DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.04.15. 17:04

A durumbúza termelés Magyarországon arányaiban messze elmarad egyes dél-nyugat európai országokétól (Dél-Franciaország és Észak-Olaszország), ám aki foglalkozik a termelésével, annak nyilvánvalóan kiemelten fontos. A durumbúza piaca hasonlóan hektikus tud lenni, mint búzáé és attól gyakran eltérő mozgásokat produkál.

The durum wheat harvest was downgraded by 200,000 tonnes to 7.7m tonnes, taking it 900,000 tonnes below last year’s level, reflecting too reduced planting expectations. It would represent the smallest EU durum crop in five years.

A lecsökkent vetésterületet is jól tükrözi, hogy a várható uniós durumbúzatermés 200 ezer tonnával 7,7 millió tonnára fog nőni, ami 900 ezer tonnával kevesebb az előző évinél. Az elmúlt 5 évben ez volna a legkisebb termés az Unióban.

Elemzés:

A durumbúza termesztés egy szűkebb kört érint Magyarországon, ám akik foglalkoznak vele, számukra kiemelten fontos. A durumbúza piaca sajátos piac, mivel csak néhány területen termesztik nagyobb mennyiségben az Unióban, ilyenek Dél-Franciaország, értelemszerűen Olaszország, ha pedig ez utóbbiak bármelyikében probléma üti fel a fejét, például aszály vagy csak csökken a vetésterület, mint az idén, vagy ez utóbbi mindkettő egyszerre, akkor az turbulenciát okoz az uniós ellátásban. Azért használjuk a turbulencia kifejezést, mivel ha például hiány üti fel a fejét, akkor a világban vannak nagy, hagyományos durumbúza termelők, mint például Kanada és ők rövid időn belül igyekeznek betölteni a hiányt.

Ami a fenti cikkből kiemelendő az az, hogy 5 éves mélypontra fog esni a durumbúza termelés az Unióban és néhány éve, amikor nem volt ennyire alacsony a termelés, akkor is ki tudott lőni a durumbúza ára, még a kevésbé üvegeset is el lehetett hogy s hogy nem adni magas áron. Ám ez csak néhány hónapig tartott és el kezdett beáramolni a kanadai termés. Szintén tudni kell, hogy a kanadai telek miatt a durumbúza legnagyobb része szintén tavaszi vetésű – máskülönben kifagyna – így csak késő ősszel jelenhet meg piacon és július-augusztusig mindig bizonytalanság övezi – csak akkor kezd kalászolni -, hogy milyen lesz a végső termés.

Néhány héttel ezelőtt érintettük egy szó erejéig a durumbúzát – 2019. március 25. , amikor a dél-franciaországi és az olaszországi, a magyarországihoz hasonló aszályt megélő régiókról írtunk és látható, hogy a csökkentett vetésterület még egy további néhány hetes kora tavaszi aszály is megviselte. Noha azóta megérkezett az eső mindkét országba, az a néhány hetes aszály már okozott kiesést.

Összességében elmondható, hogy a durumbúza piacán kialakulóban van egy olyan helyzet az Unióban, ami lehetőséget biztosít a magyarországi durumbúzának is. Egyelőre úgysem ad el senki Magyarországon az új termésből, ahogyan halad az idő úgy kell majd figyelni a piaci információkat.

 

StratégieGrain/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.