DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.06.30. 22:06

Az év legmelegebb hónapját kezdjük, ám nem csak hogy nincsen az elmúlt 15 évben mind gyakoribbá váló 35 Celsius gyakran 38 Celsius fok fölötti nappali legmagasabb hőmérséklet, hanem a 20-25 évvel ezelőtti ilyenkor szokásos 32-33 Celsius fokos nappali csúcshőmérsékletet sem értük el és nem is érjük el még jó ideig, hozzá kell tenni persze, ez nem mintha bárkinek hiányozna az agráriumban. Ilyen száraz tavasz nagyon régen nem volt, ahogyan ilyen hűvös sem, de a mostani időjárás is ritkaság számba megy.

As a La Nina event can usually last into the next year, it also has an important impact on winter weather. Below is an image that shows the average pressure pattern during weak to moderate La Nina winters. The classical signature of a La Nina is the strong high-pressure system in the North Pacific. We can also see higher pressure over the Polar regions. That is actually favorable for winter conditions, as it means lower pressure in the mid-latitudes and cold air transport into Europe, as seen on the second image, which shows temperature anomalies. We can also see colder air Alaska, western Canada, and the northern United States.

Mivel a La Nina időjárási jelenség rendszerint tovatűnik a következő évre, ezért jelentősebb hatásai a téli időszakra koncentrálódnak. Lentebbiek szerint egy kép azt mutatja, hogy az átlagos légnyomás hogyna alakul gyenge illetve átlagos La Nina esetén télen. A La Nina legklasszikusabb jele, hogy erős, magas nyomású rendszert hoz létre a Csendes-óceán északi részén. Hasonló magas légnyomású légköri tömegeket láthatunk a sarkköri területeken. Ez kedvező feltételeket jelent éten, mivel egyben ez alacsonyabb légnyomást jelent a lentebbi szélességi köröknél és hideg levegőt Európában, ahogyan ezt a második képen láthatjuk, mely hőmérsékleti anomáliát mutatja. Hasonlóan hidegebb légtömegeket láthatunk Alaszkában, Nyugat-Kanadában és az Egyesült Államok északi részein.

Elemzés:

Elolvasva a fentebbi angol nyelvű cikkrészletet rá is térnénk arra, hogy a La Nina időjárási jelenség milyen áttételen befolyásolja többek között az európai időjárást. Mielőtt azonban a részletekbe merülnénk hangsúlyozni kell továbbra is, hogy a La Nina időjárási jelenség egyrészről még mindig lassan fejlődik, másrészről nem kizárt, hogy a fejlődése egy adott szakaszon leáll és visszafejlődik. A lentebbi megállapítások mivel nagy részük késő őszre, télre és kora tavaszra vonatkoznak, eleve feltételezik azt, hogy a La Nina még több, mint 8 hónapig kitart. Azt is meg kell jegyezni, hogy a mostani elemzés lényege nem a terménypiacról szól, hanem kifejezetten arról, hogy milyen időjárási következményei lesznek nagy valószínűséggel a La Nina-nak Európában, azon belül a Kárpát-medencében. A La Nina időjárási jelenség eleve magában hordozza a korábban írtakat – 2020. június 13. – , hogy negatívan hat az aggregát mezőgazdasági termelésre, összességében kiesés lesz, ez pedig bizonyos fokú áremelkedéssel jár. Viszont az elmúlt 15 év, ebből is különösen az elmúlt 5-6 év olyan nagy fejlődést hozott a meteorológiai modellek fejlődésében, hogy már elég nagy valószínűséggel előre tudják jelezni a szakértők az egyes időjárási jelenségek lokális következményeit. Túlmutat a jelen elemzésen, de ha a fejlődés ilyen ütemű marad, 10-15 év múlva még pontosabb hosszútávú előrejelzések lesznek várhatóak. A magyar szaksajtó érintőlegesen sem foglalkozik a témával, a külföldi szaksajtó illetve a tudományos publikációk tömege kezdett el foglakozni ezen időjárási jelenségek kutatásával.

Visszatérve az angol nyelvű cikkrészletben idézett két képre az első, a lentebbi jól mutatja a magasabb légnyomású északi sarki légtömegeket (sárgával, pirossal) és az alacsonyabb légnyomású európai és észak-nyugat-afrikai légtömegeket:

A második kép pedig jól mutatja, hogy a hidegebb, magas légnyomású légtömegek végül az átlagoshoz képest hidegebb időjárást jelent egy Észak-Nyugat-Afrikától Európa legnagyobb részén végighúzódó területen:

Meg kell jegyezni, hogy mivel hasonló a helyzet Észak-Amerika nagy részén, ezzel mindig együttjárt a múltban a nagyobb gázfogyasztás a hideg miatt – Észak-Amerika és Európa nagy lakossága többet fűt -, ez növelte annak a földgáznak az árát, ami egyben a nitrogén műtrágyák alapanyaga is. Jobban fogy a gáz ilyenkor, drágább lesz, növeli a nitrogén műtrágyák árát ahhoz képest, ami lett volna e tényező nélkül.

2020. június 23-án így nézett ki a Csendes-Óceán a műholdfelvételek szerint, lassan fejlődik a La Nina a 2 héttel ezelőtti felvételekhez képest – 2020. június 13. -:

Az időjárási modellek szerint várhatóan a La Nina 2020. október-november-decemberi (2020OND) időszakra a lentebbi képet fogja mutatni (ennél hosszabb előrejelzési modell nincsen még), jól látszik, a kékkel jelzett terület:

Az USDA – az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium – tapasztalati, tehát az elmúlt 30 év La Nina jelenségei szerint az júniustól augusztusig terjedő időszakban az ilyenkor szokásoshoz képest alacsonyabb hőmérsékletet hoz Európa nagy részén, ezen belül a Magyarországon is (kékkel):

Idézve korábbi cikkrészletünket, a magenta színnel jelölt meleg (warm) időjárás azt jelenti, hogy melegebb az átlagnál, de átlagos csapadék is jár vele. A világos barna színnel jelölt száraz (dry) időjárás azt jelenti, hogy száraz, de átlagos hőmérséklet, a kékes-lila színnel jelölt csapadékos (wet) időjárás azt jelenti, hogy átlagos hőmérséklettel párosul. Ez inkább az év utolsó negyedévére és a jövő év első félévére fontos – mindig hozzátéve, ha időben tartós lesz a La Nina -, nyilván máshogyan tervez mindenki, ha tudja, hogy komoly az esélye egy csapadékos ősznek és száraz 2021-es tavasznak.

Az elkövetkező hónapokban, amennyiben persze a La Nina időjárási jelenség továbbfejlődik, a terménypiaci következményeken túl továbbra is kitérünk az időjárási, elsősorban az európai és azon belül a Kárpát-Medence időjárási következményeire. Mivel a téma meglehetősen kurrens, folyamatosan fognak megjelenni újabb és újabb agrármeterológiai tanulmányok az angol nyelvű szaksajtóban.

Néhány napon belül visszatérünk a terménypiaci fejlemények elemezésére, különösen az 1-2 történéseire.

NOAA/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.