DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.09.02. 15:09

Az olajos növények ára egy évvel ezelőtt kezdett soha nem látott ütemű és mértékű áremelkedésébe. A repcevetéseken már jobbára túl van az ország, a napraforgó betakarítása is már el kezdődött, az olajosok izgalmakkal teli 2022-es évnek néznek elébe.

Global oilseeds markets pulled back from recent highs, as technical resistance levels are tested in both the rapeseed and soybean markets, with conditions now considered ‘overbought’.

The current global oilseeds supply and demand scenario argues for more rationing of demand – the need of which we have not witnessed in many years.

This is why rapeseed prices are so elevated. Simply put, the world is short of oilseeds, stocks are very low and global demand is robust.

Az olajos növények globális piacán némi visszahúzódás következett be a korábbi magas árszintről, mivel mind a repce, mind a szójabab piaca ún. ellenállási szinteket ostromolt, ezt hívhatjuk úgy, hogy a piac „túlvásárolta” önmagát.

A jelenlegi globális keresleti és kínálati viszonyok arra fogják ösztökélni a felhasználást, hogy alkalmazkodjon a magas árakhoz – ilyenre pedig sok éve nem volt példa.

Ezen erős kereslet miatt ilyen magasak a repceárak. Egész egyszerűen nagyon szűkösek az olajos készletek, a globális kereslet pedig erőteljes.

Elemzés:

Egyszerűen olyan magasak az árak, hogy a keresleti oldal egy ritkán látott helyzetet generál, azaz igyekszik csökkenteni a felhasználást. Ez pedig csökkenti egy idő után a keresletet és ugyan komoly kínálatbeli problémák vannak, de a korábbi végletekig kifeszített kereslet-kínálati egyenleg enyhül.

Ennek következménye, hogy a világpiaci, ide értve az uniós árakat is stagnálni kezdtek a tőzsdékén, némi technikai mozgással együtt. Egyelőre nem várható árnövekedés, sőt, a technikai ármozgáson belül, inkább a sávon belül lefelé fognak mozdulni az árak. Ugyan erőteljes a kereslet még mindig, de ezek az árak már arra kényszerítik a piacot, hogy fogja vissza a felhasználást.

Az olajosok piacára is igaz az, hogy innen, ezekről a szinte soha nem látott repce és napraforgó árakról, csak egy ténylegesen kifejlődő La Nina időjárási jelenség tudja kimozdítani a piacot. Először fordult elő hónapok óta, hogy a napraforgó ára csökkent a nyugat-európai folyami kikötőkben. Ugyan csak 5 euróval, de ez mindenképpen jelzés értékű. Megfontolandó bizonyos lépéseket megtenni és kihasználni azt az árszintet, ami az elmúlt hónapokban mostanára kialakult.

Mivel az olajosok piacán hosszabb távon változás várható 2022 második felétől kezdődően 2023-ra, külön részletesen elemzésben fogunk beszámolni a kifejezetten hosszabb távú kilátásokról.

AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.