DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.07.04. 22:07

A La Nina időjárási jelenség gyengülésének három héttel ezelőtti kezdetével a Kárpát-medencében az időjárás véletlenszerűvé vált, azaz a globális hatással járó időjárási jelenségeket elemző modellek alapján hosszabb távon nem előrejelezhetővé vált.

Export prices of Russian wheat decreased – APK-Inform

The prices were pressured by seasonal factor, particularly harvesting progress amid favorable weather in southern Russia. High wheat stocks in southern regions amid lower export due to invasion in Ukraine and stealing of Ukrainian grain weighted on the prices too.

×

Why the recent drop in wheat prices may not reflect the longer-term trend

Better weather and a brief drop in demand recently helped bring futures for the grain to a four-month low, but analysts say the food commodity may have hit a floor.

Az oroszországi búza exportárai csökkentek – APK-Inform

Az árak szezonális nyomás alá kerültek, különösen annak köszönhetően, hogy Dél-Oroszországban kedvező időjárás közepette haladnak az aratással. A déli régió magas készletei amiatt, hogy nem halad úgy az export a háború óta, továbbá az eltulajdonított ukrajnai gabona mind fokozza az árnyomást.

×

Az utóbbi időszak búza árcsökkenése miért nem tükrözheti a hosszútávú trendeket

A jobb időjárás és az átmenetileg visszább eső kereslet mind hozzájárult ahhoz, hogy búza határidős ára 4 hónapos mélypontra süllyedjen, de az elemzők azt mondják, hogy ezzel az árak el is érhetik a mélypontot.

Elemzés:

A fentebbi két angol nyelvű elemzés részlet két eltérő időszakra és két eltérő irányra tesz megállapításokat.

Az első már csak megállapítja az elmúlt hetek, különösen az elmúlt két árcsökkenését, melyet a piac alapjaiban várt mind a gabonákra, mind az olajosokra. A második pedig világosan utal arra – terjedelmi okokból a teljes elemzést nem idézzük be -, hogy a mostani árcsökkenést követően a búzapiaci fundamentumok azt indokolják, hogy elérjék lassan az alját az árcsökkenésnek. A fő elemző házak is ebbe az irányba mozdultak el május vége felé – 2022. május 30. -, miszerint rövidebb távon több ok miatt növekedni fog a kockázata az árcsökkenésnek, azonban az alapvetően alacsony búzakészletek, különösen felhasználásarányosan, az átmeneti csökkenés után növekedést indokolnak. Mégis miért reagál így a piac, miközben a fentebbi egyszerű gondolatmenet ismeretében máshogyan is reagálhatna. Az ok most egyszerű. Mivel olyan szélsőségesen magasak voltak az árak, olyan mértékben várták a megjelenő olcsóbb kínálatot, legyen az olcsón adott ukrán vagy orosz búza (azon belül eltulajdonított ukrán búza), hogy a most, most van, most olcsó az áru, hogy később ismét hiány lesz, az majd akkori probléma. Túl hosszan volt, túl magas az általános árszínvonal.

Erre majd később csak rá fog tenni az is, hogy a kukorica piacán is abba az irányba mutatnak a fundamentumok, hogy egyelőre még nem lesz bőség – 2022. május 29. , és ugyan rendkívüli aszályos időszak nem ütötte föl a fejét az USA-ban, de azért egy szárazabb időjárás jellemzi az amerikai Közép-Nyugatot, ahogyan Dél-Amerika jelentős részein is szárazabb időjárás a jellemző (különösen a másodvetésű brazil kukoricának).

Dél-Amerikában, Brazíliában kifejezetten száraz időszakot hoz július 19-ig az ott még ható La Nina:

Az USA közép-nyugati időjárása is nagy területeken száraz volt az elmúlt két hétben:

Ahogyaz elkövektező két hétben is az ilyenkor várható csapadéknak csak a 40-50%-a várható:

A La Nina gyengülésével ténylegesen megszűnt a közvetett hatás a Kárpát-Medencére. Míg az erős La Nina hozta a papírformát a száraz tavaszi időjárással – 2022. február 20. – majd a legalább átlagosan csapadékos és átlagos hőmérsékletű késő tavasszal – 2022. április 10. , a gyengülő La Nina-n már két hete várható volt, hogy a Kárpát-Medencében sem lesznek további kedvező hatásai – 2022. június 19. , azaz véleletlenszerű lesz. Ezt pedig sajnos hozta is az elmúlt két hétben az időjárás.

Summa-summarum elmondható, hogy az árnyomás egyelőre még maradni fog minden terményen, legyen az gabona vagy éppen olajos, azonban elsősorban a búzán és a kukoricán, tekintettel a május végi információkra valamint arra, hogy a kifutó La Nina-nak a hatása még érzékelhető a hozzá földrajzilag közel eső területeken az árfelhajtó tényezők középtávon ki fognak ütközni.

APK-Inform/WorldAgWeather/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.