DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.08.11. 23:08

Az időjárási jelenség kutatóhatósága, maga az információtechnológia fejlődése az elmúlt két évtizedben, az elemzések újabb szintjeit nyitotta meg, új perspektívákat nyitva az agrárium számára is. A műholdakon túl az elkövetkező évtizedet az agráriumban is meg fogja határozni a nagy mennyiségű adatokon alapuló (Big Data) elemzések és az információ megosztáson alapuló technológiai megoldások.

Mind a globális, mind a lokális terménypiacokon az egyik legmeghatározóbb tényező az időjárás. Ami változott az elmúlt 1-2 évtizedben, hogy az információtechnológia és maga a technológia fejlődése miatt az időjárási jelenségek kutathatósága megnőtt, így azok terménypiaci hatásainak elemzései előtt is kinyílt a világ. A jelen rövid elemzést javasoljuk együtt olvasni az egy napja megjelent elemzéssel – 2020. augusztus 10. , különösen, hogy a jelen elemzés más megvilágításba helyezi a hosszabbtávot, némi jó hírt is hozva.

Már 400 éve leírták a perui partoknál élő halászok azokat a jelenségeket, hogy amennyiben változik a óceánfelszín hőmérséklete – El Nino vagy éppen La Nina -, akkor megváltozik a fogás mennyisége, nem utolsósorban pedig a lehulló csapadék a környéken. Innen eljutott oda tudomány és a technológia fejlődése, hogy a csendes-óceáni tengerfelszín hőmérséklete milyen időjárási következményekkel bír Európában akár a Kárpát-Medencében – 2020. június 30.

Korábbi elemzésünkben jeleztük, hogy a La Nina időjárási jelenség hozta a papírformát minden pozitívumával a Kárpát-Medencében és a világ más részein (összességében a mérleg negatív, mivel csökkenti a globális terméseket), de bizonytalan, hogyan is fejlődik tovább – 2020. július 27. Mind az El Nino mind a La Nina esetén a legfontosabb terület a 120 és a 170. hosszúsági fok közötti óceánfelszín hőmérséklete, mivel ez képes igazán befolyásolni a legmeghatározóbb szélirányokat:

A lentebb ellipszissel jelölt területen – kép egy korábbi elemzésünkből – egyrészről mennyire tud tovább fejlődni a La Nina, másrészről hogy mag az egész jelenség képes lesz-e tovább fejlődni:

Sajnos frisebb műholdas felvételeken alapuló kép még nincsen, mint 2020. augusztus 3., de látható, hogy mekkorát fejlődött 1,5 hét alatt a La Nina:

Ez roppant fontos, hiszen amennyiben marad ez a trend, úgy az elmúlt 50 év a terménypiacokat és az időjárási jelenségeket együtt elemző kutatásokra alapozva, hosszabbtávon árnövekedés várható a terménypiacokon, nem utolsósorban ennek konkrét hatása van a Kárpát-Medence őszi időjárására.

2020. augusztus 23-át követően, a legfrissebb adatok birtokában térünk vissza részletesen a témára.

NOAA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.