DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.07. 22:06

A magyarországi repcéket is megviselte az időjárás, noha az utóbbi hetek időjárása kímélő volt és egyelőre marad is az enyhe, időnként csapadékos időjárás. A napraforgók több mint jó állapotban vannak, habár nekik a jelenlegi klíma nem a legoptimálisabb. A repce aratás 3 hét múlva kezdődik, egyes mennyiségek már jó ideje le vannak kötve, hogy merre megy a piac még kérdéses.

Confirmation of additional Chinese purchases of US soybeans came as a surprise (although the quantity was relatively small at 132 Thd T) yesterday, following earlier remarks from Beijing to make a pause in purchases of US agricultural commodities.


We doubt that the recovery in soybean futures can continue, unless US weather and growing conditions deteriorate or other bullish factors
emerge.

Palm oil was the price leader upward during the past two weeks. But additional price strength may run into resistance unless new bullish factors emerge.

Tegnap újabb kínai szójavásárlások az Egyesült Államokból meglepetésként érték a piacot (noha a mennyiség meglehetősen kicsi, csak 132 ezer tonna), különösen, hogy jelzések jöttek Pekingből, hogy központilag megállították az amerikai mezőgazdasági termékek vásárlását .

Kétségeink vannak, hogy a szójabab árának a növekedése folytatódhat, hacsak az időjárásban és a vegetációs időszak egyéb feltételeiben negatív változás nem áll be vagy egyéb árnövelő tényező nem tűnik fel.

A pálmaolaj indította el az árnövekedést az elmúlt két hétben. De egyelőre további árnövekedésnek nincsen esélye, ha újabb árnövelő tényező fel nem tűnik.

Elemzés:

Az olajos növények piacán legmeghatározóbb tényező most és az elmúlt hetekben, hogy lassan és fokozatosan el kezdett újra indulni az élet, így az egyes országok gazdaságai fokozatosan több növényi olajat fogyasztanak, legyen az élelmiszeripari vagy biodízel alapanyag – 2020. május 10. Ez elsőként azt a pálmaolajat érte el, aminek az ára a legnagyobbat csökkent a járvánnyal párhuzamosan, így a visszapattanásban is az első volt. Egyébként a pálmaolaj készletek a járványt megelőzően nagyon alacsonyak voltak, akkoriban kifejezetten a legfőbb indikátora volt annak, hogy az olajosok szép jövő elé néznek, de a járvány ezt részben és a itt a hangsúly a részben szón van, eltörölte (a pálmaolaj készletek továbbra sem magasak). A pálmaolaj árnövekedése generálta tavaly ősszel és év elején a repcén keresztül is mind az ipari mind a magas olajsavas napraforgó árának növekedését – 2020. január 6. Ehhez szükség volt arra, hogy 1.) a pálmaolaj ára nagyot emelkedjen és 2.) a repcével is baj legyen. Ugyan itt még nem járunk, de ha hoszabbtávon (4-6 hónap) folytatódna a trend, az a napraforgót ismét kimozdíthatná.

Rátérve a másik tényezőre, a szójára, mint a leghangsúlyosabb olajos növényre, egyrészről éppen szerencse köszöntött rá, hiszen annak ellenére, hogy egyfajta gazdasági hidegháború zajlik az USA és Kína között, Kína mégis el kezdett szóját vásárolni az utóbbi hetekben, napokban és a híresztelések ellenére sem hagyott fel a vásárlással. Persze ezt nem ok nélkül teszi, az ország mindig is úgy műkődött, hogy óriási készleteket tart fenn, legyen az búza, kukorica vagy éppen szója – melyek egyébként ott szerepelnek a globális készletek számaiban, de nem elérhetőek a világpiac számára -, teszi azt többek között azért is, mert most 1.) relatíve olcsó a szója, 2.) biztos, ami biztos, legyenek tele a raktárai, sosem lehet tudni, hogy mikor mérgesedik el a helyzet, 3.) mégiscsak van egy USA-Kína megállapodás, hogy venni kell az amerikai mezőgazdasági termékeket, 4.) nem utolsó sorban pedig az időjárás bizonytalanná válhat (erre majd cikkben térünk ki) és akkor venni drágább szóját, nem volna túl bölcs. Nem utolsó sorban Kína még uniós repce olajat is vásárolt – 2020. május 25.

Summa-summarum, a fokozatos gazdasági újraindulás következményeinek köszönhetően a repce lassú trendszerű emelkedése is folytatódott, noha még 15 euróval elmarad az januári csúcshoz képest:

Sajnos a forint erősödése a forintban számolt árakat erodálta. Visszaesésre nem kell számítani, legfeljebb technikai mozgás.

Fontos, hogy a fenti tényezők mind a keresleti oldalon jelentek meg, a kínálati oldal jelenleg adott az olajosoknál, kérdés, hogy mi jön ezután, hiszen a fentebbi cikkek is arról írnak, hogy amennyiben új tényező merül föl, akkor lehet változás. Különösen, hogy az olajos növények piacán a növényi olajok 2/3-át adó szójaolaj és pálmaolaj elérte saját ellenállási pontját, a szója esetén van kínálat hiszen 2-3 hónapon át részben nem lett felhasználva, ott van a raktárban, a pálmaolajnak iparági szakértők szerint a kőolaj ár (gázolaj) szab felső határt. Ezek pedig azért gátat szabnak egyelőre mind a repcének, mind napraforgónak. Kínálati oldalon új tényző ilyen időkben pedig alapvetően csak az időjárás lehet.

AgriTel/OilWorld/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.