DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2019.03.18. 23:03

Magyarország legnagyobb részén rendkívüli aszály van, csak kis területeken érkezett akkor mennyiségű csapadék, ami némi enyhülést hozott a hetek óta tartó aszályban. Ám ez utóbbi területek is csak 1-2 hétnyi, egyébként rendkívül fontos, időt nyertek, mivel az időjárási előrejelzések nem sok jót mondanak. Ahova nem érkezett csapadék vagy minimális, ott sokkal nagyobb gond van. Kérdés, hogyan hat ez a terménypiacra.

Our much-delayed weak El Niño continued into March, and NOAA forecasters give it an 80% chance to continue through the spring, with a 60% chance of continuation through the summer.

What do El Niño conditions through the spring portend for global weather patterns? El Niño’s effect on global circulation is weaker in the spring than in winter, but still detectable. Historical global temperature and rain patterns during El Niño in the spring show less rain than average over a lot of the tropics, for example.

A mi sokat késő, gyengének minősülő El Niño időjárási jelenségünk márciusra, a NOAA előrejelzési szerint 80%-os valószínűséggel eltart a tavaszig, és 60%-os valószínűséggel kitarthat nyárig.

Az El Niño milyen globális időjárási következményekkel fog járni a tavasz folyamán? Az El Niño hatása a globális körforgásra gyengébb tavasszal, mint a télen, de beazonosítható. A történeti adatokon alapuló hőmérséklet és időjárási trendek szerint az El Nino tavasszal kevesebb esővel jár az átlaghoz képest a trópusok nagy részén.

Elemzés:

Az El Niño időjárási jelenség az átmeneti januári visszaesését követően ismét megerősődött, ugyan csak ún. mérsékelt szintre lépett, de még mindig létezik.

Nagyon fontos, hogy amíg nem tisztázzuk le a makro szintű időjárási trendeket, addig nem lehet érdemben nyilatkozni a terménypiac többi, egyébként roppant fontos olyan tényezőiről, mint a kereslet, a kínálat vagy az átmenő készletek nagysága.

A lentebbi grafika jól mutatja, hogy egy rövid időre annyira meggyengült az El Niño, hogy már az angol nyelvű szaksajtó egy része is temette, majd egy időjárási mechanizmuson keresztül újból erőre kapott – terjedelmi okok miatt erre nem térünk ki -, és a nagy kérdés, hogy vajon milyen hatásokat fog hozni?

 

Tudni kell az El Nino időjárási jelenségről, hogy a novembertől márciusig tartó időszakban a legerősebb a hatása, ezt követően, még ha egy erőteljes El Nino-ról is van szó, ami kitart késő tavaszig, a hatása már akkor is korlátozottabb, erre rámutat a fentebbi angol nyelvű cikkrészlet. El kell most választani egymástól a globális hatásokat, közép-európai hatásoktól, hiszen a mostani késő téli, kora tavaszi aszályt jól jelzi a Nature folyóirat korábbi kutatása:

 

A fentebbi képre már többször hivatkoztunk az elmúlt években – 2019. március 10. , ami jól mutatja, hogy búza esetén a Kárpát-Medencében pirossal szedett az átlagoshoz képest gyengébb termés várható – 5%-osnál nagyobb – míg kukorica esetén világos barnával az átlagoshoz képest nem szigfikánsan gyengébb – 0-5%-os kiesés – vagy nem szigfikánsan jobb termés várható – 0-5%-os többlet -, ez pedig egyetlen esetben tud előfordulni, ha aszályos a tavasz, ellenben átlagos vagy ahhoz közeli a csapadék késő tavasszal illetve nyáron. Egyelőre az időjárás hozza ezt a papírformát a Kárpát-Medencében.

Látható, hogy az elmúlt 14 napban gyakorlatilag csak Magyarországon nem esett az eső, addig Nyugat- és Észak-Európában mindenhol jelentős mennyiségű csapadék esett:

Kilátások is csak alig jobbak, mert Magyarországra továbbra sem mond számottevő csapadékot, ugyan Nyugat-Európában sem, de ott az elmúlt hetekben folyamatosan esett:

 

Ez jól mutatja azt is, hogy nagyon körültekintően kell eljárni majd az értékesítéssel, mert ha csak nálunk lesz terméskiesés, a nagy búzatermelőknél, ide értve Németországot és Franciaországot, nem, akkor csak ideig-óráig maradhat meg egy felár és előfordulhat, hogy az aratáskor lesz jó ár és utána csökken. Erre a magyarázat abban rejlik, hogy mire nálunk befejezik az aratást, Európa 80%-án még el sem kezdik, nincsen kínálat, de amint megérkezik az árudömping, akkor az árak nyomás alá kerülnek. Tavaly ennek pont az ellenkezője volt, azaz amire nálunk lement az aratás – 2018. július 16. , akkor vált világossá Nyugat- és Észak-Európában, hogy gond van és elindultak felfelé az árak.

Így hogy tisztázódott az egyik legfőbb tényező, az időjárás, ismét lehet foglalkozni az olyan terménypiaci fundamentumokkal, mint kereslet, kínálat, átmenő készletek, újból górcső alá vesszük a gabona és az olajos növények piacait.

 

NOAA/WorldAgWeather/AgriMarket.hu

 

 

 

 


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.