DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.04.15. 21:04

Bolondos az április, bár a mostani lehetne kicsit bolondosabb is, némi plusz esővel megviccelhetné a magyar agrárvállalkozásokat, mert az elmúlt 1,5 hét csapadéka tényleg életmentőnek bizonyult, de férne még el a talajban. Átmenetileg enyhülés kaptak az őszi vetések, az ország nagy részén nedves földbe kerülhettek a tavasziak.

Worries of dryness hurting European Union grains production for a second successive year turned up a notch as Strategie Grains lowered its grains harvest outlook, citing insufficient rain.

“Harvest outlooks in the EU have deteriorated somewhat due to dry weather in March and despite the arrival of rain in April”, in Spain and in the south east of the bloc, Strategie Grains said.

Nonetheless, the reduction meant that output was now on track to hit a three-year high, rather than a four-year top, and remain well below the 326m-tonne record set in 2014.

Az Európai Unió gabonatermést immáron második évben fenyegeti az száraz időjárás, ez pedig arra ösztönözte a Strategie Grains elemző vállalatot, hogy csökkentse várakozásait az új termésre vonatkozóan.

„Az uniós termés kilátásait már csökkentette a márciusi aszály annak ellenére is, hogy érkezett eső áprilisban”, Spanyolországban és a dél-keleti régióban elsődlegesen.

Mindazonáltal, a kiesés mértéke még nem akkora, még mindig az elmúlt három-négy év legjobb termése várható, ámde jóval elmarad a 2014-es 326 millió tonnás rekordhoz képest.

Elemzés:

A Stratégie Grains egy mértékadó párizsi székhelyű francia elemző cég, mely termésbecsléseit és előrejelzéseit rendszeresen hivatkozza az angol nyelvű szaksajtó. A cég szerint a kiesés még mérsékelt és ha innentől fogva átlagos időjárás lesz az Európai Unióban, úgy még mindig az elmúlt három év legjobb termése lesz várható, ami persze még mindig elmarad a 2014-es abszolút rekordtól.

Ami fontos, hogy már van némi kiesés az Unióban, ami persze még messze nem elég ahhoz, amit várnánk – 2019. március 18. , de ha még lenne kiesés, folytatódna az időjárási vesszőfutás más régiókban is, akkor legalább lenne egy árkiugrás.

Az időjárási anomáliákat jelző térképek jól mutatják, hogy nálunk szerencsére megérkezett az egyébként életmenő eső – egyedül Csongrád és Békés megye egyes területein esett megint kevesebb eső -, azonban az olyan fő gabonatermelő országokban, mint Németország és Lengyelország nem vagy alig esett eső, és Franciaország középső részein sem esett annyi, amennyi ilyenkor ildomos volna.

Az időjárási problémák fokozódni fognak Németországban és Lengyelországban. Itt már cca. 2 hete jóval kevesebb csapadék esett, ha ez újabb 2 hétig folytatódik, akkor a német klímára nemesített csapadékigényesebb kalászos fajtákat már meg fogja viselni, de a szárazságtűrőbb lengyel fajtákat sem fogja érintetlenül hagyni. Magyarországra pedig átlagos csapadékot mond a nyugati országrészre, a keleti országrészre pedig szinte semmit. Hangsúlyozni kell, hogy az átlagtól való átlagos eltérést valószínűségét jelzi (anomália), nem pedig előrejelzésként használandó.

 

Az időjárási előrejelzések nem mutatnak esőt, tehát az anomália szerint is csak 6-7 napon túl érkezhet eső Magyarországra, akkor is kevés.

 

Mivel Magyarország már van kiesés a kalászosokban, ugyan regionálisan eltérő mértékű – a repcében kevesebb – ezért a legfontosabb tényező, amire lehet alapozni, az uniós időjárás, nemhiába kezdjük mindig ezzel, különösen, hogy sok helyen van gond. Ha ez nem lenne, akkor csak a globális játékosoknál fennálló kiesésben lehetne bízni – fekete-tengeri régió, stb. – márpedig egyelőre ezekben régiókban minden jól alakul. Így az uniós helyzet létfontosságúnak minősülhet 2-3 hónap múlva, mivel a kiesés híre ott, átmeneti keresletet gerjeszthet arra a termésre, amit már június legvégén aratnak, szemben azzal, amit Nyugat- és Észak-Európában csak augusztusban aratnának.

 

StratégieGrains/AgriMoney/WorldAgWeather/AgriMarket.hu

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.