DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2023.11.12. 21:11

A várakozások szerinti jóval melegebb és jóval szárazabb ősz kicsit hamarabb érkezett az idén, ahogyan kissé csapadékosabb és kissé melegebb tél is hamarabb jött. Egyelőre nem várható tartós hideg, az őszi vetések nyugodt körülmények között fejlődhetnek.

JAKARTA – Indonesia is grappling with unusually high temperatures believed to be the result of El Nino. Experts are expressing concerns that this weather phenomenon may escalate into what they have dubbed the “Gorilla El Nino”.

Recent studies and discussions by the Variability, Climate Change and Early Season Team of the National Research and Innovation Agency (TIVIPIAM-BRIN) suggest that El Nino is gaining strength, bearing a resemblance to the extreme El Nino witnessed in 2015, if not surpassing it in intensity.

Erma Yulihastin, team leader of the TIVIPIAM-BRIN, said on Wednesday that the typical life cycle of El Nino and La Nina spans nine months. If El Nino hit Indonesia in June, as calculated, the peak of El Nino’s impact on Indonesia will likely occur between next month and February 2024.

JAKARTA – Indonézia szokatlanul magas hőmérséklettel küzd, melyet az El Ninonak tulajdonítanak. A szakértők aggodalmukat fejezték ki, hogy ez az időjárási jelenség egy ún. „Gorilla El Nino”-vá eszkalálódhat.

A helyi, illetékes, klímakutatási intézet (TIVIPIAM-BRIN) szerint, az El Nino erősödik, magában hordozza a lehetőséget, hogy egy a 2015-öshöz hasonló extrém El Nino-nak lehetünk újra tanui, ha csak intenzívebb nem lesz.

Erma Yulihastin, a TIVIPIAM-BRIN csoportvezetője azt mondta szerdán, hogy egy tipikus El Nino és La Nina életciklusa 9 hónap. Mivel az El Nino júniustól kezdte el kifejteni hatását Indonéziában, az El Nino indonéziai csúcsidőszaka valószínűleg a következő hónap és 2024 februárja közé fog esni.

*

GENEVA, Nov 8 (Reuters) – The ongoing El Nino weather pattern is set to last until at least April 2024, the World Meteorological Organization (WMO) said on Wednesday, pushing up temperatures in a year already on track to be the warmest on record.

GENF, November 8. (Reuters) – Úgy áll, hogy az El Nino időjárási jelenség 2024. áprilisáig ki fog tartani, jelentette be szerdán a Meteorológiai Világszervezet (WMO), egyben tovább emelve a hőmérsékletet egy olyan évben, ami jó eséllyel a földön mért legmelegebbike lehet.

*

KUALA LUMPUR: Palm oil experts expects crude palm oil (CPO) prices to rise next year on the back of flattish global supply due to weather developments such as El-Nino and climate change.

Hamburg-based Oil World executive director Thomas Mielke said palm oil prices are now close to their lows and will rise in 2024 and 2025 due to insufficient supplies and lower growth in other edible oils.

„Palm prices may climb by US$100-US$150 within the next four to six months,” he said.

Price volatility has increased and there are concerns that it will remain high, he added.

KUALA LUMPUR: Pálmaolaj szakértők azt várják, hogy a finomítatlan pálmaolaj (CPO) jegyzései nőni fognak jövőre a szűkülő globális kínálatnak köszönhetően, melyet az olyan időjárási fejlemények okoztak, mint az El Nino vagy a klímaváltozás.

A hamburgi székhelyű Oil World vezetője, Thomas Mielke azt mondta, hogy a pálmaolaj ára most közel van a mélyponthoz és nőni fog 2024-ben és 2025-ben köszönhetően annak hogy elégtelen a kínálat és lassan a növekedés a többi növényi olaj tekintetében.

„A pálmaolaj ára 100-150$/tonnával nőhet az elkövetkező 4-6 hónapban,” jelentette ki.

Az árvolatilitás nőtt, ahogyan a bizonytalansági tényezők is, ezek pedig fenn fogják tartani a volatilitást, tette hozzá.

Elemzés:

Dél-Kelet-Ázsia, azon belül Indonézia és Malajzia adja a világ pálmaolaj termelésének túlnyomó többségét, a pálmaolaj pedig a világ növényi olaj termelésének nagyobb részét adja már, mint a korábban irányadó szója, sőt, a pálmaolaj önmagában nagyobb részarányt képvisel, mint a repce- és a napraforgó olaj együttesen. A pálmaolaj az egyik leghatékonyabban termelhető növényi olaj, hektáronkénti hozama többszöröse (!) a napraforgónak vagy a repcének. Ha a pálmaolaj tüsszent, a többi növényi olaj megfázik.

2015-ben a pálmaolajon keresztül – 2015. szeptember 20. – érkezett az első olyan változás, ami képes volt kimozdítani az akkor igencsak nyomott olajos növények árait, amin tudott még segíteni a dél-amerikai szójában történt kiesés. Lényegében továbbra is ez az egyetlen olyan tényező, e két régió, ami képes lehet kimozdítani az olajos növények árait 2024-ben.

Az El Nino miatti szárazabb és melegebb időjárás már el kezdődött Dél-Kelet-Ázsiában – a teljes cikkrészlet ide kattintva érhető el -, ami lassan kikezdi az olajpálma ültetvényeket.

Az El Nino az e heti műhold felvétel szerint továbbra is erős:

A mélyből pedig kellő utánpótlást fog kapni az elkövetkező hónapokban:

Egyelőre azért úgy néz ki, hogy ugyan erőteljes lesz az El Nino, tehát nem közepes és nem is gyenge, de a negyedik szinttől, ami korábban minden 10-15 évben volt átlagosan, a globális felmelegedéssel már gyakrabban, valószínűleg elmarad. Meg kell azonban jegyezni, hogy a 2009-es és a 2015-ös is ebbe a kategóriába tartozott, ezt megelőzően viszont csak 1997-ben és 1982-ben volt hasonló. Tehát nem kizárt ugyan, hogy tovább erősödik, de amennyire már bizonyosak a szakértők abban, hogy az El Nino ki fog tartani 2024. áprilisáig – a teljes cikk ide kattintva érhető el -, ezt az ENSZ szakosított szerve, a Meteorológiai Világszervezet adta közzé a héten, úgy abban is konszenzus van, hogy extrém erős El Nino azért nem várható. Hangsúlyozni kell azért, hogy egy erőteljes El Nino is már nagyon komoly károkat tud okozni a mezőgazdasági termelésben. A készletek magasak sok termény esetében, továbbá az orosz-ukrán páros még mindig ontja a termést a világpiacra, viszont középtávon jön a fordulat.

A hamburgi székhelyű OilWorld az egyik legmértékadóbb elemző cég az olajos növények piacán, néhány fő dolgozik csupán a cégnél, de 1958 óta működik. A cég vezető elemzőjének fentebbi nyilatozata szerint 100-150$-ral fog nőni a pálmaolaj ára az elkövetkező néhány hónapban.

100-150$/tonnánként a növényi olajoknál, az hozzávetőlegesen 12-18%, azaz ilyen mértékben kell majd nőniük kis fáziskéséssel az olajos növényeknek is. Ez eltérő ütemben, de érinteni fogja mind a repcét, mind a napraforgót is, mind az ótermést, mind az új termést. A világpiaci árak be fognak gyűrűzni az uniós piacokra is.

Ha az olajos növények készletszintjei nem lennének ilyen magasak – 2023. október 27. -, melyet az e heti USDA is megerősített, lényegesen nagyobb áremelkedésre lehetne számítani. De ennek az ellenkezője is igaz, El Nino nélkül, további masszív két évnyi nyomott árakra kellene felkészülni az olajos növények tekintetében.

Ha az El Nino kitart áprilisig, az egyrészről az óriási vetésterületű brazil második vetésű kukoricát sem hagyja érintetlenül, sőt, de másrészről az El Nino legalább átlagosan csapadékos időjárást hoz Közép-Európába, ez pedig a természtéstechnológiai tervezés miatt legalább annyira kulcsfontosságú a magyar agrárvállalkozásoknak, amennyire fontos volt tudni, hogy az ősz nagyon száraz és meleg lesz – 2023. július 12.

Oil World/WMO/Reuters/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.