DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2024.01.22. 12:01

Dél-Amerika a világ legnagyobb szójatermelője, a napraforgóval együtt, a világ olajos növény termelésének 35-40%-át adják.

SAO PAULO, Jan 16 (Reuters) – An association representing thousands of grain farmers in Brazil projects production of 135 million metric tons of soybeans in the 2023/2024 cycle, according to a statement on Tuesday that mentioned extreme weather as hurting the outlook for the crop as the season progresses.

Aprosoja Brasil’s estimate is lower than private forecasters’ projections of production that starts at around 143 million tons.

It is also well below Brazilian crop agency Conab’s expectations of 155 million tons and a U.S. Department of Agriculture projection putting the crop at 157 million tons in the world’s largest supplier of soybeans.

„The publication of data that does not match reality has caused a downward trend in prices,” Aprosoja Brasil said. „Farmers, in addition to having reduced yields, have to deal with prices that are incompatible with reality.”

The Brazilian farmer group said its estimate is based on information collected from Aprosoja branches in 15 states.

Aprosoja Brasil said water stress in Center-Western states such as Mato Grosso, Goias and Mato Grosso do Sul and the excess rainfall in certain areas of these same states are disrupting grain harvesting that is underway. It said this situation may lead to even greater losses for farmers this year.

„There are also reports from farmers in the south of the country, mainly in the state of Parana, who suffered from excessive rainfall at the beginning of planting and are now facing a lack of rain in areas where soybeans are in the reproductive phase, which compromises crop yields,” Aprosoja Brasil said.

Due to climate risk, Aprosoja Brasil said its crop forecast could be revised lower if the weather does not improve.

SAO PAULO, január 16. (Reuters) – Több ezer agrárvállalkozást tömörítő brazil szakmai szövetség keddi közleményében közzétett előrejelzése szerint a 2023/24-es termelési évben várhatóan 135 millió tonna szója fog teremni, ahol arra is kitér, hogy az említett szélsőséges időjárás úgy okozza a kiesést, ahogyan a vegetációs időszak halad.

A brazil Aprosoja termésbecslése alacsonyabb, mint a többi magán elemzőcégé, akiké is 143 millió tonnától kezdődik.

Szintén alacsonyabb a brazil állami ügynökség, a Conab 155 millió tonnás és az USDA 157 millió tonnás a előrejelzéséhez képest.

„A közzétett adatok, amelyek nem tükrözik a valóságot okozták a lefelé irányuló ártrendet,” jelentette ki a brazil Aprosoja képviselője. „Az agrárvállalkozásoknak, a csökkent hozamok mellett, foglalkozniuk kell az árakkal is, melyek nincsenek összhangban a valósággal.

A brazil mezőgazdasági szövetség azt mondta, hogy a becslése, az Aprosojának, az ország 15 szövetségi államában lévő alszervezeteitől kapott adatokon alapul.

Az Aprosoja azt mondta, hogy a vízhiány okozta stressz Mato Grosso, Goias és Mato Grosso do Sul államokban és a sok eső ugyanezen államok egyes területein megakasztották a betakarítást. Azt is hozzátette, hogy ez még további veszteségeket fog okozni a helyi farmereknek az idén.

„Jöttek információk az ország déli részén lévő agrárvállalkozásoktól, főleg Parana államból, akik a vetés előtt és utána szenvedtek a sok csapadéktól, most pedig nem érkezik eső arra a szójára, amik a reprodukciós fázisban vannak és veszélyeztetik a terméshozamot,” tette hozzá a brazil Aprosoja.

Az időjárási kockázatok miatt, a brazil Aprosoja kiemelte, hogy termésbecslését lefelé módosíthatja, ha az időjárás nem javul.

Elemzés:

Ugyan az USDA múltpénteki jelentését követően megjelentek szinte azonnal az eltérő véleményt képviselő brazil magán elemzőcégek is, továbbá a brazil Aprosoja, hogy messze nem lesz akkora a 2023/24-es brazil szójatermés, mint az USDA vagy a brazil állami ügynökség a Conab, azt közzétette – 2024. január 16.

Az USDA rendelkezik ún. helyi attasékkal és irodákkal a világban a fő termelési régiókban (Brazília, Argentína, Kína, korábban Oroszország, stb.) és rendelkezésükre áll a legkifinomultabb műholdképeken alapuló modellek a termésbecslések elkészítésére, de volt, hogy nem egyszer tévedtek a múltban, ráadásul a módszertani kötöttségük nem engedi figyelembe venni azt például, hogy egy adott időpontban lezáruló vizsgálatuk megad egy terméshozamot, utána éppen folytatódik-e az aszály vagy éppen megjön az eső. Az USDA mellett áll azért – a módszertani kötöttségük figyelembevétele mellett -, hogy azért nagyjából el szokták találni a fő számokat. A Conab, ami egy brazil állami ügynökség, 155 millió tonnára becsülte január 10-e körül a várható brazil termést. A világpiaci árak ezek fényében alakultak kis az elmúlt 1-2 hétben.

Az Aprosoja, aki a hagyományos, mintavételes hozambecslés alapján készíti a termésbecslését, 22 millió tonnával alacsonyabbra, 135 millió tonnára becsüli a 2023/24-es termés nagyságát. Ez viszont már hatalmas különbség. A magán elemzőcégek 143-151 millió tonna közé teszik ugyanezt, amik szintén alacsonyabbak.

Végigolvasva az Aprosoja érvelését azért pár helyen túloz, különösen Dél-Brazíliát illetően, ahol az El Nino tipikusan sok csapadékot hoz és azzal már azért jól indul meg a szója és hogy most nem esik (annyi), ebből kiesés lesz.

Az elkövetkező hetekben a számok pontosan ki fognak derülni, mivel ezeknek a szójáknak a túlnyomó többségét be kell takarítani február közepéig, mivel addigra az ún. Safrinha, a második vetésű kukoricának a legnagyobb részét, ami a brazil kukoricatermés 75%-át adja, el kell vetni.

Valahol az igazság a kettő között, az USDA-Conab és a másik oldal termésbecslése között lesz, de nem mindegy hogy hol. Azért nem mindegy, mert a világpiac pár millió tonna szója eltűnését hibahatárként kezeli, azonban ha 10 millió tonna „nem lesz meg”, annak már van némi hatása, de ha ennél több, azaz a brazil termés nem csak 147 millió tonnára csökken majd le az USDA referencia 157 millió tonnáról, hanem 140 millió tonnára – az Aprosoja 135 millió tonnás termésbecsléséről már nem is beszélve -, az már tényező a világpiaci árakra, ez pedig megjelenik az EU olajos növény piacán is. Ahogyan a szójadara áraiban is – áttételesen a repcedarára és a napraforgó darára is- , itt persze jóval később.

Argentína, ahol tavaly katasztrofális termés volt a La Ninanak köszönhetően, a szokásos 45-50 millió tonnás szójatermés helyett 25 millió tonnát takarítottak be, viszont az El Nino csapadékos időjárást hoz Argentínában és jelenleg az USDA is 50 millió tonnára becsli az idei termést. Az El Nino miatti túlzottan csapadékos időjárás miatt gyakran az aratáskor jelentékeny kiesések vannak, de jelenleg az USDA fölé várják a piaci elemzők a maga 52 millió tonnájával az argentin termést.

A lentebbi táblázat az USDA január havi jelentéséből az idevágó táblázat magyar nyelvű fordítása, ahol jól látható pirossal, hogy az olajos növények aggregát várható zárókészlet mennyire feldúzzadt köszönhetően az elmúlt két év bő termésének (Termelés oszlop vastagggal szedve), de az egyes országok hazai felhasználás is az alacsony árak miatt nőtt az elmúlt két évben (Hazai felhasználás oszlop vastaggal szedve):

Ha ebből a 131,34 millió tonnás zárókészletből nagyobb tétel „tűnik el”, annak a fentebbi hatása lesz. Nyilván a kiesés mértéke lesz a meghatározó.

A felhasználás és termelés közötti összefüggés más alapokon nyugszik. Nem lehet egészen úgy számolni, hogy ha a magán elemzőknek lesz igazuk és cca. 14 millió tonnával kisebb lesz a brazil termés, akkor a zárókészletekből le kell vonni 14 millió tonnát és akkor két éve milyen árak voltak. Hanem egy igazodási folyamat indul be, miszerint a kieső termelés miatt növekvő árak el kezdik erodálni a felhasználást, azaz a zárókészletek a növekvő áraknak köszönhetően kevésbé csökkenek, mint amennyi kiesett egy országban, jelenleg éppen Brazíliában. Ez egy jó, de lassú folyamat.

De egyelőre lesz kínálat a piacon, akárhogyan is de betakarítás van Brazíliában, hamarosan Argentínában, de ha érdemi kiesés lesz, akkor annak következményei lesznek a világpiaci árakra a fentebbiek szerint.

Aprosoja/Reuters/USDA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.