DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.09.29. 23:09

A napraforgó aratáson is már túl vagyunk és kimondhatjuk, hogy a napraforgó mennyiségek nem lettek rosszak, de azért meglehetősen heterogén a kép, hiszen sok helyen alig vagy éppen csak 3 tonna fölött termések voltak és kevesebb helyen voltak 4 tonnás vagy afölötti napraforgók.

Pression ukrainienne

Les prix du tournesol plient sous l’arrivée du tournesol ukrainien.

Les prix du tournesol en qualité standard sont quelque peu malmenés. Les moissons en mer Noire et en Europe de l’Est apportent en effet de la pression sur la tendance, et ce d’autant plus que les rendements sont excellents. L’Ukraine anticipe notamment une très nette progression de sa production par rapport à l’an dernier.

Ukrán nyomás

A napraforgó ára megrogyott a ukrán napraforgó érkezése miatt.

A sztenderd napraforgó árát nem maradt érintetlenül. A fekete-tengeri és a kelet-európai betakarítások egy negatív irányt hoztak az árakban, annál is inkább, mert a terméseredmények kiválóak. Az előző évhez képest kifejezetten jobbak lettek az eredmények.

Elemzés:

Ritkán idézzük a francia nyelvű szaksajtót, de amikor napraforgóról van szó, akkor a francia nyelvű információ talán az egyetlen érdemi információ. A lentebbi grafikonon a franciaországi hajóba rakott árakat lehet látni. Jól mutatja, hogy a napraforgó piaca befagyott az egész évre és egy +/- 15 eurós technikai mozgást végez. Nyáron volt egy időszak, amikor 335 euró/tonnára ugrott a francia ár, aztán most, mint lentebb látható 2018. szeptember 27-én 302,5 euró/tonnára csökkent.

A fenti árakból cca. 40 eurót – a paritásbeli különbséget a szállítás és a kereskedelmi hasznon összege okozza – kell levonni, hogy kijöjjenek a magyar telephelyi árak, a piacok mindig igazodnak egymáshoz. Ez most hozzávetőlegesen 84-85 ezer forint/tonnás árat (302,5 euró – cca. 40 euró X 325 Ft/euró) jelent Magyarországon. Az ez alatti árak már a magyar árudömpingnek köszönhetőek és nem indokoltak, tartósan nem tudnak fenn maradni.

Ami még érdekesebb, hogy a repce ára francia kikötőbe hajóba rakva 372 euró/tonna, tehát 70 euró/tonna különbség van a repce és a napraforgó ára között, ami egyedülálló az olajos növények között, hiszen

  • továbbra is igaz, hogy rekordon áll az olajos növények aggregát készletei – szója, pálma, repce, napraforgó – köszönhetően az a tavalyi tavaszi trendfordulónak – 2017. február 11. ; 2017. december 17. -, amikor a tartósan alacsony gabonaárak arra ösztönözték az agrárvállalkozásokat globálisan, hogy növeljék az akkor még árelőnyben lévő olajosok vetésterületét.

 

  • a repce az egyetlen növény, ahol viszonylagos hiány van és ugyan helyettesítő termékek, de mégis szűk a mozgástér, hogy bizonyos területeken kiváltsák a repceolajat olcsóbb szója- vagy napraforgó olajjal, de nyilván a feldolgozó ipar törekedni fog erre.

 

Egyelőre nem lehet számítani strukturális áremelkedésre, csak arra, hogy a sávon belül, az aratáskori árudömping elmúltával felfelé mozduljanak az árak.

 

Terre-net/AgriMarket.hu

 

 

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.