DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.07.22. 00:07

Noha nálunk az aratás már befejeződött, az északi félgömb legnagyobb részén még előtte vannak az aratásnak. Vagy azért mert tőlünk északra még éppen nem betakarítható az őszi búza vagy azért, mert annyira hideg a tél, hogy csak tavaszi búzát vethetnek (Kanada, Oroszország szibériai területei) és ott még a virágzás előtt van a búza.

US President Donald Trump revived such trade worries by telling CNBC that he is prepared to impose tariffs on all $500bn of US imports from China.

This amid ideas that, while China has already added 25% to tariffs on imports of US cotton and soybeans, among other products, further levies could be introduced.

‘Lobbed another grenade’

“President Trump has lobbed another grenade,” CHS Hedging said.

Dryness stress

The gains came amid fresh concerns over the European Union crop, including in France, where Agritel pegged the soft wheat harvest at 34.2m tonnes.

While above Strategie Grains’ estimate, the figure was well below the 36.1m tonnes at which French officials last week pegged the harvest.

“World wheat markets are all facing lower production with reduction being seen in the European Union, former Soviet Union, and Australia,” CHS Hedging said.

Meanwhile, Canada’s farm ministry cut its forecast for the domestic crop, cautioning over dryness in southern parts of the Prairies, which looks set to continue.

Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke ismét borzolta a kedélyeket a CNBC amerikai hírtelevíziónak nyilatkozva, hogy 500 millárd dollárnyi kínai importra vezetne be újabb vámokat.

Ilyen elgondolások közepette, amikor Kína már 25%-os importvámot vetett ki az amerikai gyapotra és szójára sok más termék mellett, várhatóan újabb intézkedéseket vezethet be.

‘Egy másik gránát’

„Trump elnök egy újabb gránátot dobot be”, mondta a CHS Hedging képviselője.

Szárazság

A búza ár nőtt köszönhetően az Európai Unió várható termése körüli problémáknak, ide értve már Franciaországot is, ahol a búza aratás csak 34,2 millió tonna lesz a becslések szerint.

Miközben a Stratégie Grains becslése szerint is, a várható termés jóval a múlheti hivatalos állami, 36,1 millió tonnás becslés alatt lesz

„A globális búza piac sok kihívással néz szembe, hiszen rosszabb lesz a termés az Európai Unióban, a korábbi Szovjetunió területén és Ausztráliában is.

Mind eközben a Kanadai Mezőgazdasági Minisztérium szintén csökkentette termésbecslését köszönhetően a kanadai préri déli részének száraz időjárásának, ami egyelőre úgy néz ki, hogy folytatódik.

Elemzés:

Számos új, fontos információ került napvilágra az elmúlt egy hétben, főként a búza piacáról, de még mielőtt elmerülnénk a búzapiaci helyzet elemzésében, kell röviden írni a kereskedelmi háború fejleményeiről. Trump elnök újabb intézkedéseket lengetett be, mind Kína, mind az Unió ellen.

A teljes amerikai import Kínából cca. 560 milliárd dollár, így a cikkben érintett 500 milliárd dollár mellé vesszük a jelenleg hatályos cca. 50 milliárdot, akkor a teljes kínai importot lefednék az amerikai intézkedések. Itt számos kérdés merül fel, hiszen számos amerikai cég gyártat Kínában, az USA-ban mélyponton van a munkanélküliség, hiába hoznának vissza termelést Kínából, megfelelő mennyiségű munkaerő sem állna rendelkezésre, de elemzésünk célja nem a nemzetközi kereskedelem, hanem annak gabona és terménypiaci következményeinek értékelése. Ami viszont biztos, hogy a közeljövő amerikai intézkedései továbbra is bizonytalanságot fognak hozni a globális terménypiacon. Ne felejtsük el, amennyiben nem lenne a mostani kereskedelmi háború, a szója ára 20%-kal magasabb lenne, ami óhatatlanul pozitív lenne az európai repce és a napraforgó árakra is.

A cikkben is érintett négy régió – Európai Unió ; korábbi Szovjetunió területe ; Kanada ; Ausztrália -, illetve ország felel a globális búzatermelés csaknem feléért, továbbá a nemzetközi kereskedelem – tehát országok közötti kereskedelembe – kerülő búza export cca. 60%-áért. Ebben a négy régióban, egy időben van gond a terméssel. Ez várható volt hiszen az elmúlt 2-3 hónapban meglehetősen szélsőséges időjárás jellemezte a kontinentális Európát, míg először április elejéig tartó tél, majd hirtelen felmelegedő csapadékszegény időjárás a közelmúltig.

Most jött be a képbe Kanada, ahol szinte minden búza (és repce) tavaszi vetésű, ezért most júliusban a búzák olyan állapotban vannak Kanadában, mint egy európai búza május-júniusban, így a hetek óta tartó szárazság károkat okoz a szeptemberi aratású kanadai búzában (és repcében). Ausztráliában nem olyan régen vetettek – a föld déli féltekén most tél van – és az időjárás nem nagyon kegyes hozzájuk. És hát, ami még persze távoli és bizonytalan, de megjelentek az első cikkek egy esetleges El Nino-ról az idénre – 65%-os valószínűséget írnak rá a nemzetközi meteorológiai szaksajtóban -, ami nem szokott jó tenni az ausztrál búzának.

A nyugati piacokon tapasztalható ártrend várható volt, a búza lassú, nagyon lassú tendenciózus árnövekedése – 2018. február 12. -, a kukorica esetén némileg gyorsabban – 2018. február 11.-, amire csak megérkezett az elmúlt 2-3 hónap időjárása, ami kicsit gyorsított, és különösen jót tett ez az elmúlt egy hét nyugati árainak. A lentebbi képen vagy ide kattintva látható az áremelkedés, ami sajnos ki kell mondani, még nem olyan ütemben gyűrűzött be a magyar piacra, mint az ildomos lett volna.

Látható, hogy 2018. május 29-ét, a Trump-bejelentést követően milyen trendszerű csökkenésbe kezdett a búza, majd az utóbbi 2-3 hétben ismét az európai és a globális termésbeli (köztük az orosz-ukrán) kiesések kerekedtek felül a kereskedelmi háborútól való félelmen. Ez az átmeneti visszesés kimaradt volna egyébként.

Összességében jó a búza- és a kalászosok piaci kilátásai. Noha a globális készletek relatíve még mindig magasak, de a készletek ilyen mértékű csökkenésére már reagáltak például az európai árak is (lásd fentebb). A nemzetközi angolnyelvű szaksajtó további emelkedésre számít. Egyébként elég nehezen gyűrűzik be a nyugat-európai búza árának növekedés Magyarországra, habár a nyugati határhoz közelebbi megyékben már el kezdett meg-megjelenni.

 

AgriMoney/AgriMarket.hu

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.