DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.08.25. 09:08

Lassan indul az őszi vetési szezon, párhuzamosan az aratással, a feszített munka mellett párhuzamosan fokozottabb ilyenkor a piac is. Mind a búza, mind a kukorica piaca sokat változott az utóbbi hetekben.

UK grain

Average yields so far as harvest gets underway

Just as the wheat harvest has got underway in the UK, global markets spiked, however, while domestic values gained, our new crop futures moved lower relative to European markets and close to export competitive values.

With small stock levels and predicted strong domestic animal and industrial demand this year, pricing at near record lows relative to Paris milling wheat is likely to be unsustainable.

MOSCOW, RUSSIA — Russia’s wheat prices reached a level usually not seen at this time of year, leading to concerns of food price inflation and possible government reaction, Bloomberg reported.

Brit gabona

Átlagos hozam eddig, az aratás halad

Miközben haladnak az aratással a Brit-szigeteken, addig a globális búzaárak csúcsra törtek, némileg persze a helyi árak is nőttek, a brit búzaárak alacsonyabbak a európai árakhoz képest és nagyon versenyképesek.

A készletek alacsonyak és várhatóan az erős belső ipari és takarmány felhasználás az idei évben, a párizsi búzaárakhoz mérten rekord alacsony brit árak valószínűleg fenntarthatatlanok.

MOSZKVA, OROSZORSZÁG – Az oroszországi búzaárak az idei évben nem látott szintre emelkedtek, és megjelentek az inflációs aggodalmak és az ehhez kapcsolódó kormányzati intézkedésektől való félelem, jelentette a Bloomberg.

Elemzés:

A búza globális piacon fontos folyamatok zajlanak, lényegében a várakozásoknak megfelelően – 2021. május 17. – megindultak az árak feljebb és feljebb.

A felső, Angliára vonatkozó cikkrészlet jól mutatja, hogy az ottani alacsonyabb árak miatt árnövekedésre számítanak, a fekete-tengeri hajóba rakott árak folyamatosan nőttek az elmúlt 1,5 hónapban – 2021. augusztus 9. – és már elérte azt a szintet, ami arra kényszerítheti a helyi kormányokat, hogy valamilyen exportkorlátozást vezessenek be. Aki emlékszik rá, 2003 környékén volt ilyen Magyarországon is, kiviteli korlátozást vezetett be az akkor még nem uniós tag Magyarország, szárnyaltak az árak, különösen a kukoricáé, aztán feloldották és tavaszra a tárolt kukorica ára bezuhant. Ilyet ma már nem csinálhat Magyarország, viszont tőlünk keletebbre minden gond nélkül, ha úgy látják, hogy az ellátás biztonsága kockán forog vagy éppen elszabadulhatnak az élelmiszerárak, ami elégedetlenséget okozhat a lakosságban. Erre kiviteli vámokat alkalmaznak ilyenkor, egyébként ilyen most is hatályban van, csak alacsony a szintje. Ettől tartanak sokan a világban, hogy a fekete-tengeri régióba ismét bevezetnek ilyet. Ha bevezetnék, az csak olaj volna a tűzre, ugyan a helyi árak csökkennek, de ez azonnal megjelenik a világpiaci árakban. Ez Magyarország számára kedvező, mert a világpiaci árak meg fognak jelenni előbb vagy utóbb a magyar fizikai piacon is.

Ami hosszabb távon árnyalhatja majd a képet és erre majd oda kell figyelni, hogy a összehasonlítva az egyes piacok kukorica árait és a bizonyos szinten helyettesítő termék búza árait, látható ide kattintva illetve a lentebbi képen, hogy a párizsi malmi búza ára igencsak megdrágult mind a párizsi mind a chicagói kukoricához. Tudatosan a kukoricához hasonlítjuk most, mivel itt lehet kimutatni azt, hogy van egyfajta a túlértékeltség az európai búza árakban.

És ha rátekintünk ide kattintva év végével ugyanezen terményekre, akkor látszik, hogy megvan ugyan az árprémium az európai búzán, de már kisebb a különbség, mint fentebb. Augusztus elején még nem volt lényeges felár, de aztán nyílt az olló.

Ez mindenképpen jó, hiszen drágul a búza a többi terményhez képest, és igen, van egy alapvető hiány a romló globális búzaegyenleg miatt, viszont ez az árprémium előbb vagy utóbb meg kell, hogy szűnjön. Erre két lehetőség van:

  • egyrészről a búza ára csökken egy adott pontról
  • vagy a kukorica ára nő minden piacon, így az európain is egy adott pontról

Erről majd folyamatosan tájékoztatást adunk, hiszen egyelőre még nem látható, hogy melyik forgatókönyv fog működni, ha nem más miatt, az időjárási bizonytalanság miatt – 2021. augusztus 19. -, ami alapvetően válhat meghatározóvá.

Egyelőre azonban marad a jelenlegi trend a búzapiacon.

APK-Inform/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.