DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2023.03.05. 20:03

Nagy kérdés az idei évben, hogy a globális hatással bíró időjárási jelenségek velünk maradnak-e valamilyen formában és számíthatunk-e pozitív hatásaikra vagy éppen az ellenkezőjére.

El Niño is expected to arrive later this year, and the warmer weather pattern could continue to build up through 2024, sending global temperatures past that 1.5 degrees C marker, or 2.7 degrees Fahrenheit, after which they could ease back when a La Niña returns. But there’s still plenty of uncertainty. According to the most recent forecast from NOAA, El Niño has a 60 percent chance of forming by the fall, although other scientists are more confident it’s on the way. Researchers in Germany and China, some of whom issued an early warning for the El Niño that began in 2015, have predicted an 89 percent chance that the pattern will emerge this year — and have cautioned that it could be a strong one.

Várhatóan az El Nino később, de még az idén megérkezik, és folytatódhat a melegebb időjárás 2024-ben, ezzel túllépve a 1,5 Celsius fokos globális átlaghőmérséklet emelkedést, Fahrenheitben 2,7 fok, melyen majd csak egy újabb La Nina visszatérése enyhíthet valamikor ismét. De addig még mindig számos bizonytalanság vár ránk. A NOAA legutóbbi előrejelzése szerint, az őszre kialakuló El Nino-nak 60%-os valószínűsége van, noha más tudósok sokkal biztosabbak az érkezésében. Németországi és kínai kutatók, néhányan közülök már jó előre figyelmeztettek a 2015-ös El Nino kezdetére, 89%-os valószínűséget írnak arra, hogy az El Nino még az idén kifejlődik – és komoly aggodalmukat fejezik ki aziránt, hogy ez egy erőteljes El Nino lesz.

Elemezés:

Az árupiacokon külön kifejezés van arra, amikor az árak egyértelműen és főleg rövid- és középtávon (1-6 hónap) az időjárástól függnek, ez az ún. „weather market„, szószerint „időjárás piac„.

Jelen elemzésünkben kifejezetten a hosszabbtávú időjárási és klimatikus modellek előrejelzéseivel foglalkozunk, mivel egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a három egymást követő La Nina évet – 2023. január 8. – követően egy El Nino év következik – 2023. december 19.

Hangsúlyozni kell, ha nem lett volna La Nina az elmúlt három év meghatározó részeiben, több tízmillió tonnával nagyobb lenne a kínálat mind a négy terménycsoportban (1. kalászosok ; 2.) kukorica 3.) olajosok és a 4. rizs). Ugyan ennél egy kicsit komplexebb, mivel egy három éves időperiódus alatt a magas árak már képesek arra, hogy csökkentsék a felhasználást és vica-versa, ezek a mechanizmusok működnek, de három egymást követő La Nina egyenlege mindenképpen komoly terméskiesés. E kiesések nélkül a mostani árak lényegesen alacsonyabbak lennének.

Míg a La Nina hatása úgy működik, hogy inkább csak „csipeget” az egyes régiók terméseiből vagy éppen hozzátesz – kivéve Dél-Amerika déli, elsősorban Argentínát érintő területeit – és így jön össze egyenlegét tekintve egy minden évente jelentős terméskiesést generál mind a gabonákban, mind az olajos növényekben. Ezzel pedig jelentős árnövekedést hoz – 2016. március 15.

Az El Nino hatásaiban eltér. Néhány hónappal rövidebb ideig áll fenn és hatásaiban drasztikusabb, ezért is híresebb. Az egyes termelési régiókban néhány hónap alatt megtizedeli a termést. Argentínában özönvízszerű esőzést hoz és a szója egy része nem betakarítható, a kukoricákat pedig hetekkel később lehet csak elvetni. Dél-Kelet-Ázsiában óriási kiesést hoz a pálmaolaj termésben, ahogyan az ausztrál búza és repcetermésekben. Ezen felül befolyásolja Észak-Amerika, de még Európa időjárását is.

A fenti angol nyelvű cikkrészlet különösen fontos – ide kattintva található a teljes cikk. Az angol nyelvű szaksajtó és a nagy, egyébként professzionálisan működő nemzeti, meteorológiai és klímakutató központok (USA, Ausztrália, Japán) is nagy valószínűséget adnak az El Ninonak őszre (60%), de két kutatóintézet, ami nagy pontossággal jelezte előre a 2015-ös El Nino-t, ugyanezt, az őszi El Nino-t 89%-os bekövetkezési valószínűséggel számolja. Ez pedig nem csupán azért minősül magasnak, mert maga a % nagyon magas, hanem miatt, hogy ezt a valószínűség szintet csak akkor szokták közzétenni, amikor már az első hatásai is érezhetőek az El Nino-nak.

A NOAA pénteki műholdfelvétele szerint a La Nina a megszűnés határán van, hatásai is már csak nagyon rövid ideig lesznek, ellenben el kezdett melegedni az óceán a perui partoknál (az El Nino 90%-ban innen indul):

Ami legalább ennyire fontos, hogy a mélyebb, nyugatról keletre haladó, közvetlenül az óceán felszín alatti áramlatok az átlagoshoz képest lényegesen melegebb vízet szállítanak és szemmel láthatóan vannak tartalékok:

Természetesen hangsúlyozni kell, hogy a fentebbi valószínűségek nem a NOAA felvételeiből adódnak, hanem nagy teljesítményű számítógépek, évről-évre fejlődő időjárási modellein. A fenti műholdfelvétel vagy animáció csak vizuálisan teszi megtapasztalhatóvá az ember számára azt, amit a fejlett időjárási modellek mutatnak.

A La Nina ugyan már csak utolsókat rúgja, de nem szabad lebecsülni sem ezt a várhatóan csak néhány hétig fennálló hatást, mivel Argentínában még mindig marad két a száraz időjárás (az elmúlt két hét is az volt):

És marad a kifejezetten meleg időjárás az elkövetkező 7 napban:

Majd az azt következő 7 napban szintén:

Az ottani március nagyjából a mi augusztusunknak felel meg (délen inkább augusztus vége, szeptember eleje, északon július vége, augusztus eleje). A Lényeg, hogy a korábbi vetésű, inkább már lassan a mi szeptemberünket taposó kukoricának, ami nagyon rossz formában van – 2023. február 12. , ez még csak tetézi a bajt, északon pedig igazán most aprítja a szintén rossz állapotban lévő termést a La Nina. Ugyan kukoricáról ír és beszél mindenki, de a szója is hasonló állapotban van ország szerte. Ez a most kitartó La Nina nagyon sokat jelent még majd a globális piacnak, de erről külön írunk.

Összességében elmondható, hogy amennyiben tényleg kifejlődik az El Nino, a jelenlegi, az egyes termények globális, egyébként szűkülő egyenlegét is figyelembe véve, olyan jelentősen rontaná ezen termelési/felhasználási egyenlegeket és erodálná a készleteket, ami tartósan komoly változásokat hozna az árakban. Legyen az a búza, kukorica, szója, pálmaolaj vagy éppen a napraforgó.

NOAA/WorldAgWeather/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.