DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.08.19. 15:08

Egyes időjárási jelenségek, melyek képesek a globális időjárást befolyásolni, mindig is velünk voltak. Csak nem feltétlenül tudtuk, hogy egy a föld másik felén megjelenő időjárási jelenség miatt van-e éppen aszály nálunk vagy éppen özönvízszerű esőzés.

The key Enso indicator “is edging back toward negative thresholds and a return of La Nina”, Rabobank said last week.

If the weather pattern indeed re-emerges, say, December 2022 corn futures currently at $5.20 a bushel might look like a steal.

A kulcsfontosságú Enso indikátor szerint „éppen pengeélen táncolunk, hogy átlendüljünk a La Nina küszöbét jelentő szinten”, jelentette a Rabobank az előző héten.

Ha az időjárási jelenség visszatér, jelentette ki a képviselő, akkor a 2022-es decemberi 5,2$/vékás határidős ár roppant alacsonynak számíthat.

Elemzés:

Ismét nagyot kezd fordulni a világ időjárása. Két hónapja még, mondhatni becsapósan, egy újabb El Nino jelei voltak láthatóak a szakavatatlan szemeknek, egész egyszerűen a dél-amerikai, Peru környéki felszíni vizek hőmérséklete emelkedni kezdett, azonban az alsóbb felfelé áramló hűvösebb vízrétegek viszont jósoltak túl hosszú időt a felszíni, az átlagosnál magasabb vízhőmérsékletnek. De hogy ebből egy újabb ENSO- (La Nina) időjárási jelenség lehetősége alakuljon ki, nem nagyon merték leírni még a legjobban felkészült meteorológiai intézetek sem. Még az olyanok sem, mint a japán, ausztrál vagy az éppen amerikai intézetek, mely országoknak igencsak a „bőrükre” megy egy esetleges La Nina vagy éppen El Nino.

Azonban rátekintve az augusztus 17-ei óceánfelszíni hőmérséklet átlagos eltérési nagyságára (anomália térkép), jól látszik a kialakuló félben lévő La Nina időjárási jelenség.

A fenti angol nyelvű cikk arról ír, hogy már azon hőmérsékleti küszöbön van a helyi, óceánfelszíni hőmérséklet, hogy már La Ninanak minősüljön, de azért ehhez még jó pár hétre szükség van. Megvan a kockázata annak, hogy a La Nina nem fejlődik tovább és nem lesz olyan, a globális időjárásra kifutó hatása, ami alapjaiban érintse a terménypiacot. De, ha bekövetkezik, akár egy enyhe La Nina is, annak olyan következményei lesznek, ami például az olajos növényekre vonatkozó, a jelenlegi tényezők szerinti hosszú távú piaci mozgásokat (hosszabb távon lefelé korrekció várható az olajos növényekben 2022-re) is felülírhatja – 2021. május 17. Ezen felül az átlagosnál hidegebb időjárást hoz az Atlanti-óceán két partjára, ez pedig növeli a gázkeresletet, márpedig a gáz adja a nitrogén műtrágyák költségeinek 65%-át.

Nem szabad elfelejteni, hogy a 2020-as év árnövekedése, legyen az búza, kukorica vagy éppen az olajosok, nem utolsósorban a 2020-as csapadékos kárpát-medencei nyár, a La Ninanak volt köszönhető – 2020. június 13. , és csak ezután érkezett meg többek között a kínai kukorica kereslet – 2020. augusztus 9. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatást adunk.

NOAA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.