DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.21. 21:06

Jóból is megárt a sok tartja a magyar közmondás, a mostani csapadékkal és a hűvös időjárással is lassan így vagyunk, hiszen a búzáknak így az aratáshoz közeledve nem jó már ez a csapadék, a kukoricának jó ugyan, de ott meg a hőösszeg lehetne több. Sajnos azonban az anyatermészet még mindig nem rendelésre hozza az éppen kívánatos időjárást. Egyelőre marad még ez a hűvős, csapadékos időjárás, mintha nem is június volna.

A gabonák piacán inkább csak megerősíteni lehet a korábbi várakozásoknak megfelelő e heti történéseket. Az USDA e havi jelentésében jelezte, hogy a búza globális zárókészleteinek szintje nőni fog – 2020. június 11. , másrészről pedig megérkezett európaszerte az a csapadék – 2020. június 8. , ami nem engedte a várható termés további romlást. Ugyan az Unióban a tavasz folyamán csapadékhiány volt, de az elmúlt két hét folyamatos esőzései nem engedték a mennyiségbeli további csökkenést, addig a fekete-tengeri régióban májusban volt elegendő csapadék, az elmúlt két hétben száraz időjárás optimális körülményeket biztosított és a közeljövőben is érkezni fog csapadék. Eltérő úton, de ennek egyenes következménye az lett, hogy a búza árak nem tudtak nőni, az USDA jelentésével együtt pedig lefelé indult a búza, igaz, csak 6-8 eurót, de ez is számít.

A fentiek szerint a búza ára a Párizsi Árutőzsdén 2020. szeptemberi szállításra szemmel láthatóan is csökkent az elmúlt másfél hétben:

A kukorica szintén hozza a várakozásokat – 2020. május 20. -, a fel nem használt készletek nyomják a világpiacot és egyelőre minden régióban jó termés várható, a búza árával párhuzamosan csökkent a kukorica ára novemberi szállításra a Párizsi Árutőzsdén:

A grafikon csalóka egy kicsit, mert ugyan tény és való, hogy cca. 15 eurót csökkent a kukorica ára európaszerte január óta, de ennél drasztikusabban néz ki a csökkenés mértéke.

A közeljövőben a trendek nem fognak változni, közép- és hosszabbtávon (4-8 hónap) az egyes országok gazdaságainak fokozatos újraindulása lassan javítani fog a gabonák kilátásán. Amennyiben a globális hatással bíró időjárási jelenségek – 2020. június 13. – képesek lesznek arra, hogy továbbfejlődjenek, akkor ez a hamarosan kialakuló mélypontot követő lassú emelkedést katalizálni tudja.

AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.