DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.08. 00:06

Az éjszaka folyamán megérkező eső ha nem is változtatott meg mindent, de feltette a pontot az i betűre azzal, hogy a hűvős május során érkező nem túl sok csapadék után most számottevő csapadék érkezett az ország legtöbb részébe. Forróság (33 celsius fok fölötti nappali csúcshőmérséklet több egymást követő napon) már nem lesz júniusban, így romlás nem várható a búzában.

Key world wheat supply metric to hit tightest in 8 years – UN FAO

World wheat supplies held in exporting countries, a key influence on prices, will reach their tightest in eight years, the United Nations food agency said – contrasting with a “generally comfortable” outlook for grain stocks overall.

Agrimoney – Commodities – Key world wheat supply metric to hit tightest in 8 years – UN FAO

Az ENSZ szakosított szervezete, a FAO szerint a búza globális készletszintje 8 éves mélypontra süllyedt

Az exportőr országok globális búzakínálat mennyisége, az egyik legfontosabb ártényző, 8 éves mélypontra zuhant, jelentette az ENSZ ügynöksége – szemben azzal az általában tett megállapításával, hogy a gabonák aggregát készletszintje „általában kényelmes” szinten van.

‘Eight-year low’

However, the agency added that nearly half of these stocks were expected to be held in China – whose supplies, being unavailable to the world market, are less important for global pricing.

‘Nyolc éves mélypont’

Habár az ügynökség azt is hozzátette, hogy ezeknek a készleteknek közel a fele Kínában van, mely kínálat praktikusan nem elérhető a világpiac számára és kevésbé fontos ármeghatározó tényező.

Elemzés:

A gabonák piacára is rányomta a bélyegét a járány okozta kiesés, ami különösen fontos, hogy komoly kukorica készletek maradtak felhasználhatatlanul, ami hozzáadódik az egyébként korábban igencsak szűkös készletekhez – ez korábban a legígéretesebb növénynek hozta ki már késő tavaszra a kukoricát -, nem utolsó sorban pedig igen jelentős vetésterület növekedés várható a világ legnagyobb kukoricatermelőjénél, az Egyesült Államoknál. A ENSZ-FAO jelentésének értékelése megjelent a magyar sajtóban is, de sajnos eléggé félreértelmeze. A FAO jelentésének csak azon eleme jelent meg, hogy mélyponton vannak a terményárak és mintha ez tartós jelenség lenne, miközben ez csupán kiragadott példa, főként, hogy a járvány okozta kereslet csökkenésre reflektált csak. De nem került kiemelésre az, hogy a globális búzakészletek 8 éves mélypontra süllyedtek és egyébként itt is igaz, hogy sok készlet van Kínában, ami nem elérhető a világpiac számára. Megjegyzi a jelentés, hogy ugyan a gabonák aggregát (búza, kukorica, rizs, árpa, stb.) készletszintje magas (kényelmes szót használja), de ennek közel fele szintén Kínában van, ami nem elérhető a világpiac számára. A kínai tényezőt úgy kell számolni, hogy a helyi kínai fogyasztást kell arányosítani a globális fogyasztáshoz, majd ugyanezt a készletekkel és akkor kijön, hogy azért nem is olyan magasak a készletek.

Pontosan erre alapozta az angol nyelvű szaksajtó is néhány hónapja, hogy a gabonák előtt fényes jövő áll. Noha most van nem kevés föltorlódott készlet, de ezt egy a járvány utána újra pályára álló világgazdaság szépen elnőné, még a rekord USA termést is hosszabb távon.

El is jutottunk oda, hogy az egyik legfőbb tényező, hogyan is állnak újra pályára az egyes országok gazdaságai. Egyelőre úgy néz ki, hogy ebben a mérlegben az látszik, hogy továbbra sincsen érdemi esély arra rövidtávon és középtávon – egy tényező van függőben, erről külön írunk majd -, hogy a búza ára feljebb mozduljon az Unióban, így Magyarországon sincsen. Különösen, hogy megjött az eső Magyarországon is, az elmúlt hetek csapadékos időjárása sem engedte tovább romlani a helyzetet, közepes és gyenge közepes termés várható a magyar régiókban.

Globálisan a kukorica is fogja a búza piacát. Egyébként az abszolút mélypontot elérő, egyébként a világpiacon is irányadó chicagói kukorica ár is elmozdult felfelé, még ha minimálisan is:

Ami fontos, hogy egyelőre úgy néz ki, hogy az Unióban lesz egy közepes és/vagy erős közepes termés várható az Unióban, mivel Unió szerte megjön az eső illetve néhány kivételtől eltekintve volt csapadék és ami ennél sokkal fontosabb, hogy lesz csapadék a 14 napos csapadék anomália szerint:

Ugyan kevés csapadék várható a fekete-tengeri régióban a 14 napos csapadék anomália szerint:

De az elmúlt 30 napban azért volt azért csapadék sok helyen az ilyenkor szokásosnál sokkal több is (sötét zölddel és kékkel), mely jórészt ellensúlyozni tudta az áprilisi csapadékszegény időjárást:

Konklúzióként elmondható, hogy a jelenlegi tényezők szerint a búza árában egyelőre nem várható elmozdulás felfelé, marad az a technikai mozgás, ami hetek óta jellemzi a búza euróban jegyzett árát (forintban óhatatlanul kedvezőtlentebb a forint erősödése miatt). A fekete-tengeri régióban lesz exportkínálat, ez részben meg fog jelenni az Unióban, részben ugyanazokon a piacokon, ahova az Unióba is szállít, emiatt nem várható érdemi elmozdulás.

WorldAgWeather/AgriMoney/


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.