DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.13. 22:06

A különleges időjárási jelenségek visszafejtése, megfejtése mindig is érdekelte nem csupán a tudományt, hanem a gyakorlati életben működőket, hiszen ha tudjuk, hogy merre megy az időjárás, de legalábbis van egy erős valószínűség, sokkal jobban tudjuk optimalizálni saját munkánkat. Az információs technológia óriási fejlődése az elmúlt 20 évben nagymértékben járult hozzá a vállalatok munkájához azzal, hogy tervezhetőbbé váltak az időjárási jelenségek következményei.

OMAHA (DTN) — Pacific Ocean temperature analysis on June 3 shows that a La Nina cooling event is developing: It revealed a value of 0.5 degree Celsius below average. The half-degree Celsius below average is the threshold for La Nina.

„Much of this depends on how fast La Nina conditions take hold in the atmosphere. If the current short-term shift continues at this pace, then confidence will increase in warmer and drier conditions during the second half of summer across the Northern Plains into the Upper Midwest,” Hamblin said. 

A Pacific Ocean cooling trend similar to La Nina occurred in 2010 following a spring featuring overall fast-paced planting of row crops. U.S. crop weather turned drier and hotter during the last half of the season. Corn yields eventually showed a 7% decline from a then-national record of 164.7 bushels per acre in 2009 to 152.8 bpa in 2010.

OMAHA (DTN) – A Csendes-óceán június 3-ai hőmérséklet elemzése szerint La Nina jelenség van kialakulóban: a tengerfelszín hőmérséklete 0,5 celsius fokkal alacsonyabb az ilyenkor szokásos átlaghoz képest. A fél celsius fokkal átlag alatti hőmérséklet már a La Nina küszöbnél van.

„Sok minden függ attól, hogy a La Nina jelenség milyen gyorsan alakul ki az atmoszférában. Ha jelenlegi ütemben fejlődik, akkor a nyár második felére melegebb és szárazabb időjárást fog hozni az USA középső részére és az északi területekre,” mondta Hamblin.

A Csendes-óceán hasonló lehűlését hozta az akkori La Nina jelenség 2010 tavaszát követően, hasonlóan segítette a gyors tavaszi vetéseket az USA-ban. Aztán az időjárás szárazabbra és forróbbra változott a szezon második felére. A kukorica hozamok 7%-os csökkenést könyvelhettek a 2009-es 164,7 véka/hold-as rekordhoz képest, 2010-ben pedig csak 152,8 véka/hold lett a hozam.

Elemzés:

Az utóbbi 1 hét publikációiban töbször utaltunk arra, hogy a felvázolt terménypiaci trendek fennmaradnak, amennyiben valamilyen új tényező fel nem tűnik. Ugyan a globális időjárási hatásokkal bíró El Nino és La Nina jelenségek közül, ez utóbbi, a La Nina már 2-3 hete egyértelműen megjelent, jó okunk volt rá, hogy csak most írjunk róla, annak ellenére, hogy tudomásunk volt a meglétéről és fokozatos kialakulásáról. Tettük ezt amiatt, mivel a La Nina időjárási jelenség mezőgazdasági következményei abban különböznek az El Nino időjárási jelenség mezőgazdasági következményeitől, hogy míg az El Nino néhány hónap alatt képes drasztikusan csökkenteni a termelést a kulcsrégiókban, ezzel arányosan a terményárak is gyorsabban nőnek, addig a La Nina több régióban okoz kisebb mértékű kieséseket és ezt időben elhúzódóbban teszi. A végeredmény nagyjából ugyanaz, de az időtáv hosszabb. Ez amiatt fontos, mert ha ki is alakul egy La Nina időjárási jelenség az idén, annak hatásai nem 1-2 hónapon belül kezdenek megjelenni, hanem 3-4 hónap múlva és a leghangsúlyósabb hatás sem 4-5 hónap múlva jelenik meg, mint az El Nino esetén hanem 8-10 hónap múlva. Ezért volt fontos elsőként azt tudatosítani olvasókkal, hogy a termények világpiacán milyen trendek várhatóak, azon belül mi várható a búzapiacon rövid- és középtávon, mivel ha ki is alakul a La Nina időjárási jelenség – jelenleg csak alakul, de voltak már hatásai – annak hatásai csak később lesznek érzékelhetőek a terménypiacon.

Az elmúlt 10 évben alig volt La Nina, 2010-ben volt egy nagyon erőteljes és emlékezhetünk arra az évre, 800 mm csapadék esett le Magyarországra, hűvös, csapadékos tavaszunk volt. Természetesen attól is függ, hogy mikor kezdődik kialakulni a La Nina. 2010-ben 1 hónappal korábban kezdődött, mint most.

A La Nina – 2016. január 3. – jelenség azt jelenti, hogy a Csendes-óceán középső részének egyenlítői vízfelszíne hűvősebbé válik a sokéves átlaghoz képest, ez pedig megzavarja nem csupán a helyi légköri folyamatokat, de megzavarja azokat a globális áramlatokat is, melyek áthaladnak a kontinensek fölött, így egy La Nina jelenség tipikusan hűvősebb tavaszt és nyarat hoz Közép-Európában.

Látható a lentebbi grafikán, hogy nagyon hirtelen alakult ki a La Nina és ez egybe esett többek között a hirtelen megváltozó európai időjárással is. Május elejétől május 25-ére történt meg a lehűlés:

Más grafikai megjelenítéssel ugyanazt mutatja a lentebbi dinamikus kép (gif):

2020. június 11-én csütörtökre tovább fejlődött:

Minden idők talán legerőteljesebb La Nina jelensége 2011. márciusában a lentebbiek szerint mutatott, 2010. májusában hasonlóan nézett ki, mint most. A 2011 késő tavaszától kifutó La Nina még éppen hozott annyi csapadékot, hogy minden idők egyik legjobb kukoriciatermése legyen Magyarországon. Tehát van hova fejlődnie, de egyébként nem kell ide eljutnia, hogy komoly zavarokat okozzon az időjárásban:

Fontos tudni, hogy hivatalosan akkor minősülnek ezek a jelenségek, ha 3 hónapon át fennmaradnak, mind a tudomány, mind a piacok óvatosak és körültekintőek velük, ezért is fontos hangsúlyozni most azt, hogy ugyan már elérte azt a küszöböt, amivel képes befolyásolni az időjárást, sőt a tudományos kutatások szerint a jelentősebb hatások akkor vannak, amikor éppen alakul ki vagy amikor El Nino jelenség alakul át La Nina jelenséggé – ez meglehetősen ritka, 2016-van volt utoljára -, de még akár tova is tűnhet néhány hét múlva. Habár a meteorológiai kutatóintézetek májusi nyilatkozatai szerint, ahogyan telnek a hetek úgy nő az esélye egy teljes La Nina-nak.

A lentebbi dinamikus kép azt mutatja – függőlegesen a tengermélységét jelzi, vízszintesen a víz hőmérsékletét -, hogy az elmúlt két hónapban a hűvősebb víz hogyan vándorolt a mélyből a felszín fele ugyanazon a területen, amit a fentebbi műholdképek mutatnak, és jól látszik, hogy van még tartalék:

Az El Nino és a La Nina időjárási jelenségek hatásairól írt 2016-os publikációnk továbbra is időszerűek – 2016. február 21. ; 2016. március 15. ; 2016. május 8. -, ami még jelentékeny már néhány hetes időtávon, mindig hozzátéve, hogy tovább fejlődik, melyet a fentebbi angol nyelvű cikk is taglal, hogy az amerikai kukorica és szója övezetben a vegetációs időszak második felére melegebb és szárazabb időjárást hoz. Azt viszont az agrárvállalkozások tudják, hogy a kukoricára és a szójára nem az augusztusi meleg és az aszály az igazi veszély, hanem júliusi és itt kanyarodunk vissza a fentebb már érintett megállapításhoz, hogy a La Nina nem megtizedeli a termést, hanem 5-15%-ot elvesz belőle az érintett termelési régiókban, de ezt több helyen teszi meg, mint az El Nino.

A La Nina hatása a 4 fő növényre a Nature folyóirat – az egyik legmértékadóbb tudományos folyóirat – kutatása szerint:

A 2016. május 8-ai publikációnkból idézve:

A La Nina normál körülmények között ősszel kezdődik, amit megelőzhet egy ún. átmeneti időszak (transitional period), amikor a kifutó El Nino-t közvetlenül követi. Ez júliusban kezdődik, augusztus-szeptemberig kitart. Ez az az átmeneti időszak, ami 10-ből 9 alkalommal száraz, meleg időjárást hoz az amerikai Közép-Nyugatra, ahol a kukorica-szója övezet is fekszik. Majd a La Nina eltart átlagosan 1-1,5 évig, ami így nagyon sok terményt iránt globálisan, így az őszi vetésű búzát különösen, ahogyan majd a következő évi kukoricát is az északi félgömbön. Felnagyítva és ráközelítve a fentebbi képre az alábbiak láthatóak:

  • La Nina időjárási jelenség esetén a Kárpát-Medence nyugati részén, Magyarországon világos zöld a kukorica, ez pedig az átlaghoz képest kicsivel jobb termést mutat (a Nature kutató ezt nem jelentős pozitív hatásnak írták). Általában a La Nina években Magyarországon átlagos vagy átlagosnál csapadékosabbak az évek, különösen a nyarak
  • A búza esetén azonban hasonlóan a La Nina időjárási jelenséghez Magyarország területén ismét sárga vagy piros, ami megint átlag alatti vagy kifejezetten gyenge termést jelez. Ez csak a következő, most ősszel elvetendő búzát érinti. Tehát sem az El Nino, sem a La Nina nem tesz jót a búzának

2017-ben egy argentin kutató részéről született egy átfogó tanulmány – ide kattintva elérhető az angol nyelvű kutatási anyag -, mely tanulmány szintén arra a következtetésre jutott, hogy a La Nina időjárási jelenség mindig jobban sújtja a búzát, mint a többi növényt. Ki kell emelni, hogy ez a következő vetésről szól, nem a mostaniról, március-áprilisban, még nyoma sem volt a La Nina-nak.

Magyar szempontból csak bizakodni tudunk, hogy kialakuljon egy tartós La Nina időjárási jelenség, kukoricában elviekben (kicsi az esélye, de megvan, hogy megszűnik a La Nina, amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tova is tűnhet) nem lesz kár, ellenben a globális kiesés miatt a terményárakra pozitív hatással kell majd bírnia.

Még egy ok, amiért a magyarországi agrárvállalkozásoknak azon túlmenően is hasznos volna egy La Nina időjárási jelenség, hogy az emelné az általános árszínvonalait az egyes növényeknek, mivel kutatások szerint viszonylag jól lehet számolni az időjárással. A lentebbi kutatási anyag jól mutatja, hogy az El Nino illetve a La Nina az egyes időszakokban milyen időjárást hoz.

A magenta színnel jelölt meleg (warm) időjárás azt jelenti, hogy melegebb az átlagnál, de átlagos csapadék is jár vele. A világos barna színnel jelölt száraz (dry) időjárás azt jelenti, hogy száraz, de átlagos hőmérséklet, a kékes-lila színnel jelölt csapadékos (wet) időjárás azt jelenti, hogy átlagos hőmérséklettel párosul. Ez inkább az év utolsó negyedévére és a jövő év első félévére fontos – mindig hozzátéve, ha időben tartós lesz a La Nina -, nyilván máshogyan tervez mindenki, ha tudja, hogy komoly az esélye egy csapadékos ősznek és száraz 2021-es tavasznak.

DTN/Nature/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.