban, sőt, várhatóan egész télen. Amennyiben valamilyen lépésre szánja el magát Oroszország és/vagy Ukrajna, a többi gabona árnövekedéséhez képest alakul ki majd a felár – 2018. szeptember 16.

 

APK-Inform/AgriMarket.hu

 

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.