DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2021.10.17. 22:10

Közhely ugyan a terménypiacon és az agráriumban, hogy minden év egyedi, de mind az idei év, mind a következő is megmarad egyedinek. Hasonló ez, mint a sakk, olyan nagyszámú a kimenetelek lehetősége, hogy nagyon nehéz ugyanolyan felállást találni a sakktörténelemben, maximum csak hasonlót.

Early-October Pacific Ocean sea surface temperatures and barometric pressure studies indicate that La Nina is getting stronger as we move further into fall. Sea surface temperatures along the equator are as much as 3 degrees Celsius (about 5.4 degrees Fahrenheit) below average. The deeper waters are cool as well, with values running as much as 6 degrees C (about 10.8 degrees F) below average. The deeper-water cooling indicates that this pattern has support throughout the ocean profile.

In South America, La Nina’s greatest impact is likely to be in Argentina and Southern Brazil with dry conditions. Argentina growers may delay planting to try to avoid crops going into reproductive phases during the heart of the South America summer in December to January with La Nina still in place.

Október elejére a Csendes-óceán egyenlítő körüli vízfelszínének hőmérséklete és a légnyomásának alakulása azt jelzi, hogy a La Nina egyre erősebb ahogyan megyünk bele az őszbe. A vízfelszín hőmérséklete végig az egyenlító mentén 3 Celsius fokkal (hozzávetőlegesen 5,4 Fahrenheit fokkal) az áltag alatt van. A mélyebb vízrétegek szintén hűvösek, hőmérséklete 6 Celsius fokkal (hozzávetőlegesen 10,8 Fahrenheit fokkal) az átlag alatt van. A hűvősebb mélyvízi rétegek azt jelzik, hogy az időjárási jelenség fog kapni utánpótlást.

Dél-Amerikában, Argentínában és Dél-Brazíliában valószínű a La Nina legjelentősebb hatása, mely szárazságot fog hozni. Argentin termelők késleltethetik a vetést, hogy a reproduktív szakaszban lévő növények elkerüljék a december-január közé eső nyári forróságot.

*

After wet weather last week, the week-ending October 23 turns drier for much of southern Brazil.

In fact, most of the states that saw above-normal precipitation last week will see a reversal in precipitation trends as below-normal precipitation prevails. 

Az előző heti csapadékos időjárás után, október 23-ától szárazabbra fordul Dél-Brazília időjárása.

Tény, hogy a legtöbb brazil államban átlag feletti csapadék érkezett az előző héten, ám hamarosan fordul a helyzet és átlag alatti csapadék várható.

*

And then there was a briefing from the USDA’s Buenos Aires bureau forecasting a 49.7m-tonne Argentine crop, below the official USDA forecast of 52.0m tonnes, and not including the potential for damage from the dryness associated with a potential La Nina.

This even as official US meteorologists said that “La Niña conditions have developed and are expected to continue with an 87% chance of La Niña in December 2021- February 2022”.

Last month, they forecast a “70-80% chance of La Niña during the northern hemisphere winter 2021-22”.

Az USDA bueanos airesi irodája 49,7 millió tonnára taksálja az argentin szójatermést, ami az 52 millió tonnás hivatalos USDA becslés alatt van és még nem számolják bele azt a lehetséges kiesést, amit egy lehetséges La Ninaval párosuló szárazság hozhat.

Az amerikai hivatalos meteorológia előrejelzések szerint, a „La Nina feltételek fennállnak és várhatóan 87%-os valószínűséggel fenn fognak állni 2021. decembere és 2022. februárja között.

Az előző hónapban, azt jelezték előre, hogy ” a La Nina 70-80%-os valószínűséggel fenn fog állni a 2021-22 északi félgömb szerinti télen”.

Elemzés:

Különleges folyamat játszódik le a globális terménypiacon, sőt, azon belül is inkább a kontinentális Európában, de erről külön írunk. Fontosságában legalább ennyire kiemelkedő, hogy a La Nina időjárási jelenség nem hogy kialakult mostanára, de Bryce Anderson emeritus meteorológus professzor fentebbi rövid írása nagyon pozitív megállapításokat tesz az európai termelők részére.

Az amerikai NOAA – National Oceanic and Atmospheric Administration (Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal) – 2021. október 9-ei műholdfelvétele, mely a vízfelszín átlagtól való átlagos eltérés nagyságát (anomália) jelzi, világosan mutatja, hogy a La Nina kialakult, lassan el kezdi hozni hatásait a globális időjárásban:

Ami a vízfelszín aktuális hőmérsékletén felül sokkal fontosabb, hogy a lenti, a mélységi vízrétegek hőmérsékletének anomália „térképét” mutató animáció jól mutatja, hogy komoly tartalék van a néhány száz méter mélyen több ezer km hosszan (!) a Csendes-óceán egyenlítője mentén:

Már a legmértékadóbb meteorológiai központok is arról cikkeznek, hogy a La Nina legalább tavaszig „kihúzza”, ennek pedig komoly következményei lesznek számos termelési régió időjárására – 2016. január 3. ; 2016. május 8. -, többek között:

  • aszály Dél-Amerika délebbi területein (szója, kukorica)

  • csapadékbőség a Dél-Kelet-Ázsiában (pálmaolaj), mely egyrészről javítana a termésen, másrészről nehezíti a betakarítást

  • az átlagoshoz képest hidegebb várható az USA-ban, Nyugat-Európában pedig még egy féltetel megléte (Polar Vortex) esetén is hidegebb tél várható. Ennek pedig következménye a nagyobb földgázfogyasztás.

Ki kell emelni, hogy a La Nina abban tér el az El Ninotól, hogy míg ez utóbbi drasztikus következményeket hoz néhány hónap alatt, addig a La Nina a kulcsfontosságú régiókból hosszabb távon „csipeget” le a várható termésből és lassabban hozza el a végleges kiesést. Viszont mivel ezt már ismeri a piac, ezért erre számít, azaz amint megkezdődnek a kiesések, el kezdi növelni az árakat. Az elmúlt 50 év La Ninait számba véve, a terményárak minden esetben nőttek – 2016. március 15.

Kína a várakozásoknak megfelelően el kezdte korlátozni műtrágyakivitelét. Ugyan hivatalosan csak a foszfát kivitelét, de informálisan a nitrogénét is. 2021. július 30-ai írásunk óta csak 2,5 hónap telt el, de mindkét műtrágya típus esetén nagyban hozzájárult a globális kínálat szűküléséhez. A jól tájékozottak igyekeztek mind a foszfát műtrágyát beszerezni még a nyáron (nyilván ezzel a káliumot is), és ugyan a cikkek a karbamidról szóltak, arról a karbamidról, ami nálunk nem annyira népszerű szemben a világ más részeivel, de ez egyben elindította a többi nitrogén műtrágya árait is. A gázárak növekedése nem csak ok, hanem jóval inkább okozat, de már innentől kezdve spirálbe került a termék. Ezen felül a La Nina – 2020. június 30. – növelni fogja a téli gázfogyasztást is, elsődlegesen az USA-ban, másodlagosan Nyugat-Európában.

Van egy fontos következmény, amiről már el kezdett cikkezni a nemzetközi angol nyelvű szaksajtó, miszerint a magas műtrágya árak és egyáltalán az akadozó ellátás vissza fogja fogni az új termelési szezonban a nitrogénműtrágya felhasználást (nyilván minden más műtrágya felhasználást is). Ezt úgy kell elképzelni, hogy a piaci pszichológia elindít egy olyan folyamatot, hogy az egyes agrárvállalkozások, saját maguk számára esetleg észre sem veszik, de néhány százalékkal kevesebb műtrágyát használnak fel majd – Brazíliában a folyamat a kukorica és a szója mostani vetésével már el is kezdődött -, ezzel 1-2%-nyi termés kiesés is várható. Viszont ez az aggregát kínálatban olyan időben, amikor amúgy sem túl kiegyenlítettek a készletek egyik növényben sem, ráadásul küszöbön egy La Nina, komoly következményeket tud hozni. Egyrészről nagyon igazalmassá teszik ezek az új fejlemények az elkövetkező 8-10 hónapot – az olajos növények esetében a trendváltás jönni fog, de a korábbiak szerint csúszni fog -, minden év egyedi, a következő is az lesz. Másrészről nem szabad visszafogni még az input anyag felhasználást – figyelni kell, hogy még tudat alatt se tegyük ezt -, mert 1.) a La Nina nem okoz kiesést Kárpát-Medencében, 2.) az árak maradnak magasan továbbra is, meg fogja hálálni most a műtrágya költést az adott növény. Nyilván azok jártak jól, akik két hónappal korábban el kezdték megvásárolni komplex- és nitrogén műtrágyáikat.

Még egy fontos dologra kell vissza utalni. A járványok után a történelemben mindig erőteljes fellendülés jött – 2021. június 14. , volt az akár a pestis vagy akár a feketehimlő, ennek pedig mindig kísérő eleme volt a felfutó kereslet és az árszínvonal emelkedés. Ennek lehetünk most tanúi éppen. Emiatt nőttek az energia árak, emiatt nőttek az alapanyag árak és erre fog most rájátszani a La Nina és a földgáz árak maradnak még fönn jó időre.

DNTPF(Bryce Anderson)/NOAA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.