DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.07.27. 00:07

Az elmúlt két napban leeső csapadék nem segített a még kinnlévő búzáknak, noha igaz, hogy már csak nagyon kis területek maradtak kinn. Összességében köszönhetően a megváltozott május végi időjárásnak regionálisan eltérően, de közepes, erős közepes termés lett a vége, ami azért lényegesen jobb, mint ahogyan május elején kinézett. A kukoricák kíváló állapotban vannak a meg-megérkező csapadéknak és a viszonylag enyhe hőmérsékletnek.

Ukraine’s July wheat stocks hit 10-year low on record exports in 2019/20

Ukraine has entered the new 2020/21 marketing season with wheat stocks at a 10-year low of 1.8 million mt after the record export pace of 2019/20 drained inventories, data released Friday by the State Statistics Service of Ukraine showed.

Ukrajna júliusi búzakészleteinek nagysága 10 éves mélypontra süllyedtek a rekord méretű 2019/2020-as rekord exportnak köszönhetően.

Ukrajna úgy lépett be a 2020/21-es értékesítési évbe, hogy készletei 10 éves mélypontra, 1,8 millió tonnás szintre csökkentek a 2019/20-as értékesítési év a készleteket megcsappantó rekord exportját követően, jelentette be pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

×

LONDON, ENGLAND — The 2021 global wheat carryover was forecast at 288 million tonnes by the International Grains Council in data issued July 23. The forecast is down 2 million tonnes from June but is still 12 million tonnes, or 4%, larger than the 2020 carryover, estimated at 276 million tonnes. The carryover was smaller still in 2019 — 261 million tonnes. At 288 million tonnes, the carryover would be a record high. World wheat production in 2020-21 was forecast at 762 million tonnes, down 6 million tonnes from June and on par with production in 2019-20. Production forecasts were lowered from June for the United States, the European Union and Russia.

LONDON, ANGLIA – A Nemzetközi Gabonatanács július 23-ai, a 2021-es búza átmenő készletének előrejelzésére 288 millió tonnát tett közzé. Ez 2 millió tonnával alacsonyabb a júniusihoz képest, de még mindig 12 millió tonnával, 0,4%-kal magasabb, mint a 2020-as 276 millió tonna. A 2019-es átmenő készlet szintén alacsonyabb volt a maga 261 millió tonnájával. A 288 millió tonnás átmenő készlet rekordnak minősül. A 2020-21-es globális búzatermést 762 millió tonnára becsli az IGC, 6 millió tonnával alacsonyabbra, mint 2019-20-ban. A termelés kiesés javarészt a júniusi becsléshez képest az USA-ban, az Európai Unióban és Oroszországban történt.

Elemzés:

Az IGC – Nemzetközi Gabonatanács – lényegében megerősíti az USDA júliusi becslését – 2020. július 13. , azaz a globális búzatermésben kiesés van a korábbi várakozásokhoz képest. Ha jobban megnézzük mindkét elemzést, ahogyan a fentebbi angol nyelvű cikkrészletet is, néhány fontos elem kiolvasható belőle:

  • továbbra is rekordkészletek lesznek, de ezen készletek egy jelentős része Kínában van, a piac számára nem hozzáférhető helyen, ezért ha a Kínától statisztikailag megtisztított számokat nézzük, a várható átmenő készletek már nem is olyan magasak.

  • a felhasználási oldalon nem volt változás, sőt, azért inkább erőteljesebb felhasználásra vár a piac, így ez a mostani, marginálisnak tűnő csökkenés a júniusi becsléshez képest is számít

Így összességében az történt, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján nőttek az árak, mind a Chicagói Tőzsdén, mind a Párizsi árutőzsdén.

VISZONT.

Ha rápillantunk a Párizsi Árutőzsde szeptemberi szállítású búzajegyzésének grafikonára, akkor tény és való, hogy lehet látni egy cca. 6 eurós csökkenést, ami inkább az euró dollárral szembeni erősödésének tudható be, ahogyan az olajosoknál is, hiszen a világpiacon nőtt a dollárban jegyzett búza ára is, de gyakorlatilag pénteken nap végére már csak cca. 1 euróval alacsonyabb az. A hazai ez a csökkenés gyakorlatilag azonnal megjelent minden minőségű kategóriában a búza piacon, elviekben ennek a gyors visszarendeződésnek ugyanilyen gyorsan kellene megjelennie ismét, egyébként ezek pedig csak technikai mozgások.

Búza jegyzési ára a Párizsi Árutőzsdén szeptemberi szállításra:

Ha valami oknál fogva ez mégsem ilyen gyorsan történne meg, a búzapiacon továbbra is fennáll a korábbiak szerint, hogy jók a hosszabb távú kilátások. A búza ára ukrajnai kikötőkben július 1-je óta emelkedik, mely összhangban van a helyi nagy elemzőcégek korábbi véleményével (198 dollárról 210 dollárra emelkedett 2 hét alatt:

A nemzetközi első elemzések szerint egyelőre a kukoricában nem várható érdemi változás. A hosszabb távra a korábbiak az érvényesek, augusztus folyamán részletesen írunk a kukorica piaci kilátásairól.

APK-Inform/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.