DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.02.17. 19:02

Az árpa globális piaca meglehetősen mozgalmas időket hozott arra a kalászosra, amit az utóbbi évek alacsony árai arra kényszerítették az agrárvállalkozásokat, hogy némileg csökkentsék a vetésterületet globálisan. Mivel mindenki csökkentett egy kicsit, együttesen ez elég volt arra, hogy ne álljon rendelkezésre megfelelő kínálat.

Barley prices tumble, as shift to corn forces ‘price war’ among exporters

Barley prices are tumbling, amid the outbreak of a “price war” among exporters, in a reversal of the 2018 feed market dynamics, which saw the grain gain an unusual premium over wheat in many countries.

Barley prices in the European Union, the top producer and exporter of the grain, and Argentina, another major shipper, have fallen by $15-20 a tonne over the past month, analysis group Strategie Grains said.

Az árpa árak bukdácsolnak, mivel a kukoricára váltás árháborút kényszerített az exportőrökre

Az árpa árak bukdácsolnak, mivel árverseny tört ki az exportőr országok között, megfordítva a 2018-as takarmánypiaci trendeket, ahol azt láthattuk, hogy az árpa szokatlan felárat ért el a búzához képest sok országban.

Az elmúlt hónapban árpa árak 15-20 dollárral csökkentek tonnánként az egyébként legnagyobb termelő és exportőr Európai Unióban, és Argentínában, jelentette a Stratégie Grains elemzőház.

Elemzés:

Az árpa volt az a növény, amely a legnagyobb árnövekedést érte el az elmúlt 6-7 hónapban, ráadásul ez volt az a növény, ahol a legjobban volt látható végig – először tavaly tavasszal, 2018. április 8-án, majd ősszel, 2018. szeptember 18. és 2018. november 3., hogy komoly árnövekedés várható.

A piac változik, három héttel ezelőtt, a 2019. január 28-ai publikációnkban felhívtuk a figyelmet, hogy az árpa piacán változás fog indulni, az első jelek láthatóvá váltak a világpiacon, majd mind az új, mind az óárpa ára veszített is az értékéből 12-20 eurót tonnánként. Ugyanazon okok továbbra is fenn állnak, melyek nyomás alatt tartják mind az ó-, de főleg az új termés aratás előtti árát. A nagy globális termelők már keresik a piacot leendő árpatermésük egy részére (lásd 2019. január 28.), különösen, hogy látszik az – főleg a fekete-tengeri, orosz-ukrán régióban -, hogy nagy fagykár már nem tud lenni a télen. Viszont, ez nem jelenti az, hogy a későbbiekben nem lesz újra emelkedés, hiszen egy viszonylagosan szűk kínálat fenn fog maradni, meg persze előttünk van egy tavasz, ami alapjában tudja felülírni a kalászos gabonákat az egész földön, de a várakozásoknak megfelelően most volt egy csökkenés, most ezen az árszinten várható egy szűk technikai mozgás (a technikai sávon belül föl is, le is mozoghat rövidtávon a hírek függvényében).

 

AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.