DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.01.14. 23:01

Január közepe van, a terménypiac megindult Nyugat-Európában már több, mint egy hete - vagy talán le sem állt - és kérdések sokasága vetődik fel az agrárvállalkozások döntéshozóiban, hogy melyik terménnyel merre volna célszerű elindulni. Az USDA - az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium - január havi jelentésében fontos számokat közölt, különösen a számunkra is fontos olajos növényekről, úgymint a repcéről és a napraforgóról.

CHICAGO, Jan 12 (Reuters) – The U.S. government expects the country’s soybean exports to drop for the first time in five years as bumper crops in South America pose a stiff challenge for U.S. shipments abroad.

The drop is bad news for U.S. farmers struggling with low prices and record stocks of the oilseed as Argentina and Brazil.

U.S. oilseed production for 2017/18 is estimated at 131.3 million tons, down 0.9 million from last month. Smaller soybean, peanut, and cottonseed crops are partly offset by increases for canola and sunflowerseed.

Global oilseed ending stocks are projected at 111.2 million tons, up 0.4 million mainly on higher soybean stocks for Brazil and the United States and higher rapeseed stocks for Australia. Partly offsetting are lower soybean stocks for Argentina and sunflowerseed stocks for the EU.

Chicago, Január 12. (Reuters) – Az Amerikai Kormány becslése szerint 5 év utána először fog csökkenni a szójaexport, mivel a komoly dél-amerikai termés szintén piacot keres magának.

Az esés rossz hír az amerikai farmereknek, akik küzdeni fognak az alacsony árakkal és a rekordmagas olajosnövény készletekkel.

Az amerikai olajos növény termelés a 2017/18-as évre 131,3 millió tonna, ami 0,9 millió tonnával magasabb az előző hónaphoz képest. A kisebb szója, mogyoró és gyapottmag termést ellensúlyozza a magasabb repce és napraforgótermés.

Az olajos növények aggregát globális zárókészlete 111,2 millió tonna, mely 0,4 millió tonnával magasabb az előző havinál, mely javarészt a brazil és az amerikai szójakészletek és az ausztrál repcekészletek növekedésének köszönhetőek. Részben ellensúlyozza az alacsonyabb argentin szója és uniós napraforgó készleteket.

Elemzés:

Az amerikai exportvolumen csökkenése egy olyan időben, amikor elég magasak a készletek a világon szójából azt jelenti, hogy érdemi áremelkedésre nem számíthatunk középtávon sem (2-4 hónap), mivel verseny van a világpiacon. Még akkor sem, ha igen jelentős a kereslet, főként Kína részéről.

A fentebbi cikkrészletekből is látható, hogy szinte minden régióban egy kicsit jobb lett a repce és a napraforgó termés. A sok kicsi pont annyira elég, hogy egyelőre ne legyen képes arra sem a repce, sem a napraforgó, hogy érdemben el tudjon térni az irányadó szójához képest az ára felfelé. A repce csak akkor tudna elmozdulni, ha tavasszal gond ütné fel a fejét sok helyen, de ez nyilván a jövő. A napraforgóban nagyobbak esélyek, mivel alacsonyak  a várható felhasználásarányos készletek, de ez sem most fog kiütközni.

A La Nina okozott és még fog is okozni kiesést az olajos növények termelésében. Elsősorban Argentínában a melegebb és aszályosabb időjárás miatt (ez szinte mindig együtt jár a kukoricatermés csökkenésével is, akárcsak Magyarországon), másodsorban a több eső miatt kiesés lesz a pálmaolajban is. De ezek a kiesések egyre jobban látszanak, hogy nem lesznek képesek ellensúlyozni az előző évi termést és az ismét növekvő készleteket – 2017. december 17. . A kínálati oldal már látható, nagy változás nem tud már lenni innen, a keresleti oldalon pedig csak a kőolaj ár emelkedésében lehet bizakodni, de ennek hatása is korlátozott (persze annál inkább a műtrágya árakban vagy az üzemanyagban – 2018. január 1. ).

A globális olajos növény készletek rendkívül magasak, az értékesítési év végére el fogja kerülni a 110 millió tonnát, ami nem csak abszolút értékben rekord, de felhasználásarányosan is egy rendkívül magas szám. Ez nem fogja engedni, hogy a szója ára érdemben nőjön, technikai mozgást fog csak engedni – azaz +- 20-30 cent/véka a chicagói tőzsdén) a most a napokban kialakuló árak körül. A szója, mint a legmeghatározóbb olajos növény, keretet, felső plafont ad a többi olajos növénynek is.

A búza esetében a helyzet és körülmények változatlanok a két héttel ezelőttihez képest – 2017. december 31. -, azaz a roppant magas készletek tartósan nyomni fogják a piacot. A korábbi ún. vagylagos szerződések adták a legjobb lehetőséget egy-másfél hete.

A kukorica továbbra is a legbiztatóbb a többi növényhez képest. A világpiacon is lehet majd számítani a korábban írtak miatt növekedésre – 2017. november 19. , a magyarországi pótlólagos kereslet pedig ismét fogja hallatni hangját.

 

Agriculture.com/AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.