DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.06.06. 22:06

Szerencsére a kárpát-medencei kukoricák nem ilyen állapotban vannak, de a La Nina időjárási jelenség ilyen állapotokat hoz sok helyen a világban a kukoricákra. A héten érkező csapadék újabb békés heteket fog jelenteni a magyar kukoricának.

  • Australia seen producing around 30-35 mln T of wheat in 2022
  • Rains, higher prices encourage farmers to plant more

SINGAPORE, June 2 (Reuters) – Australia is poised for a third year of near-record wheat production in 2022 as good weather boosts planting across its grain belt, easing concerns over tight global inventories.

World wheat supplies have tightened after Russia’s invasion of Ukraine earlier this year cut off shipments from one of the top exporting regions, sending grain prices sharply higher and fuelling fears of a global food crisis.

  • Ausztrália várhatóan 30-35 millió tonna búzát fog termelni 2022-ben
  • Esők, a magasabb árak arra ösztönzik az agrárvállalkozásokat, hogy növeljék vetésterületeiket

SZINGAPÚR, június 2. (Reuters) – Ausztrália a harmadik egymást követő évben rekordközeli búzát takarít be, így lesz 2022-ben is, mivel a kedvező időjárás eleve növelte a vetésterületét saját gabona övezetében, csökkentve ezzel a globális gabonakészleteken lévő nyomást.

A globális búzakínálat szűkült korábban az év elején Oroszország ukrajnai invázióját követően, mivel Oroszország korlátozta a gabonaszállító hajók működését a világ egyik legfontosabb export régiójából, egekbe küldve ezzel a gabonaárakat egyben élelmiszeripari válságot generálva.

Elemzés:

A La Nina még mindig velünk van és a rá jellemző, tipikus időjárást hoz a glóbusz különböző pontjain. Mivel immáron harmadik éve La Nina év van – 2022. május 2. , Ausztrália harmadik éve kíváló búzatermést takarít be. Az ausztrál kontinensre a La Nina csapadékos időjárást hoz – szemben az El Nino-val, ami masszív szárazságot -, egyben ez egy régóta nem látott sikertörténet a legkisebb kontinensen. Nem szabad azt sem elfelejteni, amikor az 1997-98-as El Nino-t követően jelentősen megugrott az öngyilkosságok száma az ausztrál agráriumba, mivel a hiteleket egyik évről a másikra képtelenek voltak fizetni a helyi agrárvállalkozások tulajdonosai.

A La Nina továbbra is hozza a papírformát, azaz szárazság Dél-Amerika délebbi felén elterülő hatalmas termelő régióban (Argentína, Uruguay, Paraquay), az elmúlt két hétben alig esett csapadék:

De a megelőző 30 napban is elmaradt a sokéves átlagtól a csapadék:

Minden globális hatással járó időjárási jelenség terménypiaci áremelkedéssel jár – 2016. március 15. -, így a La Nina is.

A Kárpát-medencében szintén hozta a papírformát – a legkeletibb és dél-keleti területeknél egyedül átlag alatti a csapadék, de a hőmérséklet ott is átlagos volt – , tavaszi aszállyal kezdtünk, mint 2020-ban, ahogyan idén is – 2021-ben később erősödött vissza, ezért nem volt tavaszi aszály -, majd késő tavasszal megérkezett a legalább átlagos csapadék és átlagos hőmérséklet. Ne felejtsük el, idén csak egyetlen nap érte el a 31 Celsius fokot (árnyékban) a hőmérséklet, pedig már júniusban járunk. Az őszi vetésű növenyeknél a tavaszi csapadék legalább erős közepes és jó termést fog hozni, de eddig az ország legnagyobb részén a kapásoknak is optimális feltételeket biztosított

Észak-Nyugat-Európában szárazabb az időjárás már hetek óta, hasonlóan 2020-hoz – 2020. április 19. -, most is szárazabb az időjárás mindenhol, Franciaországban pedig már számottevő kieséssel számolnak.

Ám a La Nina gyengülni kezdett, ilyet persze már többször produkált az elmúlt 3 évben, de nagy kérdés, hogy ez folytatódik-e. Nem csupán azért mert a föld különböző területein további kieséseket tud hozni még, hanem amiatt is, hogy kitart-e még addig, hogy továbbra is biztosítja a legalább átlagosan csapadékos és átlagos hőmérsékletű klímát a Kárpát-medencében. A hazai kukoricák számára ez kulcsfontosságú, hiszen hiába ugrottak vissza az árak Pünkösdkor – 2022. június 6. -, a volumenre akkor is szükség van ahhoz, hogy ki tudják használi a magyarországi agrárvállalkozások a konjunkturát. Mivel a konjunktúra most nem csak, hogy input anyag áremelkedést hozott, hanem még fog is hozni.

A La Nina 2022. június 4-én ismét a gyengülés jeleit mutatja:

Nagy kérdés továbbra is az USA számára, hogy kitart-e a La Nina, mivel a La Nina kiesést szokott hozni az amerikai kukorica-szója övezetben.

Reuters/WorldAgWeather/NOAA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.