DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2023.05.14. 21:05

A késői vetések és az eddigi hűvös tavasz miatt a kukorica jelentős késésben van. Amennyiben marad egy átlagosan csapadékos nyár, akkor csak egy kifejezetten száraz ősz lenne képes arra, hogy október előttre kerüljön a betakarítás.

Global Food Prices Climb, as “U.S. Corn Export Sales Hit Record Low”

“A United Nations index of food-commodity prices gained 0.6% in April, with pricier sugar offsetting losses for grains and dairy products. The sweetener has rallied as bad weather and lower fertilizer use hurts crops and limits field work in parts of Asia and South America. A looming El Nino also threatens to further tighten supply.

“Growing conditions for Northern Hemisphere crops and talks over extending a crucial Black Sea crop corridor will be key to where prices head,” the Bloomberg article said.

A globális élelmiszer árak emelkednek, miközben az „amerikai kukorica export értékesítés rekord alacsony”

„Az ENSZ élelmiszer árindexe 0,6%-ot emelkedett áprilisban, ahol a drágább cukor ellensúlyozta a gabonák és a tejtermék árainak csökkenését. A cukor ára emelkedett köszönhetően a rossz időjárásnak és az alacsonyabb műtrágya felhasználásnak, mely nem hagyta érintetlenül a terméseket és korlátozta a földeken elvégezhető munkát Ázsia és Dél-Amerikai egyes régióiban. A lassan kövonalazodó El Nino is azzal fenyeget, hogy tovább csökkenhet a kínálat.

„Az északi-félgömb termelési körülményei és a kritikus fontosságú fekete-tengeri gabonafolyosó körüli hírek lesznek a legmeghatározóbbak az árakra,” jelentette egy Bloomberg cikk.

Elemzés:

Az USDA 2023. májusi jelentéséből az alábbiek emelendőek ki a gabonák tekintetében:

  • az USDA módszertani kötöttsége miatt, átlagos időjárási körülményekkel számolva a 2023/24-es évre a kukoricát illetően azzal az előrejelzéssel élt, hogy a kukorica termelés meg fogja haladni az idei évi felhasználást.
  • a búza esetében pedig azzal, hogy a következő értékesítési évre vonatkozó termelést várhatóan közel azonos felhasználás fogja követni.
  • európai szempontból ugyan másodlagosnak tűnik, de a rizs esetén is hasonló következtetésre jutott /és nem számol, mert nem számolhat az El Nino dél-kelet-ázsiai hatásaival/.

A gabonapiaci következményekről külön elemzésben fogunk tájékoztatást adni, azonban előzetes elmondható, hogy a gabonák, a kukoricai és a kalászosok ára is lényegében az El Nino okozta későbbi kiesések következményeitől fognak függeni. Egyelőre az árak nem képesek érdemben felfelé mozdulni.

AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.