DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.08.17. 09:08

Meglehetősen csapadékosra fordult az időjárás Magyarországra, de sajnos ez csak az ország egyes területeit érinti. A kukoricák továbbra is nagyon heterogének, van ahol rekord közeli termés várható, van, ahol csupán néhány tonna.

‘Even more sharply than anticipated’

The USDA was, in its monthly Wasde report, expected to cut wheat output forecasts, “in some cases significantly”, said Commerzbank.

“However, the USDA reduced its figures even more sharply than many had anticipated.

“This applies particularly to Russia, where the USDA slashed its crop forecast to 72.5m tonnes, having previously predicted a figure of 85m tonnes.”

At ADM Investor Services, Steve Freed said that “trade is looking at a record low world wheat exports stocks to use ratio”. Might March 2022 Chicago futures hit $8.75-9.00 a bushel?

‘Még élesebben, mint azt vártuk’

Az USDA-tól, e havi WASDE jelentésében, azt várta a piac, hogy csökkenti a várható globális búzatermésre vonatkozó becsléseket, „egyes régiókban jelentősen”, jelentette a Commerzbank képviselője.

„Azonban, az USDA sokkal élesebb csökkentette a búza termelési számait, mint azt korábban sokan várták.

Az ADM Investor Services képviselője, Steve Freed szerint „a kereskedelem a rekord alacsony export búza készlet/felhasználást arányát figyeli”. Ez azt jelenti, hogy a 2022 márciusi határidős akár 8,75-9 $/véka is lehet?

‘Vigilant on quality’

The tardy progress reflected rains which have slowed harvesting also in Germany, the European Union’s second-ranked soft wheat producer after France, and in the UK.

‘Éberség a minőségben’

„A későn érkezett eső, mely hátráltatta az aratást Németországban is, az Európai Unió második legnagyobb búzatermelője Franciaország után.

*

Brazil corn production was 87 million tons. Last month USDA was 93 million tons. Total US 2021-22 corn demand was 14.650 billion bushels. Last month USDA was 14.840 billion bushels.

US 2021-22 corn ending stocks were 1.242 billion bushels. Last month USDA was 1.432 billion bushels.

The U.S. corn yield today was 174.6 bushels per acre and the U.S. soybean yield was 50.0 bushels per acre. The average trade estimate for the corn yield was 177.6 bushels while the trade estimate for the soybean yield was 50.4 bushels. USDA last month had the U.S. corn yield at 179.5 bushels and the U.S. soybean yield was 50.8 bushels. 

A brazil kukoricatermelést 87 millió tonnára taksálja az USDA, az előző hónapban még 93 millió tonnára tette ugyanezt. A teljes 2021-22-es amerikai kukoricatermés 14.650 milliárd vékára most, míg az előző havi USDA még ugyanezt 14.840 milliárd vékára tette.

Az amerikai 2021-22-es kukorica zárókészletek 1,242 milliárd vékára várhatóak, az előző hónapban ez még 1.432 milliárd véka volt.

Elemzés:

Az USDA közzétette augusztus havi ún. WASDE jelentését, melyben lényében hivatalosan is közzétette azt, amit a nagy pénzintézetek és elemző cégek az elmúlt hetekben, 1-2 hónapban már több ütemben leírtak:

  • a évtizedek óta nem látott, Brazília déli részét érintő fagyokat már az USDA is számba vette – 2021. július 25. , így jelentősen csökkentette az ország várható kukorica termését. Ezzel az 1 hónappal ezelőtti, illetve a még júniusi optimista jelentésekhez képest egy jelentős kiesést könyvelt el a globális kukorica mérleg a két hónappal ezelőtt vett „fix ponthoz” képest.

  • az USA kukorica-szója övezete is hozta a várakozásokat, az övezet nyugati-, észak-nyugati részét érintő száraz és néha melegebb időjárás kicsivel nagyobb kiesést hozott, mint amit a piac várt. Így a rekordtermés helyett egy jó termést könyvelhet el csak az USA.

  • a búzát 8 éve nem látott szintre emelte az USDA jelentése, mivel a várakozáshoz az USDA képest is sokkal rosszabbra becsli az orosz búzatermést.

  • a késői, júliusi nyugat-európai eső komoly minőségi gondokat hozott, rossz hektoliter súlyok, sikér- és esésszám gondok terhelik az uniós búzák jelentős részét. Ez pedig azt is jelenti, hogy a jobb minőségű (ide értve már a B1-es búzákat is) búzáknak magasabb lesz a felára később is.

A volatilitás velünk fog maradni fog, mivel ilyen magas árszinten minden új tényezőre élesen reagál a piac. Már most látható az első, ami a búzát fogja érinteni. Míg az USDA 72,5 millió tonnára taksálja az orosz búzatermést, addig a legprofesszionálisabban működő orosz elemzőház, a SovEcon 76,5 millió tonnára (egyébként ez is rossznak számít), ez a különbség fog majd okozni némi kilengést hamarosan a búza világpiaci árában (ami kis késéssel megjelenik a magyar fizikai piacon is persze). És hát nem utolsósorban, amit fentebb ír a cikk, hogy innen még akár 12-14%-os árnövekedést vár az amerikai tőzsdei búzaárakban, és ha ennek csak egy része gyűrűzik be Európába, nem rossz kilátásokat jelent azoknak, akiknek lesz raktáron búzájuk.

A búza egyébként mindenhol élesebben reagált a világban, a kukoricák mérsékeltebben, de a kukorica már hozta azt – 2021. június 28. -, hogy időben előrébb jött az árnövekedés és még van benne potenciál. Már 76 ezer forintos árak is vannak az új termésű kukoricára.

A fentebbiektől függetlenül, mivel lassan egy évtizede nem látott árszintek kezdenek kialakulni az egyes növényekben, körültekintően kell eljárni és folyamatosan jól informáltnak kell lenni. Mert ha éppen van néhány hétig tartó kilengés lefelé és éppen pont akkor tervezünk eladni, akkor az kiesés.

Commerzbank/USDA/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.