DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.08.24. 01:08

Egyelőre maradt a csapadékosabb időjárás a Kárpát-Medencében, tényleg mintha a '80-as vagy a '90-es években lennénk, úgy néz ki, hogy legalább két hétig marad ez az időjárás. Ez egyrészről azért jó, mert a kukoricának optimális körülményeket teremt, jót tesz a repcevetések előkészítésének, de kifejezetten hátrányos a napraforgóknak. Az országban már masszívan deszikálják a napraforgókat, hogy minél hamarabb lekerülhessenek a földekről.

FranceAgriMer rated the crop at 62%, down 3 points week on week (if in line with last year), implying a smaller harvest and potentially more demand for wheat in feed.

This when, as Maxar noted, “some dryness remains, particularly in southern and eastern France, northern and western Germany, and northern and eastern Poland… maintaining stress on corn.

Over the next 10 days, “dryness is likely to persist across France and western Germany and may increase some in Italy”.

A FranceAgriMer a kukoricavetések 62%-át minősített jónak, ami 3% pontos csökkenés az előzőévhez képest (ami nagyjából azonos a tavalyival), egyben kisebb lesz a várható termés és nagyobb lesz a kereslet a takarmánybúzára.

Szintén, ahogyn a Maxar megjegyezte, „aszályos idő marad, különösen Dél- és Kelet-Franciaországban, továbbá Észak- és Nyugat-Németországban, továbbá Észak- és Kelet-Lengyelországban…, fenntartva a stresszhelyzetet a kukoricában.

A következő 10 napban, várhatóan marad az aszályos időjárás Franciaországban és Nyugat-Németországban és fokozódhat Olaszország egyes régióiban”.

Southern hemisphere setbacks?

In Argentina, meanwhile, there is increasing attention on the threat posed by dryness and now frosts to prospects for the forthcoming wheat harvest.

CHS Hedging, meanwhile, reported also that “cold weather is being reported in parts of Australia.

“Winter crops in New South Wales and parts of Queensland may have experienced some negative effects.”

A déli félgömbön gondok?

Argentínában mindeközben növekvő figyelem kíséri a szárazság és a fagyok okozta kockázat növekedését, melyek meghatározóak a következő búzatermést tekintve.

CHS Hedging ezzel párhuzamosan „hideg időről jelent Ausztrália egyes részeiről”.

‘Yield potential significantly lower’

Rival grain corn managed a positive finish too, albeit by a more modest 0.4% to $3.40 ½ a bushel for December.

This as Pro Farmer crop tour results showed a strong crop in most of the Midwest, but one reduced by drought and last week’s derecho storm in the top growing state of Iowa.

“Consequently, the crop tour experts believe that the yield potential in many parts of Iowa is significantly lower than last year and than the average of recent years,” Commerzbank said.

“The US Department of Agriculture is likely to abandon its expectation of a record crop in its next report.

‘A hozamok jelentősen alacsonyabbak lesznek’

A búzával örök rivális kukorica ára növekedni tudott, noha csak meglehetősen mérsékelt módon, 0,4%-kal 3,45 vékára decemberi szállításra.

A Pro Farmer határszemléket rendszerszinten végző szervezet szerint alapvetően jó termés várható a Közép-Nyugaton, habár a korábban néhány területen feltűnő aszály, majd a múltheti derecho típusú vihar okozott károkat a legnagyobb termelő Iowa állam termésében.

„Következésképpen, a szervezet szakértői szerint Iowa egyes területein jelentősen alacsonyabbak lesznek a hozamok az előző évhez képest és a sokéves átlaghoz képest,” kommentálta a Commerzbank képviselője.

„Az USDA várhatóan a következő jelentésében fel fog hagyni a rekordtermésre vonatkozó várakozásaival.

Elemzés:

A fentebbi angol nyelvű cikkrészletek jól taglalják az elmúlt néhány hét folyamatát és azok következményeit, melyet leginkább az alábbiak szerint lehet összefoglalni – javasoljuk elolvasni az angol nyelvű cikkrészleteket:

  • a kiinduló pont néhány héttel ezelőtt egyrészről negatív volt rövid- és középtávon (1-4 hónap), másrészről kiegyensúlyozott árnövekedés helyzett hosszabbtávon – 2020. augusztus 18. , alapvetően inkább a jövő évre, de mivel az agrárvállalkozások kötéseiket úgy rendezik régóta, hogy a likviditásukat biztosítsák legalább a késő őszig, ez elegendő mozgásteret jelentett az őszi lefelé irányuló kilengés elkerülésére

  • viszont néhány új tényezőnek köszönhetően minden időtávon pozitívra változott a helyzet a gabonákban is, mivel elsősorban a franciaországi aszály kiesést okozott a francia kukoriciatermésben, aszály jelent meg továbbá Ukrajnában és Oroszországban is (az elmúlt évtizedben el kezdett felfutni a kukoricatermelés köszönhetően elsősorban a klímaváltozásnak), nem utolsó sorban pedig a két héttel ezelőtti amerikai ún. derecho típusú vihar jelentékeny kiesést hozott az amerikai várható termésben, már nem a rekordok rekordja várható, hanem „csak” nagyon jó termés. De ezek a kis tételek, 2-3 millió tonna itt, 3-4 millió tonna ott, összeadódva a globális mérlegben már megüti azt a mértéket, hogy hatással legyen az árakra.

  • megjelentek a La Nina első hatásai a déli félgömbön, szárazság Argentína búzaövezetében – csak bizakodhatunk, hogy kitart a kukorica és a szója október-novemberi vetését követően is -, Ausztráliban pedig csapadékos és nagyon hideg idő van. Ezek mind negatív tényezők a termelésre, pozitív az árakra.

Röviden vissza kell térni a derecho típusú vihar következményeire az USA-ban. Igen, okozott károkat ez a sajátosan amerikai vihar – több száz km szélességben 1000-1200 km hosszúságban csap le -, de ahol a legtöbb kárt okozta, Iowa államban, Iowa „csak” az amerikai kukorica termés 18%-át adja:

Érintette Illinois államot illetve más kukoricatermelő államokat is, de a károk azért mérsékeltek lesznek. DE, pont elegendő ahhoz, hogy a rekordok rekordjáról már ne kelljen beszélni USA szinten.

A NOAA – az USA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatala – legutóbbi anmiációja szerint, 2020. augusztus 22-én a Csendes-Óceán egyenlítő körüli vízfelszíne tovább hűlt, a La Nina időjárási jelenség feltételei erősődtek:

Ezen események következményei el kezdtek megjelenni az európai terménytőzsdéken is – az elmúlt napok ugyanúgy munkanapok voltak – és minden termény, ide értve a repcét és növekedést mutatott. A nyugati árak pedig előbb vagy utóbb – a növekedések inkább utóbb – megjelennek a magyar fizikai piacon is.

Az olajosokra külön elemzésben fogunk kitérni, előzetesen azonban elmondható, hogy az nem lesz negatív.

NOAA/AgriMoney/USDA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.