DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.01.10. 22:01

A szóját lassan kezdik aratni Dél-Amerikában és a földrajzilag hatalmas, eltérő klímájú területek miatt várhatóan március végére érnek a betakarítás végére. Hasonlóan zajlik a másik meghatározó olajos növény, a pálmaolaj betakarítása is.

„It never rains but it pours” is a British proverb signifying that misfortunes tend to follow one another in quick succession.

That’s certainly true for two beleaguered South East Asian crude palm oil (CPO) producers right now – they have got sky-high prices but lowered output. La Nina’s drenching rains have swamped Malaysian and Thailand’s palm oil plantations.

Thailand – the world’s third-biggest CPO producer, after second place Malaysia and Indonesia, in the top spot – has seen its palm oil production fall by almost 12% during January-November 2020, year-on-year, to 2.55m tonnes, according to data from the country’s internal trade department.

But the overall outlook for CPO remains firmly positive, particularly given that crude oil prices seem in recovery mode, reaching a new 11-month high today – analysts are now forecasting $60 a barrel by mid-2021.

„Soha nem esik, hanem ömlik”, ahogyan egy brit közmondás tartja, rámutatva arra, hogy a balszerencsék hajlamosak gyors egymás utánjában követni egymást.

Ez most különösen igaz a két dél-kelet-ázsiai nyers pálmaolaj (CPO) termelő országra, akiknek most adottság az egekbe szökő ár, ámde kisebb termés. A La Nina mindent átáztató csapadéka mocsárra változtatta a Malajzia és Thaiföld pálmaolaj ültetvényeit.

Thaiföld, ami Malajzia és Indonéziát követően a világ harmadik legnagyobb CPO termelője, 2020. január-november közötti termelés 12%-kal 2,55 millió tonnára csökkent az előző év azonos időszakához képest, jelentette az ország belföldi kereskedelemért felelős részlege.

Összességében a pálmaolaj kilátásai összességében pozitívak, különösen, hogy a kőolaj ára 11 hónapos csúcsra ért, és elemzők 60$/hordós kőolaj árat várnak 2021 közepére.

Elemzés:

Az olajos növények aggregát (együttes) kínálatában volt egy kiindulópont 2-3 héttel ezelőtt, amihez képest beállt változások – kiesés szójából Dél-Amerikában, látható volt, hogy a pálmaolaj termés nagyon jó lesz, de nem mégsem lesz rekord – határozták meg az olajos növények áremelkedését az elmúlt két hétben. Nőt az olajos növények között irányadó szója ára, nőtt a repce ára az Unióban az elmúlt egy hétben – 2021. január 3. A repce ára cca. 12 eurót emelkedett 5 nap alatt a Párizsi Árutőzsdén.

Az elmúlt 1 hétben mind jobban látszik, hogy a növényi olajok piacán meghatározó, sokoldalú felhasználást biztosító pálmaolaj termés még jobban el fog maradni nem csak a korábbi rekord várakozásokhoz képest is, hanem az egy héttel ezelőttihez képest is (és valószínűleg hasonló lefelé korrigálások lesznek még az elkövetkező hetekben). Ennek oka, hogy „jóból is megárt a sok”, a La Nina még a várthoz képest is több csapadékot hozott a régióba. A La Nina időjárási jelenség alapvetően csapadékban bővelkedő időjárást hoz Dél-Kelet-Ázsiába és a termés általában rekord vagy rekord közeli, most viszont kicsit más a helyzet. Annyi csapadék érkezett, hogy már gátolja a betakarítást, így ott üt rést a piacon, hogy a felhasználói oldal számolt a rekord terméssel, ami most is jó lesz ugyan, de már nem lesz rekord, a mennyiség hiányozni fog a tervekhez képest.

A La Nina továbbra is blokkolja a csapadék felhők bejutását a fő argentin termelő régiókba, ezért a meleg, nyári időjárásba – a déli félgömb azon részén nagyjából a mi júliusunknak megfelelő időszak van – úgy mennek bele a szója vetések (és a kukoricák is), hogy a talajok vízellátottsága nem megfelelő, csapadék pedig kevés vagy alig várható. Brazília egyes részein kicsit jobb a helyzet, de a helyi viszonyokhoz képest ott is szárazság van.

Tekintettel a fentebbiekre, az angol nyelvű szaksajtó tovább áremelkedésre számít a szójában (vele a szójadara, mint mindig) és az uniós repcében is. A napraforgó ára kicsit befagyott az utóbbi 2-3 hétben, de a további áremelkedések vinni fogják az ónapraforgó, de még az új napraforgó árát is felfelé.

AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.