DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2023.11.26. 21:11

Kezdenek megjelenni az első, hosszútávú, több hónapra szóló időjárási elemzések, amik a historikus adatok és az időjárási modellek alapján tesznek megállapításokat az egyes régiókra. Ezek lefedik a Kárpát-medence időjárási kilátásait is.

Ukrainian Grain Pushes Romania’s Constanta Port To Record Volume

Romania’s Black Sea port of Constanta shipped a record 29.4 million metric tonnes of grain in the first 10 months of this year, with supply from Ukraine accounting for 40% of that, the port authority told Reuters.

Ukraine is one of the world’s biggest grain exporters, and Constanta has become Kyiv’s largest alternative export route since Russia invaded it last year, with grains arriving by road, rail or barge across the Danube.

Az ukrán gabona a romániai Konstanca kikötöjén keresztül rekord mennyiséget ért el

Románia Fekete-tengeri kikötője, Constanta, az idei év első 10 hónapjában rekordmennyiségű, 29,4 millió tonna gabonát szállított, mely az ukrán export 40%-ot tette ki – közölte a kikötő hatósága a Reutersnek.

Ukrajna az egyik legnagyobb gabonaexportőr ország a világon, és Konstanca azóta vált Kijev legnagyobb alternatív exportútvonalává, mióta tavaly Oroszország megszállta Ukrajnát, így a gabonák a Duna mentén közúton, vasúton vagy uszályon érkeznek.

Elemzés:

Továbbra is Oroszország és Ukrajna tartja sakkban elsősorban a búza világpiaci árát, kukorica esetén csak az európai árakat, napraforgó és repce esetén hasonlóképpen okoz regionális, európai problémát.

Drágán, körülményesen, de gyakorlatilag halad az ukrán export, ami esetén fontos, hogy fogy. Ha nem fogyna és benn ragadna, nagyobb sokkot okozna később. Mindkettő rossz a közép-európai agrárvállalkozásoknak, így a magyarországiaknak is, de az előbbi még rosszabb volna.

Az elkövetkező hónapokban még nem várható, hogy csökkenne az exportdinamika – a fekete-tengeri árak már korábban elérték a mélypontot – de az idő haladtával csökkenni fog. Egész egyszerűen azért, mert lesz az a pont, amikor már nem nyomja sem Oroszországot, sem Ukrajnát a raktározási probléma, másrészről pedig azért, mert az El Nino okozta kiesések következményei a világpiacon igazán néhány hónap múlva fognak igazán kiütközni. Ez utóbbit érdekeik miatt a fekete-tengeri exportőrök is ki akarják használni.

Az elmúlt hetek magyarországi áremelkedése annak köszönhető, hogy megszűnt a raktározási probléma miatti értékesítési nyomás.

AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.