DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.06.17. 10:06

Noha a repce az a növény, ami az őszi vetésű növények közül talán a legjobban tud gazdálkodni a téli csapadékkal, az áprilisban megérkező csapadék azért mindenképpen jót tett a növénynek. Kevesebb, mint két hét múlva indul a betakarítás, a piac egyedibb feltételekkel működik ismét, míg a napraforgó piaca továbbra sem bővelkedik fejleményekben. Kérdés, hogyan is volna a legjobb e két növényt irányba állítani.

French officials forecast dryness-hit rapeseed harvest at 16-year low

French officials underlined the poor prospects for the country’s rapeseed harvest this year, pegging it at a 16-year low, even as it nudged higher expectations for spring barley and corn plantings.

*

However, the supply side of the equation for rapeseed is not getting any bigger and European prices will have to remain well above other origins to facilitate the expected 2019-20 increased import requirements.

Francia hivatalos források hangsúlyozták, hogy az ország repce állománya meglehetősen rossz állapotban van, 16 éves mélypontra eshet a betakarítható vetésterület, ezzel párhuzamosan javultak a várakozások a kukorica és az árpa vetésterületére.

*

A repce kínálati oldali egyenlege nem lett nagyobb és az európai áraknak magasabbaknak kell lenniük, mint más termelő régiókban, hogy biztosítsák a 2019-20-as év import szükségletét.

 

Elemzés:

A repce volt az a növény, mely akkor is képes volt teljesíteni – 2018. november 4. , amikor a többi olajos növény, a szója és a napraforgó árnyomás alatt volt. Évek óta csökken az uniós repcetermelés javarészt a megdrágult növényvédelemnek köszönhetőn és az azzal együttjáró termelési kockázatok növekedése miatt. A világban ha éppen volt elég kínálat, akkor az árnyomás alá vette az uniós repcepiacot, de a többi olajos növényhez számított árprémium azért megmaradt. Nem volt ez másképpen idén tavasszal sem, most sem, hiszen Franciaország mellett a másik nagy uniós termelő, Németország sem áll túl jól, hiszen a tavaly őszi aszály már hátrányban indította a német repcéket – 2018. október 1.

Viszont itt is figyelni kell, nem csak a kalászosoknál – 2019. június 16. , mivel a globális készletek nem alacsonyak, különösen, hogy a világ legnagyobb termelő Kanadában bennragadt a Kínával fennálló kereskedelmi feszültség miatt a tavalyi export egy része, mivel máshova nem tudták eladni, ezen felül jó termés várható az orosz-ukrán régióban is. Ez nem azt jelenti, hogy tartósan nem lesz egy jó, átlagos árprémium, hanem azt, hogy ez az árprémium azért ingadózni fog és célszerű ilyenkor az árkiugrásoknál részeladásokat eszközölni. Ide kattinva jól mutatja, hogy az időszakos jó vagy rossz piaci hírektől függően 12-15 eurót mozgott a repce ára, ez pedig azért nem kevés, éppen most egy felfelé irányuló periódusban van a Párizsi Árutőzsdén.

Napraforgóról hamarosan külön fogunk írni, ugyan még mindig nem az „év növénye”, azonban most először írták azt 2 éve, hogy csökkenni fog a termelés, nyilván nem tett jót az elmúlt évek nyomott árai, meg a mostani hőhullám az orosz régióban.

 

AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.