DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.07.24. 22:07

Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közbeiktatásával olyan megállapodást kötött, ami elviekben biztosítja a gabonaexportot Ukrajna nyugati kikötőiből (a keletiek már orosz kézen vannak). A megállapodás nehéz körülmények között született, még nehezebb jövő előtt áll.

Russia admits missile strikes on Odesa despite grain export deal with Ukraine

UN and US condemn breach of agreement intended to avert global food crisis.

Russia has claimed responsibility for a series of missile strikes that hit the key Ukrainian port of Odesa, a day after Moscow signed a deal allowing Kyiv to resume grain exports as part of efforts to alleviate a growing global food crisis.

Ukraine said the rocket attack had violated Russia’s promise not to attack the grain export infrastructure and called the viability of Friday’s deal into question.

Oroszország elismerte, hogy az Ukrajnával létrejött gabonaexport megállapodás ellenére rakétacsapást intézett Odessza ellen

Az ENSZ és az USA elítélték Oroszországot a megállapodás megsértése miatt, mellyel csak súlyosbítja a globális élelmiszer válságot.

Oroszoszország elismerte a felelősségét, hogy a rakéták sorozatával mért csapást az ukrajnai odessza kikötőjére azután egy nappal, hogy Moszkva aláírt egy megállapodást, mely megengedi Kijevnek, hogy újraindítsa gabonaexportját ezzel is enyhüljön a globális élelmiszer válság.

Ukrajna szerint Oroszország nem tartotta be azon ígéretét, hogy nem fog a gabonaexporthoz szükséges infrastruktúrát támadni és ezzel a lépéssel a pénteki megállapodás életképessége kérdőjeleződött meg.

Elemzés:

A sajtó jó ideje attól zengett, hogy készül egy megállapodás arról, hogy meg tudjon indulni a gabonaexport Ukrajnából, ezzel is csökkentve a világpiaci árakat, elérhetővé tenni az alapvető élelmiszernek számító búzát a legkevésbé fejlett országoknak is.

Ettől függetlenül egy korlátozott mértékű export megindult Ukrajnából a tavasz folyamán – 2022. április 21. , ami arra volt alkalmas, hogy vevői szempontból „karbantartsa” az árakat. Ezt az Unió keleti tagállami elsőkézből tapasztalták, mivel az árak először az Ukrajnával határos tagállamokban csökkentek. Ezen felül kisebb tételek megindultak Dél-Nyugat-Ukrajnából romániai kikökötőkön keresztül, de az igazán nagyobb tételek csak a nagy ukrajnai kikötötőkön keresztül tudják elhagyni az országot. Hozzá kell számítani ehhez azokat a tételeket az Ukrajnából kiáramló tételekhez, amik eltulajdonításra kerültek, de mégis a világpiacra kerültek, némileg diszkont áron.

Összességében azért jelentékeny ukrán gabona jelent meg a világpiacon, a kérdés most az volt, hogy a még raktárakban lévő ótermés és az új termés hogyan kerüljön a világpiacra. Nagypolitikai játszma zajlik, Oroszország több megfontolásból is engedni fog ki valamennyi gabonát Ukrajnából – 2022. június 6. , ha nem másért azért, hogy az új termést el tudják tenni az ukrajnai agrárcégek.

A régóta várt megállapodás megszületett pénteken, viszont valószínűleg nemhiába csapodtak be pont oda, pont akkor azok az orosz rakéták. Az odesszai kikökötő kiemelt fontosségú pontjaira orosz rakéták sora csapódott be a megállapodás megkötését követőe másnap reggelre. Ez világos üzenet a világpiacnak. Ezek után azért sok tengerjáró hajó elbizonytalanodik, hogy vállaljon-e fuvart Ukrajnából. Biztosan lesznek ilyenek, de nem lesznek olcsók. A kikötőkhöz vezető infrastruktúrák állapota és fenyegettsége ismét nem segíti a folyamatot.

Pénteken hatalmasat estek a világ gabonatőzsdéi, hétfőn pedig az odesszai rakétatámadás miatt majd nőni fognak, a piac volatilis (kilengő) marad:

Forrás: Reuters – odesszai rakétatámadás

Összességében meg fog indulni valamennyi ukrajnai gabona a nyugat-ukrajnai kikötőkön keresztül és egyelőre még marad az alacsony árszint – 2022. július 4.

Viszont azzal, hogy az USA jelentős részén aszály volt az elmúlt hetekben, ahogyan az Unióban is, Dél-Amerikában is – 2022. július 24. , a most eltűnő hatalmas, a piac által várt gabona- és olajostermés hiánya ki fog ütközni a nem túl távoli jövőben. Dióhéjban úgy foglalható össze a legjobban, hogy a piac megkapta vagy részben megkap valamilyen szintű ukrán exportot, azzal a keserédes pirulával, hogy hamarosan új árfelhajtó tényező jelenik meg a júliusi időjárásnak köszönhetően.

A fekete-tengeri export körüli húzavona velünk fog maradni még nagyon hosszú időre és ha egy átmeneti befékeződés időben egybeesik a júliusi időjárás miatti kiesések kiütközésével, akkor gyorsan fognak ismét emelkedni az árak. Ha nem esik egybe, akkor is a nem túl távoli jövőben a lecsökkent árszintről ki fog ütközni a most tovatűnt kínálat a piacról.

Az olajosok piacáról külön fogunk írni, ott árnyaltabb a kép – 2022. június 19. , ahogyan az egyes növények specifikus helyzétéről is.

WSJ/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.