DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.07.23. 01:07

Kimondhatjuk, hogy mindezidáig több, mint optimális volt az időjárás a kukoricára. Az április és május eleji meleg még nem érintette, amikorra pedig éppen probléma lehetett volna, megérkezett a folyamatosan csapadékos, 30 Celsius fok fölé nem nagyon kúszó időjárás. A kukoricák ezért rekordközeli termést is hozhatnak és így még jobban kérdés az értékesítés.

Corn prices have been under pressure for most of the summer. According to one analyst, the grain is being undervalued and things could shift by the end of the summer.

“You’ve got global ending stocks declining for the last four to five years. Now, you’ve got declining any ending stocks here domestically, so when you look at where that number should be, probably closer to $4.50 to $4.70,” he explained. “But, nobody wants to say that.” 

A kukorica árak a nyár legnagyobb részében nyomás alatt voltak. Az egyik elemző véleménye szerint, a kukorica alulértékelt és a dolgok változhatnak a nyár végére.

„A globális kukorica készletek csökkenő tendenciát az elmúlt 5 éves időszak 4 évében. Most pedig

Elemzés:

Habár, ahogy a cikkrészlet is említi, a globális kukorica készletek évek óta csökkenő tendenciát mutatnak, az igazi, drasztikus csökkenés az idei értékesítési évben fog megtörténni. Ez részben a tavaly megindult trendváltásnak köszönhető – 2017. február 11. -, mely nyilvánvalóvá tette, hogy a kukorica ára olyan mértékben csökkent, hogy minden termelő régióban csökkenteni fogják lassan vetésterületet, részben pedig a La Nina időjárási jelenségnek – 2018. március 3.

Mivel mind a búza – 2018. július 22. , mind a kukorica piacán készletcsökkenés zajlik, ezért egymásra is hatással vannak, lényegében „húzzák vagy húzni fogják egymást”. Akárhogyan is, de a búza, a kalászosok bizonyos mértékben helyettesítő termékek a kukoricával.

Az USDA – az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium – 2018. július havi becslése szerint tovább csökkent a várható globális zárókészlet, mely felhasználásarányos alacsonyabb a 2012-es mélyponthoz képest is, abszolút értékben pedig az elmúlt 5 év legalacsonyabb szintje a maga cca. 151 millió tonnás mennyiségével.

A cikkrészlet is taglalja, hogy a kukorica alulértékelt, nyilván a kereskedelmi háború sem tett jót. Egyelőre megtörtént az az árnövekedés tavasz óta, ami várható volt, egyelőre marad egy szűk technikai mozgás mellett a piac, azonban az dömping elmúltával folytatódik a korábbi tendencia.

 

AgProfessional/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.