DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.25. 01:05

Közhely már, de minden év egyedi, és az idén sincsen ez másképp. Nem igazán találni olyan tavaszt, amikor ilyen hosszan, ennyire nincsen csapadék, de ehhez nem párosul az átlagoshoz képest jóval melegebb időjárás. Az idei tavasz legfőbb jellemzője, hogy nem volt meleg, noha ugyan nagyon kevés csapadék hullott le, de az őszi vetésű növények mégsem sinylették meg annyira, mint olyan korábbi tavaszi időszakokban, amikor esetleg több csapadék volt, de volt kétszer másfél hét 30 fok.

‘Significant increase in rainfall’

But for wheat, a pre-weekend drawing in of horns meant a negative influence on prices, which have been boosted this week by worries over dryness for a series of northern hemisphere crops.

This particularly when worries over the Russian crop are back on the wane, with ideas of rains for the dry, and important, North Caucasus area.

“A significant increase in rainfall is expected across southern Russia today and tomorrow, which should lead to notable improvements in soil moisture across North Caucasus,” said Maxar.

“Another round of showers is expected in southern Russia early next week and rain should increase across eastern Ukraine next week, easing dryness and favouring winter wheat growth and early growth of corn.”

‘Jelentős csapadék’

De a búza számára, a hételején ez inkább negatív következményekkel járt az árakra nézve, később a héten ismét visszatért az aszály okozta aggodalom az északi félgömbre.

Ez még fontosabb az egyébként idáig romló orosz termés kilátásáinak, mivel megérkezhet az eső a kulcsfontosságú Észak-Kaukázusba.

„Jelentés eső várható a déli orosz területekre ma és holnap, mely jelentősen javíthatják az észak-kaukázusi talajok vízháztartását,” jelentette a Maxar.

„Még egy csapadékhullám várható a jövőhéte elején és a hét további részén Kelet-Ukrajnában, enyhítve ezzel az aszált éa javítva az őszi vetéseket és a korai vetésű kukorica állapotát.”

‘Will accelerate drying’

For western Europe, another trouble spot, dryness is expected to linger for the next 10 days at least.

“Mostly dry weather is expected across western Europe, which will increase dryness concerns across the southern UK, France, western Germany, and northern Italy,” Maxar said.

“Temperatures will increase across western Europe next week, which will accelerate drying of soils.”

‘Gyorsulni fog a kiszáradás’

Nyugat-Európában, egy újabb probléma, egy 10 napos száraz periódus várható.

„Jobbára száraz időjárás várható Nyugat-Európában, amely ismét szárazságot hoz Dél-Anglia, Franciaország, Nyugat-Németország és Észak-Olaszország területeire,” jelentette a Maxar.

„A hőmérséklet Nyugat-Európában emelkedni fog a jövőhéten, ez gyorsítani fogja a talajok kiszáradását.”

Elemzés:

A fenti cikkrészlet pénteken, még olyan időben született, miellőtt még az egész Európán keresztül sikló csapadékhullám végigvonult volna, amiről persze meg kell jegyezni, hogy nem sok csapadékot hozott, a területek nagy részére cca. 10-20 mm-t. Amiben viszont igaza van a cikknek, hogy egy alapvetően száraz periódus várható Unió-szerte, ámde csapadékosabb időszak a fekete-tengeri régióban. Mielőtt persze messzemenőbb következtetéseket vonnánk le, meg kell nézni a részleteket.

A lentebbi kép nem az időjárási anomáliát mutatja május 22-höz képest, hanem a ténylegesen leesett csapadékot (collban és nem miliméterben). Látható, hogy az Unió legnagyobb része kapott csapadékot az elmúlt 30 napban, Franciaország legészakibb részét leszámítva pedig nagyon is sokat, a világos zölddel jelzett egyes észak-németországi és belga-holland és brit területek kaptak csak olyan kevés csapadékot, mint Magyarország középső területei. A kék jelzi azt, ahol tényleg minimális csapadék volt. Viszont ezeken a nyugat-európai területeken most hétvégén esett az eső, 10-20 mm eső esett.

Persze, ha a május 22-éhez képest 14 napra vissza nézzük, akkor látható, hogy ugyanezeken az északi területeken alig esett az eső. Magyarországon világosabb kék – kivéve Dél-Nyugat-Magyarországon – 0,5 collnál nem esett több, ami azt jelenti, hogy nem több, mint cca. 12 mm. De, hangsúlyozni kell, hogy volt eső hétvégén Észak-Németországban és a belga-holland-brit területeken:

A problémát jobban mutatja a május 22-éhez képest visszafele 14 napos időjárási anomália térkép, mely szerint az ilyenkor szokásos csapadéknak csak a töredéke esett le az Unióban:

A június 8-ig tartó csapadék anomália térkép részben összhangban van a fenti cikkben írtakkal, miszerint Észak- és Nyugat-Európában az ilyenkor szokásos csapadéknál kevesebb várható, annyiban viszont ellentétben, hogy a világosabb barna színek miatt azért valamennyi csapadék várható (a szokásos 40-60%-a), Kelet-Európában viszont „elviekben” átlagos csapadéknak kellene érkeznie:

A fekete-tengeri régióban jórészt volt csapadék a május 22-öt megelező 14 napban, az egyébként kulcsfontosságú, a Fekete-tenger keleti részén fekvő krasznodári régióban és egyes ukrán területeken nem volt számottevő csapadék:

Ugyanezen időszak csapadék anomália térképe is ezt erősíti meg:

Viszont június 8-ig tartó csapadék anomália térkép szerint, melyet megerősítenek a 6 napos időjárás előrejelzések is, látszik, hogy mindenhova megérkezik a csapadék a fekete-tengeri régióba, ahol korábban nem volt a fentebbiek szerint. Tény, hogy a Kaszpi-tengertől északra fekvő Volga-völgye száraz marad, de ott meg volt eső jócskán előzőleg:

Mégis milyen kövezkeztetést lehet levonni a fentebbi csapadékadatokból?

A feladat sokkal egyszerűbb lett volna 1.) ha nem esik egyáltalán vagy 2.) sokkal több esik. Ez utóbbi esetben rövidtávon az árak nem nőttek volna a párizsi árutőzsdén, középtávon pedig az aratást követőe időszakban megjelent volna fekete-tengeri importnyomás és az árak csökkenő tendenciát vettek volna (mert az viszont jól látszik, hogy nagy baj már nem lehet a fekete-tengeri régióban). Ha nem esett volna, akkor pedig rövidtávon is áremelkedés viszont középtávon ugyanaz, megjelenik az importnyomás.

Most viszont felemás a helyzet, egyelőre az lesz, hogy az árak (szeptemberi szállítás) maradnak a lentebbi grafikon szerint jól látható módon marad a technikai sávon belül mozgás. A nyugat-európai aszály megjelenésével egyidőben a járvány miatti búzakereslet miatt megugrott a búza ára, azóta sávon belüli technikai mozgás, reagálva az apróbb piaci történésekre, cca. két hétig ez fog maradni a nyugati piacokon, így begyűrűzve Magyarországon is. Az is látható, hogy Magyarországn egy közepes, egyes helyeken gyenge közepes termés várható búzában, tehát nem lesz kifejezetten gyenge termés.

Ugyan meleg nem lesz Európában, de száraz 10-12 nap jön, ha mégis megjönne a csapadék, akkor a fentebbi 2. forgatóköny lesz, ha nem jön, akkor az 1. forgatóköny várható. A fejleményekről folyamatosan tájékoztatást adunk.

Van egy érdekes momentum a földgolyó másik felén, Ausztrália mondhatni összerúgta a port legnagyobb vevőjével, Kínával, ezért 80%-os (!) büntetővámot vetettek ki az ausztrál árpára. Elviekben most majd más fog szállítani Kínába, ahova pedig mások szállítottak, oda majd Ausztrália fog szállítani, de az árpa piacát jobban ismerők szerint ez jót fog tenni az európai árpa áraknak (amit most jobban megviselt az aszály egyébként).

Meg kell említeni a forint árfolyamát – természetsen nem vagyunk monetáris politikai szakértők -, mely azért kissé az erősödés útjára lépett a némileg rendeződő gazdasági kilátások miatt és a gazdaságok, ide értve a magyar gazdaság fokozatos újraindulása miatt. Ez az erősődő trend várhatóan maradni fog egyelőre, viszont hosszabb távon, sok hónap múlva, amikor látszani fog, hogy ugyan rendeződnek a gazdaságok, de a munkanélküliség, számos más gazdasági indikátor (növekvő kamatok, stb.) lassabban fog javulni, a forint ismét gyengülhet. Elemzéseinkben minden esetben euróban denominált (számolt) árakról beszélünk.

AgriTel/AgriMoney/AgriCulture/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.