DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.11.08. 22:11

A képen idei oroszországi búza betakarítás látható, ahogyan az is, hogy a legmodernebb, nyugati gépekkel zajlik a betakarítás. Ugyan sok minden fog változni az elkövetkező egy-két évben e tekintetben, de egyelőre a technológiai szint még megvan.

Wheat supplies are likely to be tight for at least another year despite record global harvests, as strong demand erodes stockpiles and Russia’s war in Ukraine makes markets unpredictable.

That will keep price volatility high, according to the CEO of the company.

Valószínűleg szűkös marad a búza kínálat legalább még egy évig annak ellenére, hogy rekord szintű a globális termés ám az erőteljes kereslet erodálja a készleteket és az orosz-ukrán háború sem tesz sokat hozzá a kiszámíthatósághoz.

Ez fenn fogja tartani a volatilis piaci árakat a cég vezetője szerint.

*

EU wheat extends fall as Russian export competition weighs

Az uniós búza el kezdtek esni az orosz exportversenynek köszönhetően.

Elemzés:

Két eltérő időtávra utal a fenti két rövidke cikkrészlet. Átfogó elemzést készítünk már az USDA e heti jelentésében foglaltak figyelembe vételével e hét végével, mivel a gabonák világpiaci kilátásai egyszerre ígéretesek hosszútávon, ám a volatilitástól (árak kilengésétől) sem mentes időszak előtt állunk.

Ami speciálisan közép-európai probléma és már nem csak az ország keleti részét érinti, hogy az ukrajnai, közúton és vasúton érkező gabona és olajos növények okozta problémák egyre nagyobb méreteket öltenek. Ez a rendszerszintű probléma már a tavasz óta ismert Közép-Európában – 2022. május 2. , de egyre bórusabbá teszi a magyarországi fizikai piac kilátásait, mivel a beáramló ukrajnai termény nem engedi meg, hogy a prosperáló világpiaci árakat megfelelően tudják kihasználni a magyarországi agrárvállalkozásokat. Ennek hosszabbtávú következményeiről is részletesen fogunk beszámolni.

MarketWatch/Reuters/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.