DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2022.05.02. 21:05

Ugyan elmarad e hét első felére jelzett csapadék, de egyelőre nagyon jó állapotba kerültek az őszi vetések, egyelőre még elvannak újabb csapadék nélkül. A meleg pedig kedvez a tavaszi vetéseknek, mind a kukorica, mind a napraforgó szépen fejlődik.

Corn continue getting cheaper in Ukraine – APK-Inform

According to APK-Inform, in Ukraine many buyers continue declining bid prices for feed corn from last week.

As before the prices were under pressure of the surplus of grain on the market as a result of considerable decrease of its exports abroad caused by blocked seaports and inadequacy of ground logistics on the western borders of the country to large volumes of freight traffic. Besides, large stocks, planting campaign and low purchasing activity of the majority of processors weighted on the prices for corn.

Number of wagons accumulated at western borders growing in Ukraine

More than 30,000 wagons have been accumulated at the border checkpoints in western Ukraine, deputy commercial director of Ukrzaliznytsia Valery Tkachov said.

Higher volumes of agricultural cargoes are going toward Romania and Moldova. Izov – Hrubeszew checkpoint (Poland) is the most loaded. It takes 20 days to pass through it.  

Another Romanian port to be used to export goods from Ukraine and Moldova

Romania is ready to resume railway connection between Moldavian port of Giurgiulești and Romanian port of Galati in a short term, declared the Minister of transport, Sorin Grindeanu on April 26.

Egyre olcsóbbá válik a kukorica Ukrajnában – APK-Inform

Az APK-Inform szerint, a helyi felvásárlók csökkentették áraikat takarmánykukoricára az előző héthez képest.

Korábban is nyomás alá kerültek az árak a helyi piacon azzal, hogy a zár alá vont tengeri kikötők miatt folyamatosan növekedett kínálat továbbá a nyugati határoknál logisztikai problémák merültek fel a hatalmas volumen miatt. Mindemellett a vetési időszak és a fő, helyi feldolgozók alacsony aktivitása is fokozta a nyomást a kukoricán.

Nagyszámú tehervagon torlódott fel Ukrajna nyugati határainál.

Több mint 30 ezer vagon torlódott fel a nyugat-ukrajnai határ ellenőrző pontjain, jelentette az Ukrán Államvasutak kereskedelmi igazgató helyettese, Varelij Tkacsov.

Nagy volument szállító mezőgazdasági szerelvmények tartanak Románia és Moldova felé. Izov – Hrubeszev határátkelőnél (Lengyelország) a legnagyobb a túlterheltség. 20 nap a várakozási idő.

Újabb romániai kikötő nyilik meg az ukrajnai és a moldovai export számára

Románia kész rövidtávon újranyitni a moldáviai Giurgiulesti kikötő és a romániai Galati közötti vasúti közledést, jelentette be április 26-án Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter.

Elemzés:

Ugyan megjelent hírként, hogy Indonézia korlátozni fogja a pálmaolaj kivitelét, de jól mutatja súlyát az ukrán-orosz tényezőhöz képest, hogy ez még sem volt képes felvinni a világpiaci és így az európai árakat akkor, miközben kis tételekben, de érkezik az ukrajnai növényi olaj világpiacra (elsősorban az Unióba). Ez nem azt jelenti, hogy az indonéz lépésnek nem lesznek következményei hosszabb távon, hanem azt, hogy a világpiac tisztában van azzal, hogy milyen tételek vannak még az ukrajnai (nem utolsósorban orosz) raktárakban. Márpedig ez „csordogálva” is, de lassan-lassan kilép a világpiacra. Az orosz napraforgó olaj is megjelent a világpiacon, csökkenő árakkal.

Ezzel párhuzamosan azt is hangsúlyozni kell és ezt a fentebbi angol nyelvű cikkrészletek jól mutatják, hogy tényleg kis tételek jönnek ki Ukrajnából és azok is lassan. De arra elegendőek, hogy

  • az Unió keleti, Ukrajnával határos tagállamaiban megzavarják a piacot, legyen az éppen napraforgó, napraforgó olaj vagy éppen kukorica (vagy éppen búza).

Ha egy Magyarországi felhasználó tud vásárolni néhány vasúti szerelvény kukoricát, akkor abban a pillanatban csökkenti vételi hajlandóságát a magyar fizikai piacon. Ugyanez a helyzet a napraforgóval vagy a napraforgó olajjal.

A belső, ukrajnai kukorica árak csökkennek. Ez pedig azzal jár, hogy még olcsóbban próbálják eladni vasúton és közúton, ez ismét nem tesz jót az áraknak rövidtávon.

Valamint egy érdekes és szakmailag izgalmas, ha lehet így nevezni egyáltalán, rendszerszintű probléma ütötte fel a fejét, illetve középtávon biztosan velünk lesz. Míg korábban az ukrajnai és az orosz teherhajók kirakodták áruikat olasz, francia, stb. kikötőkben és csak korlátozott mennyiség jött és ugyan ez egy túlzó leegyszerűsítés, de onnan kellett visszaszámoni a közép-európai fizikai piac árait. Ha éppen aszály volt például Magyarországon, akkor fölfelé tért el az uniós ártól a magyar termény ára, ha éppen jó év volt, akkor jobban tért el lefelé. Most viszont azt történik, hogy bejönnek ezek a kisebb tételek (ezek is több ezer tonnák naponta), leviszik az árakat a lengyel, a szlovák, a magyar és a román piacon, majd ezen keresztül csökkennek az árak Nyugaton. Mivel ha valaki jobban akar eladni Nyugatra, akkor árban olcsóbban kell kínálnia, megindul a kínálati piac és már csökkennek is a nyugati árak. Ezt lehetett tapasztalni csütörtökön és pénteken a párizsi árutőzsdén.

De hogy érzékeltessük a különbségeket, elég csak ránézni a francia folyami, hajóba rakott napraforgó árak:

A nyugat-európai napraforgó árak legalább 350 ezer forintos ónapraforgó árat indokolnának a magyar fizikai piacon, ezzel szemben ennél lényegesen alacsonyabb a beáramló keleti tételek miatt. Hasonló várható a tavalyi gabonák piacán is rövidtávon.

Hosszabb távon persze a szállítási kapacitásokat ismét el fogja foglalni majd a magasabb hozzáadott értékű ipari áruk és tengeren igyekszik majd érkezni a mezőgazdasági termény és áru, de rövidtávon egyelőre ez az árképzési mechanizmus marad.

Nem tartozik ide közvetlenül, de az látszik, hogy az őszi vetésű növényeknél legalább közepes vagy jó termés várható még akkor is ha szárazabbra fordulna az időjárás a Kárpát-medencében, noha ennek kicsi az esélye, amíg a La Nina időjárási jelenség velünk van.

A hosszabb táv, az, hogy milyen következményei lesznek az orosz-ukrán háborúnak, a fekete-tengeri régióban való termelésbeli kiesésnek, az a fentebbiektől elkülönülő folyamat (ezt beárazva lehet azt tapasztalni, hogy néhány terményben az újtermés kötési ára magasabb, mint az ótermésé). Egyelőre marad az a lassan érkező árnyomás az uniós piacon, hosszabb távon viszont a hamarosan kialakuló árakról lesz várható egy későbbi áremelkedés a jövőbeli terméskiesések miatt. Viszont ennek időhorizontja még nem látható. Nyilván azoknak, akiknek most van még ótermése vagy likviditásra van szüksége a nyáron és ősszel, nem mindegy, hogy mikor lesz újabb áremelkedés.

APK-Inform/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.