DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.04.19. 08:04

Egyelőre kedvező időjárás van az őszi gabonákra, mert a hűvős, módjával legalább csapadékos tavasz hozzájárul ahhoz, hogy a koratavaszi szárazság által megtépázott őszi vetések megfelelően fejlődjenek.

Prices have declined sharply in the two weeks to April 7. Larger than expected quantities offered for sale
contrast with lower than expected fresh demand from consumers at several locations.
There is currently a wide range of prices. Ukrainian sunflower oil is being offered with price discounts for
export by truck or train via Moldova, Romania, Bulgaria, Poland or other neighbouring countries. Asking prices are around US-$ 1900-2250 for April/June, partly even lower.

Russian sellers are offering sun oil as well as wheat and other agricultural commodities at price discounts on the world market in an effort to stimulate purchases from foreign buyers and to reduce current high stocks. It remains to be seen to what extent export sales as well as actual exports from Russia will be picking up in the weeks ahead. There are apparently difficulties in organizing payments as many international banks are unwilling to finance such purchases – even though vegetable oils and grains are not sanctioned.

Az árak élesen estek az április 7-ét megelőző két hétben. Ez annak volt köszönhető, hogy váratlanul nagyobb mennyiségű (napraforgó) került a piacra miközben (a magas árak miatt) pillanatnyilag nem volt megfelelő kereslet. Az árak meglehetősen szórtak most. Az ukrajnai napraforgó olaj jelentős diszkonttal kínálják kamionnal vagy vasúton Moldován, Románián, Bulgárian, Lengyelországon és más szomszédos országon keresztül.

A világpiacon az orosz eladók napraforgó olajat, búzát és más mezőgazdasági árut kínálnak jelentős árengedménnyel azzal a céllal, hogy stimulálják a vásárlások beindulását továbbá csökkentsék a magas, hazai készleteket. Egyelőre azt kell figyelni, hogy milyen mértékű lesz az oroszországi exportértékesítés valamint a jelenlegi export alakulását. Nyilvánvaló nehézségekkel küzdenek a felek a pénzügyi teljesítés miatt, mivel ugyan a növényi olajok és a gabona nincsen rajta a szankciós listán, sok nemzetközi bank nem hajlandó finanszírozni a vételeket.

Elemzés:

Továbbra is a legfontosabb árat meghatározó tényező a terménypiacon, az orosz-ukrán konfliktus miatt, a nemzetközi kereskedelemben kiesett kínálat okozta árrobbanás. Míg Ukrajna esetén a fekete-tengeri kikötők blokkolása miatt nem jut a hatalmas árukészlet, addig Oroszország esetén adnák, jelentős árengedménnyel is az árut hajóba rakva, de a fizetési bizonytalanságok – noha nincsenek szankciós listán sem a gabonák, de a növényi olajok – mégis nehézkesen halad. Ahogyan cca. 30-40 $-ral olcsóbban lehet vásárolni orosz kőolajat a világpiacon, úgy lehet(ne) olcsóbban vásárolni gabonát és növényi olajat is Oroszországból.

Ezek a trendek sokat mondóak a jövőre nézve. Vagy így vagy úgy, de rendeződni fog/véget fog érni a háború és akkor ismét, de vagy így úgy, de meg fog indulni az az ótermés készlet kifelé a két országból arra a világpiacra, mely korábban soha nem látott árszinteket produkált.

Magyarországon is megjelent – a cikkben jelzett „más szomszédos ország” Magyarországot is jelenti – az ukrajnai napraforgó, jelentős diszkonttal. A francia folyami kikötői, hajóba rakott napraforgó ára a megjelentő ukrajnai napforgó olajat kövőten ismét növekedésnek indult az elmúlt egy hétben:

Általában külön elemzésben kell írni a terménypiacra ható időjárásról egyrészről tematikai okok, másrészről terjedelmi okok miatt. Könnyebb olvasni a két témát elkülönülten, most viszont az elemzés hosszabbra nyúlása ellenére az időjárási vonatkozásokat is egy, a mostani elemzésben adjuk közre.

Távolabbról kell szemlélni a terménypiac két fontos aspektusát.

Egyrészről az USDA április havi (WASDE) jelentésében közzétett jelentésében egyértelműen látszik, hogy

  • komoly napraforgó készletek vannak a világban, ezen belül főleg Oroszországban és Ukrajnában

  • és lesz kiesés az ukrajnai vetésekben, komoly, de az 50%-os napraforgó vetésterület kiesés kicsit túlzó is lehet, mert helyben mindent meg fognak tenni az elkövetkező hetekben, hogy vetni tudjanak, legyen az napforgó, legyen az kukorica vagy akár az őszi vetések tavaszi munkálatai. Ne felejtsük el, hogy a műtrágyák legnagyobb része és a vetőmagok már megvoltak február végén. Tény és való, hogy nem lehet „egy öröm” úgy vetni, hogy nem messze „lőnek”, és igen, lesznek el nem vetett területek és lesznek rossz technológiával elvetett/megmunkált területek, de az angol nyelvű szaksajtó szerint, amint tudnak megtesznek az ukrajnai földeken

Másrészről az időjárás egyelőre kedvező irányt mutat azon az északi félgömbön, ahol a legnagyobb mennyiségű exportálható, nemzetközi kereskedelemben megjeleníthető mezőgazdasági termény kerül előállításra, legyen az búza, kukorica vagy éppen repce. A kifutó La Nina (is) legalább átlagosan csapadékos időjárást hoz a Kárpát-medencébe – 2022. április 10.

A kontinentális Európa legnagyobb részére várhatóan megfelelő mennyiségű csapadék fog érkezni május elejéig, ide értve Ukrajnát is:

Továbbá az oroszországi termőterületek legnagyobb részére is:

Kanada és az USA fő termőterületeire is fog megfelelő csapadék érkezni május elejéig:

Ez egyben azt is jelenti, hogy az őszi vetések és a tavaszi vetések jó körülmények között fogják folytatni a vegetációs időszakot függetlenül attól, hogy milyen időjárás várható majd a későbbi hónapokban.

Lehet nem optimális egy termesztéstechnológia (tőtáv, sortáv, vetésmélység, stb.), lehet kevesebb a kijuttatott műtrágya, de azt tudjuk, ha van megfelelő mennyiségű csapadék, akkor sok mindent tud ellensúlyozni. Ellenben minden lehet hibátlan, ám a szárazság vagy egy szélsőséges aszály miatt mégis csak töredék termést takaríthatunk be. Tehát ha lesznek kompromisszumok az ukrajnai tavaszi munkálatokban, amíg megfelelő az időjárás, azaz megfelelő csapadék mennyiség érkezik, úgy az csökkenti a kieső mennyiségeket, lehet egy közepes termés és ha ehhez hozzá adjuk a bennragadt tavalyi készleteket, látható, hogy arról az árszintre, ahova berendezkedett és még rendezkedik is a piac, lesz majd az árcsökkenés. Mert később is diszkonttal fogják még sokáig kínálni terményeiket mind az ukrán, mind az orosz eladók. Ez nem azt jelenti, hogy alacsony árszínvonal lesz, hanem azt, hogy nagyon rossz érzés lesz az, amikor tudatosul egy magyarországi agrárvállalkozásnál, hogy akkor, ott alacsonyabb lesz az ár, mint ami volt.

Amennyiben ez időben egybeesik később azzal, hogy az orosz-ukrán háború valamilyen fokú rendeződése miatt megindulhat releváns terményexport Ukrajnából illetve fokozódhat Oroszországból, akkor ez árcsökkenést fog hozni a világpiacon. Hangsúlyozni kell ismét, hogy ez még mindig nem reálig forgatókönyv legalább néhány hétig, tekintettel arra, hogy megindult az orosz offenzíva Kelet-Ukrajnában.

Azzal, hogy az input anyagok árai, ide értve különösen a műtrágyát, elszálltak tavaly ősztől kezdődően, és lesz kiesés globálisan a hozamokban – némileg kevesebb műtrágya felhasználás miatt -, emiatt pedig továbbra is tartósan magas árszínvonalra kell számítani, nagyfokú volatilitással (árkilengésekkel). DE, az az extra magas felár, árprémium, amit most az orosz-ukrán háború hozott, meg fog szűnni. Nem az elkövetkező hetekben, de meg fog szűnni.

A magyarországi búzákban van 10-15%-os kiesés már, de az ország legnagyobb részére megérkező csapadék – kivéve az Ország dél-keleti részét – irányba tette az őszi vetéseket. Hasonló történt Európa szerte. Van mindenhol valamennyi kiesés, de egyelőre jól állnak az őszi vetések Európában

A repce piacát továbbra is szélsőségesen alacsony készletek jellemzik, ahol szemben a napraforgóval – ahol vannak készletek, de nem elérhetőek a háború miatt – csak az új termés kilátásái biztosíthatnak kínálatot. A repce annyiban más, mint a napraforgó – lényegesen drágább -, hogy az orosz-ukrán hatást még tetézi az, hogy nincsenek egyébként nem hozzáférhető készletek, innen ered a napraforgóhoz képesti felára. Tehát, ahogyan, valamikor majd egyszer 1.) rendeződik az orosz-ukrán háború olyan szinten, hogy meginduljon az export, 2.) láthatóvá és bizonyossá válnak az új termések, úgy azonnal reagálni fog a repce ára. Márpedig e két tényező, az időjárás a La Nina jelenléte miatt – 2022. április 10. , nagy valószínűséggel be fog következni, mind az órepce, mind az újrepce kötési árait jó lehet kihasználni az elkövetkező hetekben.

Konklúzióként elmondható, hogy az orosz-ukrán háború valamilyen fokú rendeződése – ami biztosítja a termény folyamatos kiáramlását Ukrajnából, Oroszországból pedig fokozza a mostani ütemet – valamint a tavaszi időjárás, néhány hét múlva fokozott kockázattal fog járni a világpiaci, így közvetve az uniós terményárakra is.

USDA/OilWorld/Terre-net/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.