DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.03.03. 23:03

Habár az árpa az az őszi vetésű növény, ami a legjobban hasznosítja a téli csapadékot köszönhetően annak, hogy legelőször kerül elvetésre, a mostani tartósan meleg időjárást úgy, hogy a talajok sincsenek feltöltve csapadékkal, nehezebben fogja megélni, noha persze sokkal jobban, minta ahogyan majd a búza fogja.

World barley, corn area to rise in 2019, says IGC

The intergovernmental group forecast that global barley area for the 2019-20 harvest would rise by some 1% year on year, to its highest in four seasons.

 

The IGC flagged the appeal of “relatively strong prices” of barley in encouraging sowings.

Canada stokes ideas of world barley output improvement in 2019

Canada lifted its forecast for barley sowings before they have even started, in the latest sign of expectations for a recovery in world output of the grain, stocks of which are on course for a 35-year low.

Az árpa és a kukorica vetésterülete nőni fog 2019-ben, jelentette az IGC

A kormányközi szervezet előrejelzése szerint a globális árpa vetésterület 2019-2020-ban várhatóan 1%-kal fog nőni, ami így a legnagyobb lesz az utolsó négy évben.

Az IGC rámutatott, hogy a „viszonylag magas árak”-nak köszönhető, hogy az árpa vetésterülete növekedett.

Kanada impulzusokat ad a piacnak, hogy a globális árpa kínálat nőni fog 2019-ben

Kanada növelte előrejelzését a tavaszi árpa vetésére vonatkozóan, így a várakozások szerint megindulhat a globális készletek feltöltése, melyek 35 éves mélyponton vannak.

*

Australian barley market on edge over China anti-dumping rumours

The Australian barley trade is bracing itself for a Chinese government ruling that could slam shut the door to their biggest market, with rumours swirling Friday that a prohibitive import policy could be announced as early as next week.

Az ausztrál árpapiac felbojdult, mivel felröppent a hír, hogy Kína büntetővámot tervez kivetni

Az ausztrál árpapiac mozgalmas időknek néz elébe, mivel a kínai kormány bezárhatja az ausztrál árpa előtt legnagyobb piaca ajtaját, röppent fel a hír pénteken, miszerint olyan mértékű vámot vethet ki Kína jövőhét elején, ami teljesen kiszoríthatja az ausztrál árpát a kínai piacról.

Elemzés:

Noha a kukoricát is érinti az IGC – Nemzetközi Gabonatanács – jelentése, de a kukorica vetésterületének növekedése mellett más tényezők is vannak – 2019. március 2. , amik alapvetően más irányt jelölnek ki, ezért az árpára kell koncentrálni.

Az utóbbi időkben több alkalommal írtunk az árpáról, főleg úgy, hogy az árpa szép és kiszámítható teljesítményt mondhat maga mögött – 2018. szeptember 16. , azonban néhány jel már érkezett a piacon, ami óvatosságra intett – 2019. január 28. , most pedig néhány sötét felhő jelent meg azzal, hogy

  • a tavalyi növekvő áraknak köszönhetően értelemszerűen növelték világszerte az agrárvállalkozások az őszi árpa vetésterületét. Egy agrárvállalat észre sem veszi, ha csak néhány %-kal növeli a vetésterületét, ha viszont mindenki így tesz a világban, mivel viszonylag magasak az árak, akkor együttesen már számít. Ez a némileg megnövekedett árpa vetésterület már el is kezdte keresni a piacát az június-júliusi szállításra – 2019. január 28.

 

  • alapvetően az őszi vetésű árpa dominál, azonban például Kanadában és az orosz-ukrán régió egyes területein a magas árak reményében növelni fogják a tavaszi árpa vetésterületét. Ezen felül növelni fogják majd Ausztráliában és Argentínában, ahol 2-3 hónap múlva kezdődik az őszi kalászosok vetése

 

  • ezen felül pedig, ami ugyan másodlagos, de a nem olyan régen betakarított ausztrál árpát, ha kiszorítják Kínából, az nagyon gyorsan meg fog jelenni az Unió olyan hagyományos piacain is, mint a Közel-Kelet és Szaúd-Arábia, hiszen majdnem ugyanakkora a távolság – legalábbis a költségeket tekintve – Ausztrália és az Unió között, ez pedig az óárpára is negatív hatással lehet.

 

Továbbra sem szabad elfelejteni, hogy az árpa készletek alacsonyak, ami jó. Viszont, óhatatlanul mivel megérkezik egy árudömping majd június végétől – egy tényező tudja ezt csak keresztül húzni, egy széleskörű aszály Európában, Franciaországtól az Urálig, valamint aszály Észak-Amerikában -, ami az árakat lefelé tendáltatja már január vége óta – 2019. január 28. Azonban mivel a készletek feltöltése soha nem 1 év, ezért az árudömping elmúlta utána, arról a szintről, ami kialakul, lesz egy újabb áremelkedés. Megfigyelhettük ezt 2011-15 között, amikor a kukorica készletek alacsonyak voltak globálisan, mivel évek voltak feltölteni a készleteket, hasonló történt. Az árak lementek, majd újra föl, de már nem érték el a korábbi magasságot, majd újból ugyanez, egészen addig, amíg a készletek annyira magasak lettek, hogy tartósan alacsony generális árszint alakult ki 2015-17-re.

 

IGC/AgriCensus/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.