DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2023.08.13. 20:08

Meglehetősen forró augusztus második felét ígér a hazai meteorológia, ami egy ponton sajnos már káros lesz a kukoricákra. Kérdés, hogy a globális időjárási jelenségek helyi, európai hatásának kezdete-e ez a hirtelen felmelegedő időjárás.

There is a strong likelihood that the Canada durum crop especially, and possibly the U.S. durum crop, may not produce enough durum to meet the demands of the countries that normally import durum for their pasta needs.

It’s not just the quantity that is an issue, there is also concern about the quality. Poor quality would not only be detrimental for exports to key pasta-producing countries such as Italy, but also would be detrimental to U.S. and Canada pasta makers.

Nagy a valószínűsége annak, hogy a kanadai különösen, de lehetséges, hogy az amerikai durum termés el fog maradni attól a szinttől, amit a legnagyobb durum importőr, tésztagyártó országok rendesen elvárnának.

És ez nem csak a mennyiségről, hanem a minőségről is szól, komoly problémák vannak a minőséggel. A gyenge minőség nem csak az importőr tésztagyártóknak, mint például Olaszország, hanem az amerikai és a kanadai gyártóknak is nehézségeket fognak okozni.

ITALY FACING POOR QUALITY ISSUES

The durum crop in Italy is facing quality issues after excessive rains fell from May 1 to mid-June (the equivalent of five to six months in only 40 days) and they will need to import enough of the top quality to offset their poor quality. 

OLASZORSZÁGBAN IS GYENGE A MINŐSÉG

Az olaszországi durumbúza minősége a május 1-je és júniusi közepe közötti esőzéseknek köszönhetően (5-6 hónapnyi csapadék esett le 40 nap alatt) rossz lett és emiatt is szükségük lesz a legjobb minőségű importra, hogy fel tudják javítani a sajátjuk minőségét.

*

“There is indications that Turkey may be able to export in incremental (amounts of) five to six-hundred-thousand tons, so that lessens a little bit of the price escalation we could see but the prices probably have to go up because we have to cut off demand from somebody in North Africa or from the European Union, so it’s just a very tight situation and it is supportive of prices.” Townsend continued.

„Vannak jelzések arra, hogy Törökország képes lehet járulékos mennyiségű, 5-600 ezer tonna durumbúzát exportálni, hogy csökkentsék a jelenlegi árnövekedés eszkalációjának a mértékét, de az áraknak hamarosan emelkedniük kell, mert eleve csökkent a kínálat egy észak-afrikai országból és az Európai Unióból is, szóval meglehetősen szűkössé vált a kínálat, ezek árfelhajtó tényezők.” folytatta Townsend.

Elemzés:

A durumbúza piaca speciális, elemzéseinkben is inkább a mások által közzétett vélemények és információk továbbadására szorítkozunk a témában, viszont a fentebbiek alapján jól látszik, hogy szűkülni fog a durumbúza kínálat világszerte. Egy elemző megjegyezte, hogy amennyiben az El Nino miatt marad a száraz időjárás jövő tavaszig Kanadában és az USA észak-nyugati termőterületein, az árak jövőre ugyanúgy az egekbe szökhetnek mint két éve. Itt persze van egy fontos feltétel, miszerint maradnia kell az kanadai határvidéken a száraz időjárásnak.

A piac egyértelműen a jó minőségű durumbúza áremelkedését várja. Viszont ez bizonyos mértékben még akkor is emelni fogja a gyengébb minőségű durumbúza árát, ha máshol is túlkínálat van belőle, ez egy természetes piaci folyamat, mivel a durumbúza összkínálat mennyisége is kisebb lesz.

A török exportőrök is inkább a lehetőséget fogják keresni és minél jobb áron akarják majd eladni jó minőségű termésüket. Az aggregát kínálat szűkülése, az aggregát kínálat szűkülése, ezt a török exportőrök is ki akarják majd használni.

Mind a jobb, mind a gyengébb minőségű durumbúza árára is ki fog hatni, de csak hosszabb távon a búza (triticum aestivum) kínálatának szűkülése – 2023. augusztus 13.

DTN/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.