DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.17. 17:05

A májusi eső aranyat érne, ha tényleg megjönne, de elég szűkmarkúan mérte a természet idáig és egyelőre úgy néz ki, hogy az elkövetkező két hétben sem fogja két kézzel merni a csapadékot a Kárpát-Medencére. Szerencsére ugyan nincsen nagyon meleg, ez az, amiben a mostani tavaszi aszály különbözött az előző évek aszályaitól. Az ország középső, nyugatról-keletre húzódó csíkot leszámítva nem volt érdemi csapadék.

Az időjárás sajnos nem volt kegyes a Kárpát-Medencéhez idén tavasszal, egyelőre úgy tűnik, hogy ez nagyon nem is fog változni.

A lentebbi kép az elmúlt a 2020. május 15-éhez képest mutatja 14 napra visszamenően, hogy az év azonos időszakához képest mennyivel tér el a lehullott csapadékmennyiség a kontinentális Európában (csapadék anomália). Minél sötétebb barna, úgy egyre inkább azt jelenti, hogy az ilyenkor szokásos átlaghoz képest kevesebb csapadék esett le, minél sötétebb zöld, pláne kék, úgy azt jelenti, hogy több csapadék esett le az átlaghoz képest. Fontos, hogy az egészen világos barna azt jelenti – a kép alatti színcsík szerint -, hogy az ilyenkor szokásos csapadék 60-80%-a esett csak le, az pedig gyakran nagy segítség a növényeknek. Rátérve a lentebbi képre jól látszik, hogy Brit-Szigeteken, Belgium-Hollandia és Észak-Nyugat-Németországban vannak olyan területek, ahol nagyon kevés csapadék esett, illetve a Kárpát-Medencében, Magyarországon. Ezeken a területeken azért vannak már kiesések, de Európa többi részén, amik jelentős kalászos és repcetermelők, ide értve az orosz-ukrán régió legnagyobb részét is, rendben vannak csapadékfronton.

Ami ennél azért érdekesebb, hogy egész Európában egy szárazabb két hét következik, ahol pedig idáig sem volt eső, ott azért ez végképp rá fogja nyomni a bélyegét az őszi kalászos és a repcevetésekre.

Az elkövetkező 1 hétben az átlagoshoz képest 1-2 Celsius (a képeken Fahrenheit-fokok vannak megadva) fokkal melegebb lesz az ilyenkor szokásoshoz képest a sárgával illetve narancssárgával jelzett területeken, de a szürkével illetve kékkel jelzett területeken átlagos illetve hűvősebb időjárás várható, ami azért kímélő a búzának és a repcének.

A 14 napos hőmérsékleti anomália szerint pedig átlagos hőmérséklet várható.

Egyelőre Oroszország sem vezette be az exportkorlátozást, melyet arra az esetre ígért be, ha nem javulna az új termés kilátása úgy, hogy mindeközben elérné az export azt a volument, melyet előre meghatározott (7 millió tonna). Mivel hírét sem lehet olvasni ennek, ez is megerősíti azt, hogy elegendő csapadék érkezett az elmúlt 1-2 hétben illetve elegendő fog érkezni. Ugyan még lehet gond a búzával június-júliusban, hiszen Ukrajna egy részén, Oroszország pedig nagyobbik részén a búzákat július végén és augusztusban aratják (a tavaszi búzákat pedig gyakran szeptemberben), de jelen állás szerint rendben vannak.

Összegzésképpen elmondható, hogy a kontinentális Európai cca. csupán 20%-án vannak gondok az őszi kalászosokkal, mindenhova jött valamennyi eső, ezért az árak maradtak a technikai sávban a Párizsi Árutőzsdén, jól látható, hogy 1.) az aszályok illetve 2.) a járvány okozta felvásárlási időszak alatt a búza képes volt árnövekedést produkálni (szemben a többi növénnyel), ezt a magyar piac is lekövette, de az időjárás általános enyhülésével a búza ára nem nőtt tovább és technikai mozgást végez már jó ideje a szeptemberi szállításra:

A korábbiak szerint – 2020. május 10. – a búza ára a technikai sáv alsó felében marad, várhatóan az elkövetkező hetek szárazabb időjárásának és a gazdaság fokozatos újraindulásának köszönhetően a technikai sáv felső végébe fog mozogni, azaz 4-5-6 eurót fog emelkedni tonnánkként Nyugaton, várhatóan ezt a magyar piac is le fogja követni. Fontos, hogy a fenti árakat trendként kell tekinteni, azaz minden minőség így mozog majd, a fenti búza nyugat-európai szállítási paritás és a leggyengébb minőségű étkezési búzát (220-76-11) takarja. A többi minőség ehhez képest emelkedik Nyugaton, ugyanígy Magyarországon is.

A hosszabbtávra később külön fogunk kitérni, előzetesen azonban elmondható, hogy a gazdaság újraindulása minden terménynek, így a búzának is jót fog tenni, viszont mivel kukoricában – feltételezve az átlagos időjárást a fő termelő régiókban – megmarad a kínálati piac, a nagy elemző házak szerint ez fogni fogja a búza árát is, helyettesítő termékek lévén a takarmánypiacon. A nyári időjáráson lesz most a hangsúly, mivel a gazdasági kilábalás már adott a terménypiacon.

AgriTel/WorldAgWeather/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.