DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.09.06. 23:09

Az őszbe csúsztunk, a napraforgó betakarítás nem hogy csak el kezdődött, de lassan a végére is fog érni ilyen szép őszi időjárásban és mindezt úgy, hogy minden munkához optimálisak a körülmények. Ahogyan előre tekintünk most hirtelen megint száraznak tűnik a szeptember, bizakodni kell, hogy a csapadék hamarosan ismét visszatér és fenntartja az optimális körülményeket az őszi vetéseknek is.

UN cuts key wheat supply measure to tightest in eight years

The United Nations tightened its forecast for a key measure of wheat supplies to the snuggest in eight years, citing cuts to output hopes for Argentina and Europe – as well as the US, for which it slashed its corn harvest estimate too.

The UN food agency, the Food and Agriculture Organization (FAO), made only a small downgrade to its estimate for world wheat stocks at the close of 2020-21, of 1.6m tonnes to 282.2m tonnes.

Az ENSZ az elmúlt 8 év legalacsonyabb szintjére vonatkozó becslést tett közzé búza zárókészleteire

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége előrejelzésében az elmúlt 8 év legalacsonyabb szintjére vonatkozó becslést tett közzé a búza zárókészleteire, felidézve azt, hogy mind Argentínában, mind Európában rosszabb termést lett, az USA-ban pedig a kukoricára vonatkozóan tette ugyanezt.

Az ENSZ élelmezésért felelős ügynöksége, a FAO, csak egy kismértékű korrekciót hajtott végre előző becsléséhez képest, így az 1,6 millió tonnával lesz alacsonyabb, 282,2 millió tonnás szinten került meghatározásra.

US corn downgrade

In the US, corn “plantings, albeit still up year-on-year, are lower than earlier expectations, and recent storm damage in the Midwest caused crop losses and impaired yield prospects,” the FAO said.

Az amerikai kukorica termésbecslésének csökkenése

Az USA-ban, „noha a betakarítható vetésterület még mindig magasabb, mint az előző évben, de alacsonyabb mint azt korábban várták, különösen a Közép-Nyugaton végigsöprő viharnak köszönhetően csökkent mind a betakarítható vetésterület, mind a hozamok,”jelentette a FAO.

Elemzés:

Ami különösen fontos, hogy a FAO jelentése is kitért arra, hogy a globális búzatermés rossz nem lesz, de elmarad a korábbiaktól, ennek oka az európai búzatermésben való kiesés, márpedig kiesés van az Unióban és a fekete-tengeri régióban is. Ez alapvetően a várakozásoknak megfelelően történt – 2020. július 27. -, az USA piacán jobban nőttek az árak, de emelkedtek a világpiacon is, ahogyan a lentebbi grafikon mutatja az Párizsi Árutőzsdén is, decemberi szállításra augusztus 10-e óta több mint 10 euróval nőtt a búza ára. Ezzel szinte elérte az év korábbi ármaximumjait:

A kukorica esetében a FAO jelentése szintén megerősítette a korábbiakat – 2020. augusztus 28. -, miszerint a fő kukorica termelő régiókban kieső egyébként önmagukban nem jelentős mennyiségek együttesen pontosan arra elegek, hogy amint elmúlik az aratási dömping, a kukorica árakon is segíteni fog. Az USDA szeptember 11-ei becslésében is várhatóan le fogja követni az augusztusi időjárás következményeit.

AgriTel/AgriMoney/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.