DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.12.12. 22:12

Megérkezett az a csapadék az elmúlt hetekben, ami mentőövet dobott a téli vetéseknek még miellőtt a télbe mentek volna, de Dél-Dunántúlt leszámítva nem volt alkalmas arra, hogy a mélyebb talajrétegeket is feltöltse csapadékkal.

“Rain so far this week in South America has been limited to northern growing areas in Brazil and southwestern growing areas in Argentina,” said Maxar.

“Dry weather across central and southern Brazil, northern and eastern Argentina, and Uruguay has allowed soil moisture to decline this week, increasing stress on corn and soybeans, especially in Parana, Rio Grande do Sul, and Uruguay.”

While rains are expected, helping in particular central growing areas of Argentina and Brazil will see rains in coming days, “drier weather is expected to return to central and southern growing areas in Brazil and eastern Argentina during the 6-15 day period, which will allow soil moisture to decline again”.

„Az eső mindezidiáig Dél-Amerikában, Brazília észak termelési területeire és Argentína dél-nyugat termelési területeire korlátózodott”, jelentette a Maxar.

„Brazília déli és középső részeit, illetve Argentína északi és kelete területei, továbbá Uruguay talajainak nedvességtartalma csökkent e héten, növelve mind a kukorica, mind a szója stressz szintjét. Különösen Paranában, Rio Grande Do sul és Uruguayban.”

Miközben esőt várnak a helyiek, javítva ezzel különösen Argentína és Brazília központi termelési régióinak állapotát, „szárazabb időjárás várható Brazília középső- és déli termő területein és Argentína keleti részén a következő két hétben (6-15 napig tartó időszakban).

*

The La Niña climate phenomenon is also active, which for Argentina can mean decreased rainfall in key agricultural areas.

A La Nina időjárási jelenség szintén aktív, mely kevesebb csapadékot jelenthet Argentína fő termelői régióiban.

*

But large oilseed stocks will be available in early 2022. There are still uncertainties in respect to southern-hemisphere oilseed production, primarily in Brazil and Argentina. But the ample situation in oilseeds will still persist even if additional weather-caused soybean crop losses of 2-3 Mn Tin occur in South America in the next 1-3 months.

De nagy olajos növény készletek lesznek elérhetőek 2022-ben elején is. Még mindig van bizonytalanságok a déli félgömb olajos növény termelésében, elsősorban Brazíliában és Argentínában. De a bőséges olajos növény kínálat akkor is fenn fog állni, ha a dél-amerikai időjárás okoz 2-3 millió tonnás terméskiesést Dél-Amerikában az elkövetkező 1-3 hónapban.

*

Surging wheat futures, reflecting tight projected 2021-22 wheat ending stocks in both the United States and other major exporting countries, certainly exerted a powerful upward pull. But analysts interviewed by Milling & Baking News, a sister publication of World Grain, suggested while soybean and corn futures for a time may derive fuel from rallying wheat futures and even test their recent highs, upside potential beyond those tests may be limited as the supply-and-demand outlooks for both corn and soybeans, barring severe crop problems in South America or an unexpected surge in export demand, simply are not persuasively bullish. 

A határidős búza ára, reflektálva a szűkős 2021-22-es várható búza zárókészletek szintjére mind az USA-ban, mind a fő exportőr országok esetén, erőteljes áremelkedést könyveltek el. De a Milling & Baking News – World Grain testvér vállalata – által megkérdezett elemzők szerint, noha a szója és a kukorica határidős árak már egy ideje inkább a búza áremelkedéséből származtathatóak, további áremelkedési lehetőségeknek korlátai lehetnek, mivel a kereslet-kínálati kilátások mind a kukorica mind a szója estén, leszámítva a súlyos terméskieséseket Dél-Amerikában és egy előre nem látható keresleti fellendülést, egyszerűen nem lehet számítani áremelkedésre.

Elemzés:

Javasoljuk, hogy a lenti elemzést együtt olvasni a fenti angol nyelvű cikkrészletekkel.

Ugyan vannak régiók, amik csapadékosak voltak Dél-Amerikában, viszont a legfontosabb termelési régiók nagy része aszályosra fordult mostanára, márpedig a december nagyjából a mi júniusunknak felel meg arra fele, ez viszont nem túl jó előjel sem a kukoricának sem a szójának, mert ez a talajok gyors kiszáradásával jár egy olyan időben, amikor egyrészről nő mindkét növény vízigénye, másrészről meglehetősen száraz időjárást mondanak az elkövetkező két hétre. Természetesen a hőmérséklet ilyenkor hétről-hétre emelkedik.

2021. december 11-én a Csendes-óceán egyenlítő menti vízfelszínének átlagtól való átlagos eltérés nagyságát mutató lenti műhold felvétel egyértelműen mutatja, hogy egy közepes erősségű La Nina fejlődött ki:

Ugyanezen egyenlítői hosszúságban jól látható végig nézve az animációt, hogy még vannak tartalékok a mélyben, hogy a La Nina megfelelő mennyiségű hűvősebb víz utánpótlást kapjon:

A fentebbi angol nyelvű cikkrészletek is már úgy számolnak, hogy a La Nina kitart az északi félgömb szerinti tél végéig, ez pedig azt jelenti, hogy várhatóan kiesést okozni a dél-amerikai termésben, sőt, hatással lesz az észak-amerikai és európai időjárásra is kora tavaszig (erről külön elemzésben fogunk kitérni a közeljövőben):

La Nina esetén általában a kulcsfontosságú dél-amerikai termelési régiókban októbertől-áprilisig szárazabb időjárás várható (világos barnával a képen)

Ez pedig az elmúlt 14 napban leesett csapadék a kérdéses régióban:

Ez pedig a 2021. december 26-ig várhatóan leeső csapadék anomália térképe:

Az egybeesés kísérteties és ebben a régióban terem meg a dél-amerikai szója és kukorica 40-50%-a (másodvetésekkel együtt) és jelenleg a mi időjárásunk szerinti május vége, június eleje van (nagy terület miatt szor az időjárás).

Szóval várhatóan lesz kiesés a La Nina miatt, ezt pedig a terménypiac is érezni fogja.

A COVID omikron variáns két hete pénteken jelent meg – 2021. november 28. -, ami derékbe törte azt az árnövekedést – 2021. november 14. -, amire azért sokan nem számítottak és visszavetette az árakat, átmenetileg. Az Omikron variánsnak, mint a korábbiaknak is, megvan az a hatása, hogy a végfelhasználók aggregát keresletének kiesése azt is jelenti, hogy a keresleti oldalról végleg eltűnik egy mennyiség. Mint 2020-ban, a lezárások miatt fel nem használt benzin és etanol soha nem fel nem használttá vált, ezért csökkentek az első időszakban az árak még a tavalyi La Ninát követőn is. Ennek most is van egy ilyen hatása. Melyet azonban a La Nina messze túl fog teljesíteni.

Viszont beleolvasva az angol nyelvű cikkrészletek utolsó részeibe, akkor jól látható, hogy megjelent az a konklúzió elemzői oldalról, hogy az árak kezdik elérni a lehetséges maximumukat. Így is írják, hogy egy dél-amerikai kiesés vagy egy újonnan felszökő kereslet nélkül nincsen hova tovább emelkedni.

Ebben az egyenletben sok tényező van, hiszen

  • szűkősek a készletek majd’ minden terményben
  • a magas műtrágya árak miatt lesz némi kiesés a jövő évi termésekben
  • de nővekednek a vetésterületek, olyan területeket is bevonnák néhány országban, amiket korábban nem műveltek
  • évről-évre fejlődik a technológia
  • stb.

Most pedig jön egy La Nina okozta kiesés sok régióban – főként Dél-Amerikában -, azonban a La Ninát követően el fog jönni az az idő, hogy az árak tetőznek, egy trendforduló kezdődik majd, lassan, de tendenciózus árcsökkenés várható, erős volatilitás (árkilengés) mellett. Ez utóbbi azt jelenti, hogy előfordulhat olyan időszak, hogy a pillanatnyi árkiugrás miatt tűnhet majd úgy, hogy minden megy régi kerékvágásban, de ez csak átmeneti helyzet lesz. Erre nyilván készülni kell, nem kell kapkodni, de fejben kell tartani – 2021. november 28. , nem egy hirtelen esemény lesz.

Egyébként ha az Omikron variáns nem tűnik föl két hete, a magyarországi kukorica és búza árak már elkerülték volna mostanára a korábbi csúcsot és még a La Ninából is lehetett volna profitálni és csak utána kellett volna el kezdeni készülni az új trendre. Helyette most azért még mindig kicsit kérdés, hogy a La Nina miatt áremelkedés vissza fogja-e hozni a 5-6 héttel ezelőtti árcsúcsot a közép-európai fizikai piacon.

NOAA/WorldAgWeather/Agrimoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.