DÖNTÉSTÁMOGATÓ RENDSZER

2020.07.05. 23:07

Magyarország legnagyobb részén már az árpa aratás végén járnak, de lassan a repcékkel is végeznek. Ugyan sok helyen vágtak már búzát, de az igazi búzaaratás még csak most kezdődik. Továbbra is az látszik, hogy közepes, egyes helyeken gyenge közepes termés várható, amihez a jelenlegi terményárak illetve a korábbi kötések nem elegek a jó évhez. A világpiac még jórészt a Covid-19 járvány gazdasági következményeit nyögi, egy dolog állandó pedig, a változás.

As of July 2, Russian agrarians harvested grains and pulses throughout the areas of 1.79 mln ha or 3.8% of the plan. The production volumes reached 5.62 mln tonnes of grains, down 7.2 mln tonnes compared to 2019, with the average yield of 3.13 t/ha (in 2019 — 4.14 t/ha), declared the Ministry of Agriculture of the Russian Federation.

The anticipations of significant decline of grain yield in Russia have not been confirmed yet, declared the Head of the Department of plant growing at the Ministry of Agriculture of the Russian Federation, Roman Nekrasov.

Július 2-áig az oroszországi mezőgazdasági vállalkozások a gabonákből és hüvelyesekből 1,79 millió hektárról, azaz az összterület 3,8%-áról takarítottak be terményt. Összesen 5,62 millió tonnyái gabonát takarítottak be idáig, szemben a 2019-es év azonos időpontjában betakarított 7,2 millió tonnás mennyiséggel, jelenleg ez 3,13 tonna/hektárt jelent (2019-ben ez 4,14 tonna/hektár volt), nyilatkozotta az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériumba.

A gabonák hektáronkénti hozaménak jelentős csökkenésére vonatkozó előrejelzés még nem került megerősítésre, nyilakozott Roman Nekrasov, az Mezőgazdasági Minisztérium Növénytermesztési Főosztályának vezetője.

According to APK-Inform, since the middle of the current week, the export prices of new-crop wheat (FOB basis) started to grow in Ukraine.

“The upward trend was caused by the appreciation of wheat on СВОТ and Euronext due to the lowering of estimates of planted area under US wheat by USDA as well as the expectations of downward revision of wheat production forecast in France. The situation stemmed from the deterioration of crop condition in the USA and the expected significant decline of the average yield of wheat in France. Moreover, the signing of the Memorandum that could limit sharply the export of Ukrainian wheat in 2020/21 MY (to 17.2 mln tonnes according to insiders) as well as the prospect of decline of wheat crop in Ukraine in 2020 due to the unfavorable weather supported the prices”, – the head of the local markets department of APK-Inform, Anna Tanskaya commented.

Thus, as of July 3, the offer prices of 12.5% wheat and feed wheat increased by average 3 USD/t to 196-201 and 184-187 USD/t FOB correspondingly.

Az APK-Inform szerint, a hét közepe óta el kezdtek nőni az ukrajnai újtermésű búza exportárai (FOB – hajóba rakott árak).

„A trendszerű emelkedés mögött az állt, hogy mind a Chicagói Tőzsdén mind az európai árutőzsdén (Euronext) nőttek az árak, ez utóbbiak emelkedése mögött pedig az állt, hogy az USDA szerint alacsonyabb az amerikai vetésterület illetve ismét csökkentették a várható termés nagyságát Franciaországban. Ezen felül, az Egyetértési Nyilatkozat (a kereskedők és az ukrán kormány között) szintén könnyen akadályokat gördíthet az ukrán búzaexport elé, továbbá az 2020-as ukrán búzatermés kilátásai sem túl jók köszönhetően a kedvezőtlen időjárásnak, melyek szintén hozzájárulnak az árak emelkedéséhez”, nyilatozta az APK-Inform helyi piacokért felelős osztályának vezetője, Anna Tanskaya.

Július 3-ával, a 12,5%-os fehérjetartalmú búza és a takarmánybúza ára átlagosan 3$-ral nőtt tonnánként, így 12,5%-os fehérjetartalmú búza ára 196-201$/tonna a takarmánybúza ára 184-187 $/tonna közötti hajóba rakott áron mozog.

×

So UkrAgroConsult projections look more pessimistic for the Black Sea and the EU. Wheat production and export rise in Russia will not be enough to offset weakness in Ukraine and the EU. Wheat export from these two key exporting regions will decline by 3.5-4 mmt.

I am sure that now prices win back the expectations of high supply, but later wheat prices will go up earlier than usual. For the 2 seasons out of the previous 3 seasons wheat prices started to go up in August-Sept but in 2018 – wheat prices strengthened considerably yet in July. That year spring weather was also unfavorable in the Black Sea and in the EU and US. We expect price recovery in the wheat market starting from July. This scenario is highly likely also for 2020.

Az UkrAgroConsult meglehetősen pesszimistán tekint a fekete-tengeri és az uniós termésre. A jobb orosz termés és rendelkezésre álló exportvolumen nem lesz elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az ukrajnai és az uniós kiesést. Ez 3,5-4 millió tonnás exportmennyiség kiesését jelenti a két régióból.

Biztos vagyok abban, hogy most az árak nem lesznek még képesek emelkedni a magas kínálat miatt, de később a búza árak hamarabb fognak emelkedésnek indulni, mint általában. Az utóbbi 3 évből 2 évben a búza árak csak augusztus-szeptemberben kezdtek el növekedni, de 2018-ban a búza árak már júliusban jelentősen erősödni kezdtek. A mostani tavasz sem az EU-ban, sem az USA-ban sem a Feket-tengernél nem olt kedvező. A búzapiacon már júliustól emelkedést várunk. Ez egy nagyon valószínű esemény lesz a 2020-as év további részében is.

Elemzés:

Az átlagoshoz képest a jelen publikáció több angol nyelvű szöveget tartalmaz, mivel hangsúlyos megállapításokat tesznek a cikkben megnyilatkozók. Minden időszakban megvan, hogy mik a legmeghatározóbb tényezők vagy éppen régiók a terménypiacon, most hirtelen egyik napról a másikra a fekete-tengeri régió vált azzá. Oroszország, Ukrajna és Kazahsztán adja a világkereskedelemben forgó búza mennyiségének lassan 40%-át, ha náluk valami félremegy, akkor azt megérzi a piac.

Az utóbbi két hónapban követtük a fekete-tengeri régió időjárását, korábbi elemzéseinkben azok az időjárási adatok is elérhetők, amik az interneten már nem, alapvetően az alábbiak voltak jellemzőek az orosz-ukrán területekre:

  • délen, a krasznodári régióban – nagyjából Magyarországgal egy szélességi fokon van – júliusban van az aratás, ez adja a legjobb minőségű búzát és innen jelentős rész megy exportra. A régió közvetlenül a Fekete-tenger partján van. Ez a régió akkor sem kapott esőt májusban, amikor az északabbra fekvő területek kaptak, amikor pedig ide megérkezett a csapadék május végén, június elején, már komoly károk voltak. Ezt aratják most.

  • az északabbra fekvő területeken, például a Volga-völgyében az aratás augusztusban van, oda tényleg megérkezett az eső májusban, mintha nálunk április volna, majd június első felében is, mintha nálunk május első fele volna, ám az utóbbi két hétben nemcsak, hogy kevés vagy éppen semmi csapadék nem esett északra, de 35-38 Celsius fokos meleg köszöntött be néhány napja és most jó pár napig még ez is marad és nem is jön eső az időjárási anomáliák szerint cca. 2 hétig. Ez olyan mintha nálunk jön eső jócskán május közepéig, aztán nem jön eső, de június elejére bejön 35-38 Celsius. Ne is beszéljünk azokról a tavaszi vetésű búzákról a Volga-völgyének északibb területein vagy Moszkvától délre, ami most éppen kalászhányásban van.

Látszik lentebb, hogy az elmúlt 14 napban néhány zölddel szedett foltot leszámítva sem Ukrajnában sem Oroszország középső és északi búzaövezetében nem sok vagy éppen semmi csapadék nem esett:

A 2020. július 20-ig tartó időszakban, alig fog esni csapadék Ukrajna keleti részén és az orosz búzaövezetben (ide értve a Kazahsztántól északra fekvő jobbára tavaszi búzát termelő régiókat):

Július 13-áig 6-7 Celsius fokkal (33-39 Celsius fok) lesz melegebb az ilyenkor szokásosnál, ez viaszérés előtti vagy viaszérésben lévő búzáknak nem túl szerencsés:

De július 13-20-a között is 3-4 Celsius fokkal (31-35 Celsius fok) melegebb lesz az olyankor megszokotthoz képest:

A fenti időjárási hírek fényében kezdődött meg az aratás a déli ukrán és orosz területeken a héten, ahol látszik, hogy rosszabb sokkal a termés, mint tavaly, de ami még ennél is fontosabb, hogy azokban az északi, egyébként meghatározó orosz és kisebb részben ukrán területeken, ahol még zöld a búza, nem nagyon volt eső, nem lesz vagy alig, de biztos, ami biztos, egy kis forróságot is küldött még a természet. Fontos az is, hogy ezek a régiók, különösen a déli felében kukorica termelő régiókká is váltak, a virágzó kukoricának sem ezek a legoptimálisabb körülmények, ennek lesz még következménye a nem túl távoli jövőben.

A 3 legmeghatározóbb helyi elemző cégből 2, az APK-Inform és az UkraAgroConsult angol nyelven részletesen cikkezett a problémáról csütörtökön és pénteken (a 3. meghatározó is írt, de ők csak oroszul). Ami külön érdekes, hogy az egyikük, fentebb olvasható, az orosz termésre alapoz, de még az sem képes ellensúlyozni az uniós és az ukrán kiesést, addig a másik előrébb járva 1 nappal már arról cikkhez, hogy az orosz termésben is kiesés van és a közeljövő sem túl fényes. Hangsúlyozni kell, hogy a világpiac sem várt rekordot sem Ukrajnában, sem Ororszországban, mindenki tudta, hogy egy közepes, gyenge közepes termés várható átlagosan, most viszont úgy számolják, hogy az európai uniós kieséssel együtt 3,5-4 millió tonna hiányozni fog. Ez a 3,5-4 millió tonna nem tűnik soknak, de az előző hónaphoz képest ennyi kiesik, miközben 180 millió tonna mozog „csak” a nemzetközi kereskedelemben egész évben, ebből hírtelen kiesik 3%, az számít.

Ezek nagyon friss információk, még az elemzők és az illetékes hivatalok is úgy nyilatkoznak, hogy a várható aratási számok még hivatalosan nincsenek megerősítve.

Ezen felül Ukrajnában a hatóságok és a kereskedelmi cégek egy ún. Egyetértési Nyilatkozatot írtak alá, ami ugyan jogi kötőerőel nem rendelkezik, csak illik betartani, ami arról szól, hogy a központi ukrán hatóság nem vezet be kiviteli tilalmat vagy exportadókat, de cserébe elvárja a kereskedelmi cégektől, hogy egy adott mennyiségnél többet ne vigyenek ki az országból. Ez már önmagában is jelzi, hogy azért kisebb mennyiségekre számítanak.

Az UkrAgroConsult vezető elemzője, amit egyébként ritkán szoktak tenni ezeknél a cégeknél, nyiltan kimondja, hogy áremelkedést vár a helyi búzaárakban. Ha pedig nő a fekete-tengeri búza hajóba rakott ára, mivel az Unió a világ egyik legnagyobb búzaexportőre, evidens, hogy az uniós tengeri kikötői árak is nőni fognak, ennek pedig egyenes következménye a belső piacokon is nőni fognak az árak.

Kérdés mindig kettős, azaz mikor fog ez megtörténni és mekkora lesz az árnövekedés. Várhatóan az aratási dömping után meg jelenni az árnövekedés az Unión belül, így Magyarországon is, lehet még hamarabb is, a mértéket nehéz kielemezni, mivel egyébként globálisan jól ellátottak a raktárak, vagyis idáig voltak, most ez egy új helyzet, de a mértéket még nehéz megmondani.

WorldAgWeather/APK-Inform/UkrAgroConsult/AgriMarket.hu


Kapcsolódó cikkek

AgriMarket.hu döntéstámogató rendszer

Összhangban az agráriummal, összhangban az árupiacokkal.
Az AgriMarket.hu döntéstámogató rendszere, szakterületén nem csupán piacvezető, szolgáltatásával évek óta egyedülálló Magyarországon.