DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.07.13. 21:07

A repcearatáson túl vagyunk a Kárpát-Medencében, de Európa többi részén még csak éppen hogy elkezdődött a repce aratása, sőt, az igazi mennyiségeket adó régiókban még 2 hét mire igazán el tud kezdődni a betakarítás, az észak-nyugat-német területeken pedig még szinte zöld a repce, ott még később lesz a betakarítás. Azzal, hogy a repcék aratása még a Kárpát-medencében is átcsúszott júliusra, az augusztus végi vetéssel ebben a növényben áll leghosszabb ideig a pénz.

EU rapeseed supplies have become tighter due to lower than expected production, reduced opening stocks and small imports in July.

Early EU rapeseed yield results confirmed as disappointing

Global oilseeds prices have generally found more support than grain prices in the last week, with European rapeseed standing around E2 per tonne above week ago levels; CBOT soybeans 2.3% higher and meal and palm oil values also firmer.

Rapeseed yields from Europe are starting to be received and so far sit slightly below earlier expectations. This should help to keep the market relatively firm.

Az uniós repcekínálat szűkösebbé ált köszönhetően a vártnál alacsonyabb termésnek, a lecsökkent nyitókészletnek és a kisebb júliusi importnak.

A korai repcék hozamai csalódást keltőek

A globális olajos növények árai több támogatást kaptak, mint a gabonák a megelőző héten, az európai repce árak 2 euróval voltak magasabbak az egy héttel korábbihoz képest; a Chicagói Tőzsdén 2,3%-kal volt magasabb a szójabab és a szójadara ára és a pálmaolaj ára is nőtt.

El kezdtek megérkezni az első repce aratási eredmények, ezek pedig alatta vannak a várakozásoknak. Ennek azért stabilan kellene tartania a repce árát.

Elemzés:

Fontos tudni, hogy Európa többi területén jóval később aratják a repcéket, mint nálunk, sőt, a repcearatás tipikusan augusztusban elején, ezért is ír a fentebbi cikk úgy, hogy az első repcearatási számok most érkeznek. Mivel a repce tipikusan nem közép-európai növény – nálunk a napraforgó előnnyel bír, ugyaníg Nyugaton a több csapadék miatt a napraforgó inkább csak Franciaország déli területein termelhető eredményesen -, ezért a kárpát-medencei repceterméssel különösebb nem is számolnak.

Az olajosok globális kilátásairól külön részletesen beszámolunk majd a közeljövőben, előzetesen annyi, hogy nem az olajos növények árainak kárára változik a piac hosszabb távon, rövidtávon a repcéről továbbra is a korábbiak erősíthető meg, technikai mozgás lesz ugyan, de legrosszabb esetben is maradnak a mostani árak euróban számolva. A repce néhány euró híjján már elérte a januári csúcsárat.

A repce ára augusztusi szállításra a Párizsi Árutőzsdén:

AgriTel/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.