DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.17. 20:05

Néhány nap és a repcék az utolsó virágjaikat is elhullajtják és igyekeznek minél jobban felhasználni azt a csapadékot, ami éppen most érkezett, persze ahova érkezett. A kártevők idén sem bántak kesztyűs kézzel a növénnyel, a szeles időjárásnak köszönhetően lopva lehetett permetezni majd két héten át, ez utóbbi helyzet most azért javulni fog, kevésbé lesz szeles az időjárás.

EU Rapeseed Crushings Likely to Decline to 9-Year Low in 2020/21

Further setback in the EU rapeseed crop and insufficient Ukrainian export supplies expected to keep share of GM canola imports elevated

The bearish sentiment in the EU rapeseed market – triggered by the severe reductions of rapeseed oil demand from EU biodiesel producers – may be shortlived. Assuming a normalisation of fuel usage in coming weeks and months in line with the lifting of the current restrictions to combat COVID-19, next season’s bullish supply fundamentals are likely to take over. But significant uncertainty both on the supply and the demand side is creating highly volatile market conditions in the near- to medium term.

Az EU repcefeldolgozás volumene várhatóan 9 éves mélypontra fog esni 2020/2021-ben

Az EU repcetermésében várható újabb visszaesés továbbá az elégtelen ukrajnai exportkínálat növelni fogja az génmódosított repce import részarányát.

Az árnyomás az EU repcepiacán – mely alapvetően a EU biodízel kereslet szélsőséges csökkenésének volt köszönhető – várhatóan rövidéletű lesz. Feltételezve, hogy az elkövetkező hetekben normalizálódik az üzemanyagfelhasználás azzal, hogy fokozatosan újraindul a gazdaság a COVID-19 koronavírus okozta sokkot követően, a következő időszak bővülő kínálata várhatóan felül fog kerekedni. De mind a kínálat mind a keresleti oldalon meglévő bizonytalanságok egy igen volatilis (kilengő) piacot vetítenek előre rövid- és középtávon.

Elemzés:

A repce bizonyos szempontból az elmúlt évek sikernövénye volt, hiszen az ára tartósan eltért a többi olajos növényétől és azokban régiókban, így Magyarország nyugatibb fele, ahol viszonylag kedvezőbbek a termelési körülmények és adott a jó technológia, megfelelő jövedelmezőséggel lehetett termeszteni.

A repce esetén el kell határolni a hosszútávot és a rövid- és középtávot.

Idén már megjelenik az a jelenség, amiről 1 éve még csak írtak az elemzők, nevezetesen az, hogy mivel évről-évre rosszabb és rosszabb az uniós repcetermés, köszönhetően az éppen évek óta kedvezőtlen időjárás mellett, hogy a neo-nikotinoidok betiltása miatt túl drága a repce, a biodízel gyárak nem növelik a termelésüket, mert nem annyira jövedelmező már. Erre most csak ráerősített a COVID-19 koronavírus miatti általános kereslet csökkenés a biodízel oldaláról, DE látni kell, hogy ezt ugyan jobban megérezte a repce, mint a többi termény – búza ára pedig alapélelmiszer lévén még növekedni is tudott -, mégsem zuhant be euróban számolva az ára annyira.

Egyben ez azt is jelenti, hogy a gazdaság fokozatos újraindulásával a biodízel oldalról javuló kereslet nagyon jót fog tenni a repce árának, ám ahogyan a fentebbi tanulmányrészlet is írja, annyira azért teljesen nem fog visszaállni és lesz importnyomás Ausztráli és Kanada részéről, tehát ingadozni fognak az árak.

A legfőbb olajos növény a szója, leegyszerűsítve a többi olajos növény ára is azért hozzá viszonyul. Ha a szójával történik valami – gyakran hasonló a helyzet a pálmaolajjal is -, akkor az kihat a többi olajos növényre is. Várhatóan megindulnak a kínai szójavásárlások, hogy Kína teljesítse az USA-val kötött megállapodását, nem utolsó sorban pedig Kína készül a járvány esetleges második körére és igyekszik felduzzasztani készleteit. Ez emelni fogja a szója árát, egyébként a pálmaolajban is vevőként fognak fellépni, ez összességében azt támasztja alá, hogy ingadozás lesz, de felfelé irányuló trendek várhatóak az EU-ban, így Magyarországon is.

AgriTel/OilWorld/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.