DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.08.02. 11:08

A mostani eső sokat fog jelenteni oda, ahova megérkezett. Sajnos az ország déli felére, mintha egy átlóval keresztül húzták volna Magyarország térképét, nem vagy alig esett csapadék vasárnap.

Tobin Gorey at Commonwealth Bank of America observed that the northwest area of the US Midwest corn belt has continued to see very high temperatures over recent days. “And that heat will be eating into yields in those areas. The coming days sees some cooler weather that offers respite in the north‑west. The heat though returns to some degree in August.”

*

Black Sea wheat prices surged on Thursday amid another raft of production downgrades for Russian wheat by local analytical agencies, as hot, dry conditions hit yields across key producing regions.

The movement followed two Russian analytical agencies downgrading their forecasts for Russian wheat output.

Moscow-based Ikar downgraded its previous production outlook by 4.5 million mt to 77 million mt – a 5% reduction.

A Commonwealth Bank of Amerika képviselője, Tobin Gorey rámutatott, hogy az amerikai Közép-nyugat észak-nyugati területein ismét melegebb volt az elmúlt napokban. „És ez a hőség bizony igencsak fogyasztja a hozamokat azokon a területeken. Az elkövetkező napok hűvősebb időjárást hoznak, ami könnyebbséget jelent észak-nyugaton. A hőség majd augusztusban tér vissza újra.

*

A fekete-tengeri hajóba rakott búza árak el kezdtek nőni csütörtökön, mivel a helyi elemző cégek csökkentették az orosz búza várható termésmennyiségét köszönhetően a forró, száraz időjárás hozamromboló hatásának.

Az árnövekedés azután indult meg hogy két oroszországi elemzőcég csökkentette a várható oroszországi búzatermés mennyiségét.

A moszkvai székhelyi Ikar 4,5 millió tonnával (5%-kal) 77 millió tonnára csökkentette a végleges búzatermésre vonatkozó várható becslését.

Elemzés:

Magyar szempontból ismét jobb hírek érkeznek a világból. Sajnos, ami más régiókban kiesés, az mindig szerencse másoknak, a szántóföldi növényeknél ez különösen így van. A fix kiindulóponthoz képest millió tonna kiesés csak jót jelent a világpiaci áraknak olyan időkben, amikor ugyan erőteljes a kereslet minden terményre nézve, de néhány héttel ezelőtt a repcét és a napraforgót leszámítva jó terméseket várt a világpiac.

Legalább két évtizede nem látott fagy köszöntött be Brazíliában – 2021. július 25. , a száraz, meleg időjárás folytatódott az USA-kanadai határ két oldalán lévő tavaszi búza övezetben – 2021. július 25., a nyugat-európai özönvízszerű esőzések is hoztak kiesést, romló minőséggel párosulva, most pedig némi kiesésre lehet számolni az amerikai kukoricánál, amit ugyan még nem számszerűsítettek, de néhány millió tonna ott is el fog tűnni.

A búza piacon egyre jobban látszik, hogy az utóbbi hetek száraz időjárása kiesést fog okozni az oroszországi búzában – 2021. július 25. , előző héten írták ezt le először helyi elemző cégek.

A legdélebbi területeket leszámítva az őszi búzák nagyobbik részét mind Ukrajnában, mind Oroszországban augusztusban kezdik el aratni. Az északi területeken, ide értve a dél-szibériai tavaszi búzákat pedig szeptemberben. A meleg, száraz időjárás még most is tud károkat okozni a régióban.

Ami nagyon érdekes, hogy az ókukorica ára egyenesen kilőtt a párizsi árutőzsdén ide kattintva, illetve a lentebbi képen látható, hogy majd 70 euró a különbség már az ó- és az újkukorica között (és az újkukorica ára is tendenciózusan nő), csak pénteken majdnem 20 eurót ugrott a kukorica ára az előző naphoz képest. Ennek a növekménynek lassan meg kellene jelennie a magyar piacon is.

Összességében a korábbi és az új kiesések hozzájárulnak ahhoz mindkét fő gabona, mind a búza, mind a kukorica ára egy lassú, tendenciózus áremelkedés elé nézzen. Az angol nyelvű szaksajtó ezt technikai kilengések mellett várja.

AgriTel/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.