DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.11. 21:06

A magyar búzákkal sem volt túl kegyes az idei időjárás, de sokfelé a világban sem különbözött az "elbánás". Látszik, hogy a búzáknak jót tett a megérkezett eső, ugyan sok kistérségben nem is esett igazán sok csapadék, különösen, hogy van ahol egyáltalán nem esett csapadék. Úgy néz ki, hogy forróság már nem tudja rontani a magyar búza állapotát, mivel nem lesz már forróság.

CHICAGO, June 11 (Reuters) – Chicago wheat futures slid on Thursday after the U.S. Department of Agriculture estimated global stocks were at a record in its monthly supply and demand report, traders said.

Soybean futures were near unchanged as the USDA lowered export expectations, even after recent purchases from China supported prices. Corn advanced as the USDA reported better than expected demand for corn-based ethanol.

Higher global wheat supplies weighed on the market, while global usage lowered only fractionally. The agency raised world ending stocks to a record high 316.1 million tonnes.

Leading Russian consultancies revised forecasts for this year’s Russian wheat harvest, tempering concern about the effects of a dry spring.

Chicao, június 11. (Reuters) – A chicagói búza határidős jegyzése csökkent csütörtökön miután az USDA havi jelentésében a globális búzakészletekről úgy nyilatkozott, hogy azok rekord szinten fognak állni.

A szójabab határidős árak közel változatlanul maradtak mivel az USDA csökkentette az export várakozásokat, még azután is, hogy megindultak a vásárlások Kínából. A kukorica helyzete javult, mivel az USDA szerint erősebb a kereslet a kukorica alapú etanolra, mint azt korábban a piac várta.

A nagyobb búzakínálat híre uralta a piacot, mindeközben a globális fogyasztás is némileg csökkent. Az ügynökség rekordszintre, 316,1 millió tonnára növelte a búza várható zárókészletének volumenét.

Elemzés:

Az USDA – az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma – havi jelentésében megerősítette azokat a várakozásokat – 2020. június 8. , hogy a többek között a kontinentális Európának (Unió + a fekete-tengeri régió) sikerült elkerülnie, hogy egy kifejezetten rossz termés legyen, köszönhetően főként annak, hogy a tavaszi aszályt követően jobbára érkezett csapadék mindenhova, van ahova több és nem utolsósorban nem volt hőség az elmúlt hetekben.

Az egyébként legmértékadóbb orosz elemzőcég szerint kifejezetten jó búzatermés várható Oroszországban. Kifejezetten a májusi esőknek volt köszönhető. A SovEcon elemezőcég szerint, ha nem jött volna meg az eső, akkor katasztrófa lett volna. Egyébként ha nem rendeződik a helyzet májusban, Oroszország korlátozta volna a búzakivitelt.

Az már látszott az elmúlt hetekben, hogy a búza ára nem tud nőni és az is látható volt, hogy a technikai sáv alsó felében gyakrabban lesz – 2020. június 8. , mivel az Unióban jött némi csapadék és még várható is, a fekete-tengeri régióban pedig ugyan most egy csapadékszegényebb időszak jön 1-2 hétre, de májusban érkezett jócskán csapadék.

Ennek az lesz a következménye, hogy masszívan a technikai sáv alsó végéhez fog tapadni a búza ára egyelőre, (a +/- 10 eurós sávnak amúgy is már az alsó felében volt), innen még jó pár euró van lefelé és ahogyan halad az idő nehézkesebb lesz az értékesítés. Ez a csökkenés gyorsan meg fog jelenni a magyar piacon is.

A lentebbi grafikonon is látszik – Párizsi Árutőzsdén a szeptemberi búza jegyzése -, hogy az utóbbi időszakban gyakrabban volt a sáv alsó felében:

Reuters/AgriCulture/AgriTel/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.