DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.05.25. 19:05

A repcék eléggé megsínylették az elmúlt két hónap aszályos időjárását mind Nyugat-Európában, mind Közép-Európában, az elmúlt időszak kisebb esői megelőzték, hogy tovább romoljon a helyzet. Különösen nagy volt a veszteség azokon a területeken Európában, ahol tényleg nem volt meg az a minimális csapadék sem és ez csak fokozta a károkat.

Vegetable oil prices have recovered on account of improved commercial demand and some spill-over strength from rising crude
mineral oil prices, coupled with ideas that biodiesel demand is improving.

Rapeseed prices have increased in Europe. On the Matif rapeseed closed EUR 4 higher at EUR 374 for August, a 3-month high. Last week we highlighted the deteriorated rapeseed supply outlook in the European Union and pointed to the need of unusually high rapeseed & canola imports in the next 12 months.

Exports of rapeseed oil are expected to increase sharply in Apr/June, promoted by large Chinese purchases and weak demand from European biodiesel producers.

A növényi olajok árai nőttek köszönhetően a javuló keresletnek és a kőolaj árnövekedés közvetett hatásának, nem utolsósorban pedig annak, hogy a biodízel kereslet is javulóban van.

A repce ára nőtt Európában. A Párizsi Árutőzsdén (MATIF) 4 euróval magasabb áron zárt augusztusra, mely 3 hónapos rekord. Az előző héten jeleztük, hogy az Unió repcekínálata, a vetések rossz állapotban vannak és rámutattuk, hogy jelentős repceimportra lesz szükség az elkövetkező 12 hónapban.

Mivel a biodízel kereslet nagyon lanyha volt az Európai Unióban, repceolaj export április-júniusi időszakban várhatóan jelentősen nőni fog köszönhetően a kínai keresletnek.

Elemzés:

A fentebbi cikkrészletek jól megerősítik azt az általános megközelítést – 2020. május 6. -, hogy az egyes országok gazdaságainak újraindításával a terménypiacok előnyösebb helyzetbe kerülnek – nyilván hasonló a turizmusban és egyes ipari szektorokban egész egyszerűen elképzelhetetlen -, fokozottan igaz ez az olyan ipari felhasználású terményekre, mint a repce.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minden év egyedi, habár mindig próbálnak a piaci elemzők analóg, de legalább hasonló éveket, időszakokat találni, de mindig van olyan új fejlemény, melyre korábban nem volt példa. Számított-e bárki olyanra a repcepiacon, hogy az az Európai Unió, ami évek óta importra szorul repcéből, hogy teljesíteni tudja a biodízel bekeverési arányt, exportálni fog jelentős mennyiségű repceolajat? Valószínűleg senki, márpedig ezt történt és ez fog történni.

Mivel az uniós repcefeldolgozók portékájára, a repceolajra megcsappant a kereslet, és az a Kína, aminek szüksége lesz növényi olajra és éppen most az USA-val fennálló feszültségei miatt nem rohant szójaolajjal helyettesíteni növényi olaj igényét – egyébként is van kereslet Kínából a részben GMO mentes európai repceolajra és repcére -, hát vásárolt onnan, ahol éppen jó áron lehetett vásárolni: az Európai Unióból. A mennyiség, amit április-június folyamán fognak elszállítani hozzávetőlegesen 400 ezer tonnányi repcemagnak felel meg, ami egyrészről nem sok, másrészről viszont sok ha úgy nézzük, hogy ez a mennyiség egyszer és mindenkorra eltűnik az Unió belső piacáról. Tehát nem lesz olyan, mint a kukorica esetén az USA-ban és néhány más országban, hogy az etanolnak fel nem dolgozott kukorica tartósan ott marad a mérlegben emelve a készleteket.

Látszik, hogy a repce ára (lentebb augusztusi szállításra) az újraindulással lassan-lassan rendeződik, ugyan elmarad még a korábbi csúcstól, a tendencia javuló:

Mindezek mellett továbbra is igaz az, hogy az uniós repcetermés nem lesz túl jó és az importforrások sem lesznek túl ellátottak – 2020. április 26. Az újraindulás ütemétől fog függeni – ide értve a járvány esetleges második hullámát is -, hogy milyen ütemben és mértékben rendeződik a repce ára az Unión belül.

OilWorld/AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.