DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.08.10. 21:08

Szabadságolási időszakba fordult a világ, már nemcsak az őszi vetések, de a tavaszi vetésű kalászosok is - már ami maradt belőle a tavaszi aszályt követően - betakarításra kerültek, a tarlók rendben, a magyar agrárium is pihenését tölti. Ám 2 hét múlva újra indul a verkli, legyen az repce vagy éppen napraforgó és készülni kell fejben az őszre minden tekintetben. A szabadságolási időszak mellett a világban azért zajlanak a folyamatok.

Corn falls 7% over July

“Corn remains mixed between a large world supply, particularly with the expected production in the US and Ukraine, and fears in France,” it said. “The slight rebound in Chicago corn prices on Friday does not erase a 7% drop over July.”

A kukorica 7%-ot esett júliusban

„A kukorica globális kínálata továbbra is vegyes képet mutat, különösen, hogy a várható termés jó lesz az USA-ban és Ukrajnában, ámde kockázatok vannak Franciaországban,” nyilatkozta az elemző. „A marginális növekmény pénteken nem volt képes ellensúlyozni a 7%-os júliusi csökkenést.”

Dry conditions in France

“Weather forecasts in France point to a continuation of hot temperatures and water deficit, which will accentuate fears about the upcoming corn and beet harvests. Concerns about future rapeseed sowings will also quickly come to the market if the weather does not change.”

The London Financial Times reports domestic corn prices have surged in part due to a 90% plunge in government stockpiles in recent years as China has tried to reduce the role of the state in the buying and selling of the corn crop.

Some analysts believe that at the current rate China’s government corn reserves may run out as soon as the end of this month.

Aszály Franciaországban

„Az időjárási előrejelzések szerint Franciaországban marad a forró és csapadékszegény időjárás, ami csak növeli a kockázatot a kukoricában és a cukorrépában. Ha marad ez az időjárás a probléma gyorsan át fog terjedni a repcére is a közelgő vetési időszak miatt.”

A Londoni Financial Times jelentése szerint a (július végi) kukorica árnövekedés annak volt betudható, hogy a kínai központi készletek 90%-kal csökkentek, ez jórészt annak a kínai kormányzati politikának köszönhető, melynek célja az volt, hogy csökkentse az állam szerepét a kukoricapiacon.

Néhány elemző szerint, ha a jelenlegi ütem folytatódik, a kínai kormányzati készletek a hónap végére kifuthatnak.

Improving yields in Russia as their harvest progresses is adding another bearish element to the wheat complex. We are already seeing aggressive exports out of the Black Sea region, and I think that will continue well into the fall.

The Russian government is set to establish export quotas in October, and exporters are eager to move as much wheat as possible before those quotas are announced.

An estimate calling for a record Canadian wheat crop, rising forecasts for Russia’s harvest, improving conditions in Australia and good early signs for the U.S. spring wheat harvest were underscoring ample global supplies.

„You’ve got four major countries in which wheat crop forecasts are being upgraded,” said Nathan Cordier of consultancy Agritel.

A betakarítással javuló orosz terméshozamok újabb tényezőként jelentek meg a búza világpiacán. Már idáig is tanúi lehettünk az agresszív fekete-tengeri exportnak és azt gondolom, hogy ez késő őszig fenn fog maradni.

Az orosz kormány mérlegeli az exportkvóták bevezetését októbertől, és az exportőrök mindent megtesznek azért, hogy minél több búzát exportáljanak még azelőtt, hogy a kvótákat bejelentenék.

Becslések szerint rekord termés várható búzából Kanadában, némileg javul a helyzet Oroszországban, jók a kilátások Ausztráliában és az amerikai tavaszi búzavetések állapota is mind hozzájárul ahhoz, hogy a bőséges kínálat legyen búzából.

„Van a négy fő exportőr ország, ahol az előrejelzések szerint a várható termésekre vonatkozó becslések javultak,” mondta Nathan Cordier, a Agritel elemző cégtől.

Elemzés:

Nem lehet nem azzal indítani egy-egy elemzést félévente legalább egyszer, hogy minden év egyedi. A hosszabb távú trendek nem változtak, rövid- és középtávon (1-3 hónap) némi mozgás várható néhány közelmúltbeli fejlemény miatt.

Az időjárás az idei évet is egyedivé tette mind Európában, mind a világban. Ilyen különös évünk régen nem volt már a Kárpát-Medencében, mivel aszályos tavaszunk volt sok már, de azokhoz mindig az átlagoshoz képest sokkal magasabb hőmérséklet kapcsolódott. Majd a május végétől megérkező átlagos csapadék egy kifejezetten a 80-as évekre jellemező maximum hőmérsékletű nyarat hozott idáig és egyelőre úgy néz ki, hogy ez is fog maradni még egy ideig.

Az idei év nagyon hasonlít a két évvel ezelőtti európai időjárásra, amikor óriási aszály volt mindenhol Európában, ám a Kárpát-Medencében kiegyensúlyozott időjárás volt egész tavasszal és míg Európában komoly kiesés volt búzában, ez pedig vitte fel az árakat, addig a Kárpát-Medence jó termései kombinálva a magas árakkal, régen nem látott jövedelmezőséget hoztak a búzában, különösen azoknak, akik ki tudtak várni – 2018. július 16. ; 2018. július 22. Most a kukoricával lesz hasonló helyzet, hiszen míg nálunk több mint optimális az időjárás, még talán a napraforgónak is, addig Nyugat-Európa kihívások elé nézett az utóbbi hetekben. Közhely, hogy a piacot és az azon kialakult árakat a kereslet és a kínálat határozza meg legyen az árupiac vagy éppen ingatlanpiac, de vissza kell nyúlnunk ehhez az egyébként egyszerű tézishez, hiszen most a kukorica piacán zajló eseményekhez ez fog tudni iránymutatást adni:

  • a kereslet mérlegében komoly súlyt képez az, hogy Kína az elmúlt években kissé túlteljesítette a saját maga szabta tervet, amikor is néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy a rendkívüli duzzadt és minőségében romló kukorica készleteit lejjebb építi és felfuttatja etanol termelését. Ez olyan jól sikerült, hogy az utóbbi hetekben Kína rendszeres vevőként lépett fel a kukorica világpiacán, amit lehetne úgyis értelmezni, hogy igyekszik teljesíteni az USA-val kötött kereskedelmi szerződésben tett kötelezettségeit, azaz mezőgazdasági termékekeket vásárol, de ez túlmutat azon. Sok elemző nyilatkozott úgy, hogy ez mentette most meg a kukorica világpiaci árait (az unióst is).

  • és ezzel át is kanyarodtunk a kínálati oldalra, hiszen számos nagy kukorica termelő és főként exportőr, úgymint az USA vagy Ukrajna jó terméseket vár és ez olyan időkben, amikor még keresi önmagát az etanol piac, abszolút árplafont jelentene a kukorica világpiaci árában rövid- és középtávon.

Eltekintve attól, hogy a kukorica piacán hosszabb távon jók a kilátások, az agrárvállalkozásokat azért legalább annyira érdekli a közeli jövő, az elkövetkező néhány hónap, ahol viszont egy érdekes momentum bújik meg magyar szempontból vagy talán mondhatjuk úgyis bújt elő, ez pedig nem más, mint az európai időjárás.

Az augusztus 7-ét megelőző 30 napban Nyugat- és Észak-Nyugat-Európában jóval kevesebb csapadék esett, az egyébként legnagyobb termelő Franciaország kétharmadán pedig gyakorlatilag semmi. A csapadék anomália szerint – az ilyenkor szokásos átlagtól való eltérés szerint – elhanyagolható mennyiség:

Ugyanerre az időszakra – a csapadék collban van megadva lentebb – Franciaország legnagyobb részén 10-15 mm-nél kevesebb csapadék esett le:

Látható az is, hogy az elmúlt 30 napban 2-3-4 celsius fokkal melegebb volt az ilyenkor megszokotthoz képest Franciaországban és Belgiumban (Németország nagy részében is, de ott nem releváns a kukoricatermelés):

Az augusztus 7-ét megelőző napokban pedig egyenesen forróság, 38-40 celsius fokos hőmérséklet volt, de hasonló időszak volt júliusban is, olyan időben, amikor hetek óta nem esett csapadék:

A forró, száraz időjárás maradt Franciaországban, különösen északon. Maga egész Franciaország fontos kukoricatermő régió Európában:

Ugyan most a Kárpát-Medencében is meleg volt, de még mindig nem lesz olyan meleg, mint Franciaországban, továbbá nálunk a július enyhe volt és folyamatosan jött csapadék.

Fontos részkövetkeztetés, hogy az Európai Unióban a korábban vártakhoz képest lesz egy kiesés a végső kukoricatermésben.

A kukoricapiacot hetek óta az határozza meg a világban, hogy egyrészről jó termések várhatóak a fő exportőr USA-ban és Ukrajnában, másrészről ezt ellensúlyozva erős kereslet van Kína részéről a fentebbi cikkben említett okok miatt. Ennek következménye az lett, hogy a júliusi csökkenést követően megállt a kukorica árának visszahúzódása. Ami új szereplő lett a tényezők asztalan, az a franciaországi aszály,

Oroszországban lényegesen rosszabb lesz az idei évi búzatermés, de június vége fele megérkező eső az augusztusi aratásokon még segített, ezért néhány %-kal jobb lesz a végső termés.

Kanada és Ausztrália azért különösen érdekes, mivel ugyan termelésük nem túl sok a globális termelésben, viszont mivel viszonylag kis lélekszámú országok, ketten adják a globális kereskedelemben megjelenő búza 40%-át, tehát ha náluk jobb termés lesz, akkor az hatással lesz a globális kínálatra. Hasonló a helyzet Oroszországgal.

Valahogyan mégis ki kell bogozni ezt a sok tényezőt és az látszik, hogy mivel mégis csak aratás utáni dömping van és pont most az megy át a vevői oldalnak, hogy még lesz egy kis pótlólagos kínálat a nagy exportőröktől (USA, Oroszország, Kanada, Ausztrália, stb.), ez technikai mozgásokat fog okozni a búzában (részben már okozott is) és az árakat is gyakrabban fogja most jó pár hétig vagy kicsit még tovább a technikai sáv alsó végében tartani (+/-5-10 euró az európai piacokon). Ez a jelenség meg fog jelenni a kukorica piacán is hamarosan. A repcére és a napraforgóra hasonló időtávon hasonló helyzet vár – a jó időjárás sokat dob az amerikai szóján -, de hosszabb távon a trendek változatlanul jók, különösen ha a globális időjárási tényezők jól alakulnak, de erről külön írunk.

WorldAgWeather/AgriMoney/AgWeb/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.