DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2018.11.03. 11:11

Az árpa ez elmúlt évek mellőzött növénye, legalábbis ami az árakat illeti, hiszen mindig is egy fix vetésterülettel rendelkezett Magyarországon. Előnye, hogy egyszerű termesztéstechnológiával, relatíve olcsón termelhető, kevésbé kockázatos az időjárás miatt, habár ez az ősz ezt éppen megcáfolja.

Az árpáról ritkán szükséges írni, mivel 80-90%-ban osztja a többi kalászos sorsát, azokkal szorosan együtt mozog. Azonban az idén már tavasszal érzékelhető volt – 2018. április 14. ; 2018. április 23. -, hogy az árpában lesznek lehetőségek. Az ok viszonylag egyszerű volt, annyira alacsony volt az árpa ára az utóbbi években, hogy globális szinten csökkent a vetésterület, ennek pedig a következményeit már a nyáron, illetve most ősszel lehetett látni.

2018. szeptember 16-a környékén jelent meg az első minőségi árugrás a nemzetközi piacokon, az akkori 210 dollár/tonnás fekete-tengeri FOB ár (hajóba rakott ár) mára 237 dollárra emelkedett, ez pedig cca. 7500 forintos emelkedés egy hónap alatt (mivel a paritás fix, ez az emelkedés itthon is megjelent).

Jelenleg a fekete-tengeri árpa (orosz-ukrán) drágább, mint Nyugat-Európában valamelyik folyón hajóba rakva. A nyugati folyami hajóba rakott árak 205 euró/tonna körül vannak, amiből még ha levesszük a folyami szállítási költségeket is magyar paritásra – előbb vagy utóbb azért hajózható lesz a Duna -, akkor is 60 ezer forint feletti hajóba rakott áraknak kell lenniük itthon, eddig el lehet menni az alkuban.

Ami biztos, hogy akinek még van raktáron árpája, a tél folyamán biztosan fog tudni egyedi ügyleteket kötni, amikor éppen valakinek nagyon hiányzik egy tétel és ezért jó árat hajlandó adni.

A másik oldal, az új árpa helyzete hasonló lesz legalább tavaszig, de erről azért nehéz most beszélni, mert az árpa vetések Európa-szerte nincsenek jó állapotban. Az árpa felára tartósan magas lesz a búzákhoz képest.

 

AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.